Αυστραλία: Έφηβος δημιούργησε λογισμικό κατασκοπείας με χρήστες δράστες ενδοοικογενειακής βίας ανά τον κόσμο

Advertisement

Έφηβος σε προάστιο του Μπρίσμπεν της Αυστραλίας φέρεται να δημιούργησε και να πούλησε ένα εξελιγμένο εργαλείο hacking που χρησιμοποιείται από δράστες ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών, με το οποίο έχουν τη δυνατότητα να κατασκοπεύουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Jacob Wayne John Keen, σήμερα 24 ετών, ήταν 15 ετών και ζούσε στο ενοικιαζόμενο σπίτι της μητέρας του όταν φέρεται να δημιούργησε το εξελιγμένο αυτό εργαλείο κατασκοπευτικού λογισμικού, γνωστό ως remote access trojan (RAT), το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να ελέγχουν εξ αποστάσεως τους υπολογιστές των θυμάτων τους, σύμφωνα με τον Guardian.

Το λογισμικό αυτό, με την ονομασία Imminent Monitor, μόλις εγκατασταθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κλέψει τις προσωπικές πληροφορίες των θυμάτων, να τα κατασκοπεύει μέσω webcams και μικροφώνων και να παρακολουθεί τι πληκτρολογούσαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έγγραφα.

Advertisement

Ο 24χρονος φέρεται να πούλησε το εργαλείο για 35 δολάρια σε ένα φόρουμ hacking, κερδίζοντας μεταξύ 300.000 και 400.000 δολαρίων από την πώλησή του σε περισσότερα από 14.500 άτομα σε 128 χώρες.

Μεταξύ αυτών ήταν δράστες ενδοοικογενειακής βίας και άλλοι εγκληματίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας. Το AFP δήλωσε το Σάββατο ότι επιβεβαίωσε ότι 201 Αυστραλοί είχαν αγοράσει το λογισμικό κατασκοπείας.

Από αυτούς, σύμφωνα με την αστυνομία, ένα «στατιστικά υψηλό» ποσοστό σχετιζόταν με υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, ένας από τους αγοραστές του λογισμικού σχετιζόταν με υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης σε παιδιά.

Advertisement

Σύμφωνα με το AFP υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες θύματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 44 στην Αυστραλία. Οι έρευνες συνεχίζονται για πιθανούς υπόπτους που μπορεί να χρησιμοποίησαν τη συσκευή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που συγκέντρωσε ο έφηβος από την πώληση του κατασκοπευτικού λογισμικού τα χρησιμοποίησε σε υπηρεσίες delivery για φαγητό.

Στον24χρονο απαγγέλθηκαν έξι κατηγορίες νωρίτερα τον Ιούλιο και αναμένεται να δικαστεί τον επόμενο μήνα. Η μητέρα του, 42 ετών, κατηγορείται επίσης για εμπορία προϊόντων από εγκληματική ενέργεια.

Advertisement

Η σύλληψη ανακοινώθηκε το Σάββατο μετά από συντονισμένη παγκόσμια αστυνομική επιχείρηση που χρονολογείται πίσω στο 2017.

Η Επιχείρηση ονομάστηκε «Cepheus» και ξεκίνησε όταν το AFP έλαβε πληροφορίες από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks και το FBI σχετικά με ένα ύποπτο κακόβουλο λογισμικό.

Η παγκόσμια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από δώδεκα υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη οδήγησε στην εκτέλεση 85 ενταλμάτων έρευνας σε όλο τον κόσμο, με την κατάσχεση 434 συσκευών και τη σύλληψη 13 ατόμων που χρησιμοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό ως ύποπτοι για εγκληματική δραστηριότητα.

Advertisement

Μέχρι το 2019 το εργαλείο είχε σταματήσει να λειτουργεί, αλλά μετά τη λήψη στοιχείων και από άλλες διωκτικές αρχές, η αστυνομία της Αυστραλίας συνέλαβε τον Keen.

«Η έρευνα υπό την ηγεσία της αστυνομίας εκτέλεσε δύο εντάλματα έρευνας το 2019 στο τότε σπίτι του άνδρα στο Μπρισμπέιν», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. «Οι ερευνητές κατέσχεσαν διάφορες συσκευές, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικά κατασκευασμένου υπολογιστή που περιείχε κώδικα που συνάδει με την ανάπτυξη και τη χρήση του RAT«.

«Αυτοί οι τύποι κακόβουλου λογισμικού είναι τόσο κακόβουλοι επειδή μπορούν να παρέχουν στον δράστη εικονική πρόσβαση στην κρεβατοκάμαρα ή το σπίτι του θύματος χωρίς να το γνωρίζει», δήλωσε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement