Υπόθεση Ανδρουλάκη: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ζήτησε την τεχνική έκθεση

Advertisement

Οπως ήταν αναμενόμενο, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δραστηριοποιήθηκε για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η Αρχή λοιπόν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ζήτησε επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την τεχνική έκθεση που συνέταξε η υπηρεσία ψηφιακής ασφαλείας του Κοινοβουλίου.

Με τη μελέτη της σχετικής έκθεσης από τους ειδικούς της Αρχής, θα διαπιστωθεί αν έχουν υπάρξει παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων και θα γίνουν επιπλέον ενέργειες εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Advertisement

Την ίδια ώρα στην Αρχή περιμένουν να τους διαβιβαστεί (πιθανότατα από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) η μηνυτήρια αναφορά που ο κ. Ανδρουλάκης κατάθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η υπόθεση.

Η Αρχή, όπως είναι γνωστό, έχει την δυνατότητα να επιβάλλει πολύ τσουχτερά πρόστιμα σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τον κανονισμό περί Προστασίας Δεδομένων.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα φτάσει το ζήτημα μέχρι τέλους, μέχρι να δοθούν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από τους υπευθύνους για το πως και το γιατί.

Advertisement

Την ίδια ώρα, ήδη από το Σάββατο το Magazine του NEWS 24/7 αποκάλυψε ότι ακόμη και δύο εικοσιτετράωρα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η γυναίκα από τον αριθμό της οποίας είχε σταλεί στον Νίκο Ανδρουλάκη το SMS-δόλωμα δεν είχε δεχθεί τηλεφώνημα των αρμόδιων αρχών.

Η διαδικασία του ελέγχου όπως την αποκάλυψε το Μagazine

Το τετρασέλιδο πόρισμα που είδε το Magazine, περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία ελέγχου και φέρει τον τίτλο «Έλεγχος ρουτίνας: Κρίσιμη ανίχνευση». Το CERT λέει ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις έλεγχοι στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στις 28 Ιουνίου 2022, υπήρξε η πρώτη ενημέρωση για τον εντοπισμό του ύποπτου μηνύματος, μετά τον προληπτικό έλεγχο που έγινε στις Βρυξέλλες από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το γραπτό μήνυμα που έχει σταλεί στις 14:01 της 21ης Σεπτεμβρίου 2021, περιείχε τον σύνδεσμο “blogspot.edolio5.com”, ήταν δηλαδή ένας αναγραμματισμός ενός υπαρκτού site, του “edolio5.blogspot.com”. Ωστόσο αυτός ο σύνδεσμος δεν οδηγούσε σε κάποια ιστοσελίδα. Ήταν συνδεδεμένος με το λογισμικό κατασκοπίας Predator.

Advertisement

Μετά τον εντοπισμό, η Υπηρεσία Ψηφιακής Ασφάλειας παρέλαβε τη συσκευή, δημιούργησε ψηφιακό αντίγραφό της και ανέλαβε τον δεύτερο διαγνωστικό έλεγχο. Σε αυτόν ερευνήθηκε το κατά πόσο το λογισμικό κατασκοπίας εγκαταστάθηκε τελικά στη συσκευή. Η σάρωση του κινητού επιβεβαίωσε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είχε πατήσει ποτέ τον σύνδεσμο, επομένως απέτρεψε την εγκατάσταση του Predator.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε η τρίτη και τελευταία σάρωση στη συσκευή. Αυτήν τη φορά ερευνήθηκαν τα αρχεία καταγραφής σφαλμάτων. Πρόκειται για αρχεία που δημιουργούνται αυτόματα σε μια συσκευή, όταν κατά τη διάρκεια της καθημερινής χρήσης παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία. Τα συγκεκριμένα αρχεία παραμένουν στη συσκευή, ώστε να μπορούν μελλοντικά να ερευνηθούν και να γίνει διάγνωση του προβλήματος.

Υπήρχαν δέκα τέτοια στο iPhone του Ανδρουλάκη και ερευνήθηκαν όλα από τους τεχνικούς της υπηρεσίας. Ηταν «καθαρά» και χωρίς ένδειξη μόλυνσης. Το τελικό πόρισμα, συντάχθηκε στις 11 Ιουλίου και ξεκαθαρίζει πως υπήρξε χωρίς αμφιβολία προσπάθεια εγκατάστασης του Predator στο κινητό.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement