Καστοριά: Αρκούδα έκανε τις βόλτες της στην πόλη – Απομακρύνθηκε κι επανεντάχθηκε στον Γράμμο

Advertisement

Την επιχείρηση απομάκρυνσης κι επανένταξης αρκούδας που έκανε τις βόλτες της στην πόλη της Καστοριάς οργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ». Μετά από προσπάθειες δύο εβδομάδων, το θηλαστικό, ηλικίας περίπου 4 – 5 ετών, απομακρύνθηκε από την Καστοριά με ασφάλεια.

Η αρσενική αρκούδα, σύμφωνα με την οργάνωση, εμφάνιζε συμπεριφορά εξοικείωσης, ενώ πολλές φορές προσέγγισε κολυμπώντας από τη λίμνη τη χερσόνησο του Προφήτη Ηλία, σε πολύ μικρή απόσταση από τον αστικό ιστό της πόλης της Καστοριάς. Έτσι, αποφασίστηκε από κοινού με τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς ότι η καλύτερη μέθοδος στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η σύλληψη, ραδιοσήμανση και επανένταξη της αρκούδας σε απομακρυσμένο δασικό περιβάλλον του ορεινού όγκου του Γράμμου, σημειώνει η οργάνωση.

Αρκούδα στην Καστοριά
Αρκούδα στην Καστοριά

Στον Γράμμο η επανένταξη

Μετά την ενεργοποίηση των ειδικών παγίδων, το προσωπικό της οργάνωσης ακινητοποίησε την αρκούδα και το ζώο αναισθητοποιήθηκε. Στη συνέχεια της τοποθετήθηκε ραδιοκολλάρο GSM/GPS και επανεντάχθηκε σε απομακρυσμένη, δασωμένη περιοχή στον ορεινό όγκο του Γράμμου.

Advertisement
Αρκούδα στην Καστοριά
Αρκούδα στην Καστοριά

Η επανένταξη έγινε με τη μέθοδο του hard release, επισημαίνει η οργάνωση. Δηλαδή, με τη χρήση ειδικών αποτρεπτικών μέσων για αρκούδες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αρνητικό ερέθισμα στο ζώο, ώστε να μην επιστρέψει εύκολα ξανά σε κατοικημένη περιοχή. Καθημερινά θα παρακολουθούνται οι κινήσεις της αρκούδας, μέσω ειδικής γεω-πλατφόρμας, προκειμένου να προληφθεί τυχόν επαναπροσέγγιση του ζώου σε κατοικημένη περιοχή.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement