Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη – Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Advertisement

Αντιμέτωπη με μία γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G1 από τον Ήλιο, αναμένεται να βρεθεί σήμερα, Τετάρτη (03/08) η Γη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο και στους δορυφόρους, καθώς και για διαταραχές στη μετανάστευση των ζώων.

Σύμφωνα με τη NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ), οι συνθήκες αυτές είναι πιθανές να συμβούν την Τετάρτη (03/08) εξαιτίας μίας τρύπας στην ατμόσφαιρα του ήλιου, μέσα από την οποία ρέει αέριο υλικό.

Οι στεφανιαίες τρύπες εμφανίζονται ως σκοτεινές κηλίδες στις εικόνες του Ήλιου όταν λαμβάνονται με υπεριώδη ακτινοβολία και ακτίνες Χ. Πρόκειται για πιο δροσερά και λιγότερο πυκνά μέρη του άστρου μας, πράγμα που σημαίνει ότι ο ηλιακός άνεμος μπορεί πιο εύκολα να διαφύγει στο διάστημα.

Advertisement

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει ο Independent, ότι γρήγορα ρεύματα ηλιακού ανέμου μπορούν να εκτοξευθούν έξω από τον Ήλιο – και μπορεί να κατευθυνθούν προς τη Γη.

Ένα τέτοιο ρεύμα αναμέμεται να «χτυπήσει» την ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε πιθανές επιπτώσεις τόσο στο διάστημα όσο και στο έδαφος.

Οι στεφανιαίες τρύπες μπορούν να σχηματιστούν ανά πάσα στιγμή, αν και κατά κύριο δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου, όπου δηλαδή ο ήλιος είναι πολύ πιο ήσυχος και παρατηρούνται λιγότερες κηλίδες και ενέργεια. Αυτή τη στιγμή κινούμαστε έξω από μια τέτοια εποχή και προς το ηλιακό μέγιστο, όπου η δραστηριότητα του Ήλιου αυξάνεται σε ένταση, η οποία αναμένεται να φτάσει κάπου γύρω στο 2025.

Advertisement

Καθώς πλησιάζει αυτή η ώρα, οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο διαστημικός καιρός θα έχει πιο τακτικό και δυνητικά πιο καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή στη Γη. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει από τις καταστροφικές ηλιακές καιρικές συνθήκες πριν φτάσουν πιο έντονα γεγονότα.

Η κλίμακα της NOAA για τον ηλιακό καιρό ξεκινά από το G1, όπως αναμένεται να είναι η καταιγίδα της Τετάρτης (03/08), η οποία αναφέρεται ως «μικρή».

Κατευθύνεται όμως στο G2, μια «ακραία» γεωμαγνητική καταιγίδα – όπου αναμένονται εκτεταμένα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, τα διαστημόπλοια θα μπορούσαν να αποπροσανατολιστούν και τα ραδιοφωνικά σήματα και η δορυφορική πλοήγηση θα μπορούσαν να αποκλειστούν προσωρινά.

Advertisement

Ωστόσο, τέτοιες ακραίες ηλιακές καταιγίδες είναι σχετικά σπάνιες. Ακραίες ηλιακές καταιγίδες αυτού του είδους συμβαίνουν μόνο περίπου τέσσερις ημέρες σε κάθε κύκλο των 11 ετών του Ήλιου.

Τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες

Προκαλούνται όταν ο ήλιος εκπέμπει μια έκρηξη ηλεκτρικά αγώγιμου πλάσματος, σε αυτό που ονομάζεται στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME) -ή αλλιώς σφαίρες ηλιακού υλικού. Όταν η CME κατευθύνεται προς τη γη, θα μπορούσε να περάσει μεταξύ του Ήλιου και του πλανήτη μας, με πολύ υψηλές ταχύτητες περίπου (2000 km ανά δευτερόλεπτο) και να φτάσουν στη γη σε λίγες ημέρες.

Δεδομένου ότι το πλάσμα στα CME είναι ηλεκτρικά αγώγιμο, αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο της γης και φέρνει ρεύμα σε ένα στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας, που ονομάζεται ιονόσφαιρα. Αυτό με τη σειρά του παράγει ένα μαγνητικό πεδίο, μέσω της αρχής του ηλεκτρομαγνητισμού -βάσει του οποίου λειτουργούν οι κινητήρες και οι γεννήτριες.

Advertisement

Η διαδικασία παράγει ηλεκτρικά πεδία στην ηλεκτρικά αγώγιμη επιφάνεια της γης και οδηγεί ηλεκτρικά ρεύματα, μέσω των διαφορετικών τύπων πετρωμάτων στον φλοιό που έχουν ποικίλες ικανότητες να αγώγουν ρεύμα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Space Environment Impacts (SEIEG) της Μεγάλης Βρετανίας, Mike Hapgood εξήγησε το Σεπτέμβριο του 2012 στην Independent. ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι ηλιακές καταιγίδες, είναι στους μετασχηματιστές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς λειτουργούν σε πολύ συγκεκριμένες συχνότητες εναλλασσόμενου ρεύματος σε όλο τον κόσμο.

“Όταν το ρεύμα που προκαλείται στη γη από τις ηλιακές καταιγίδες μπαίνει σε έναν μετασχηματιστή, διαταράσσει την ισορροπία. Οι μετασχηματιστές βασίζονται στην ισορροπία των ρευμάτων, καθώς αλλάζουν οι τάσεις. Αν αυτή η ισορροπία χαθεί, μπορεί να προκληθεί θέρμανση και δόνηση που θα τους απενεργοποιήσουν. Επομένως, η συνέπεια μπορεί να είναι το μπλακ άουτ. Θα υπάρξει ζημιά, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά”.

Advertisement

Ανέφερε το παράδειγμα της μέτριας ηλιακής καταιγίδας που έπληξε τη γη το 1989, θυμίζοντας ότι οι διακοπές ρεύματος που προκάλεσε στο Κεμπέκ του Καναδά επιλύθηκαν σε περίπου εννέα ώρες. “Οι άνθρωποι πλέον ξέρουν πώς να διορθώσουν το πρόβλημα. Ενώ ορισμένοι εγείρουν φόβους ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επιλυθεί το όποιο πρόβλημα, δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι μηχανικοί το πιστεύουν αυτό”.

Κάτι άλλο που μπορεί να επηρεαστεί από ηλιακή καταιγίδα, είναι τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Δεν θα διαλυθεί, αλλά θα έχει πολλές διακοπές για αρκετές ημέρες. Προφανώς θα επηρεαστεί και το Internet.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement