Ποιες αλλαγές έχουν επέλθει στο ημερολόγιο πληρωμής των φόρων

Advertisement

Αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής των φόρων έφερε η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και των δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η νέα προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022 συνοδεύεται με την πληρωμή διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Αυγούστου 2022, αλλά και τη διατήρηση της έκπτωσης φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού μέχρι το τέλος Αυγούστου. Στο μέτωπο της επιστρεπτέας προκαταβολής «τρέχει» από σήμερα ο χρόνος αποπληρωμής της. Ωστόσο για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες η προθεσμία αποπληρωμής της επιστρεπτέας ξεκινά από τις 31 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα το ημερολόγιο πληρωμής των φόρων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Advertisement

Φόρος εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση από την οποία προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό, δηλαδή καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, έχουν τις εξής επιλογές:

    • Να πληρώσουν σήμερα την πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου. Οι επόμενες επτά δόσεις θα πρέπει να εξοφληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
  • Να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου.
  • Να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό έως τις 31 Αυγούστου κερδίζοντας έκπτωση 3%.
  • Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν από αύριο και μέχρι τις 30 Αυγούστου τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να καταβάλουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως 31 Αυγούστου ή να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο με έκπτωση 3%.

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της τρίτης δόσης του φόρου ακινήτων.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τους οποίους η βεβαίωση οφειλής της επιστρεπτέας έγινε έως τις 25 Ιουλίου 2022 θα πρέπει σήμερα να πληρώσουν την πρώτη από τις 96 άτοκες δόσεις της οφειλής ή να εξοφλήσουν εφάπαξ το κρατικό δάνειο με έκπτωση 15%. Για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022 και η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή έως και 31 Αυγούστου 2022 με έκπτωση 15%. Το έξτρα «κούρεμα» 15% χάνουν όσοι δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 25 Ιουλίου 2022.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement