Στ. Λουκίδης για κορωνοϊό: Δεν είμαστε σε χειρότερη φάση από πέρυσι – Kαταλυτικός ο εμβολιασμός

Medical staff collects swab samples from passengers to test for the COVID-19 coronavirus at the port of Piraeus, in Athens, on August 16, 2020 / Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον Covid-19 σε ταξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά, στίς 16 Αυγούστου, 2020
Advertisement

Για την πορεία της πανδημίας, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης λέγοντας ότι συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι «δεν είμαστε σε χειρότερη φάση» επισημαίνοντας ότι πλέον νοσούν βαριά όσοι είναι μεγάλης ηλικίας και έχουν συννοσηρότητες.

Θέλοντας να αιτιολογήσει την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία παρά τα χιλιάδες κρούσματα και τους 50 νεκρούς κατά μέσο όρο ημερησίως από κορονοϊό, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο κ. Λουκίδης εξήγησε ότι πέρυσι είχαμε πνευμονίες από τη δύσκολη παραλλαγή «Δέλτα» ενώ τώρα υπάρχει μειωμένη χρήση παροχών οξυγόνου.

Advertisement

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη αυτό που κάνει τους γιατρούς να κοιτούν την κατάσταση με πιο αισιόδοξη ματιά είναι ότι «πέρυσι δεν είχαμε αντιικά φάρμακα, δεν είχαμε ένα υψηλό ποσοστό με τρίτη δόση εμβολιασμού και δεν είχαμε τα νέα μονοκλωνικά για ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν καλή ανταπόκριση στον ιό».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Λουκίδης είπε ότι «τώρα έχουμε αλλαγή στο κλινικό στάδιο. Το 30% των νοσηλειών έρχονται για άλλο σοβαρό πρόβλημα στο νοσοκομείο και μετά από τεστ βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό». Και όπως τόνισε, «τώρα υπάρχει άλλος οδηγός στη νοσηλεία».

Καταλυτικός ο εμβολιασμός με τρίτη δόση

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας υποστήριξε ότι «ο εμβολιασμός της τρίτης δόσης ήταν πολύ καταλυτική στο να μην πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη η μη πίεση στις ΜΕΘ οφείλεται στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στον πληθυσμό. Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί επισημαίνοντας και αυτός ότι είναι άγνωστο το πότε θα κυκλοφορήσουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement