Αϊμάν αλ Ζαουάχρι: Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είναι νεκρός, λένε οι ΗΠΑ

Advertisement

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα της CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, το οποίο διεξήχθη το σαββατοκύριακο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δεν κατονομάζεται.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εκφωνήσει διάγγελμα στις 19:30 της Δευτέρας (τοπική ώρα· στις 02:30 ώρα Ελλάδας) για αυτή που η Ουάσινγκτον περιγράφει με τη φράση «επιτυχής αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα πως διεξήχθη πλήγμα με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας εναντίον «σημαντικού» στόχου που ανήκει στην Αλ Κάιντα.

Advertisement

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η επιδρομή δεν προκάλεσε «κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων».

Αυτή είναι η πρώτη γνωστή αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην Καμπούλ αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν πριν από σχεδόν έναν χρόνο, τη 15η Αυγούστου 2021, καθώς αποχωρούσε με εσπευσμένο και χαοτικό τρόπο το διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό δυτικών κρατών.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, περιορίστηκε από την πλευρά του να επιβεβαιώσει μόνο ότι διεξήχθη αεροπορική επιδρομή με UAV και την καταδίκασε σθεναρά, κάνοντας λόγο περί παραβίασης «των διεθνών αρχών».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στα μέσα του Ιουλίου ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, τον Μάχελ αλ Αγκάλ, επίσης με πλήγμα από αέρος.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement