Τσίπρας: Αντί για υποκριτικές συγγνώμες και ψέματα, ο Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι παρακολουθήθηκαν

Advertisement

Δήλωση για την υπόθεση των υποκλοπών κάνει αυτήν την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο, στην απόφασή της χαρακτηρίζει ως αυτονόητη την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ δεσμεύεται πως στην επόμενη Βουλή, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία, θα συστήσει προανακριτική «ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη»

Δεσμεύονται, επίσης, για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικώς με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνσή της από το πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Advertisement

Στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας τονίζεται πως «οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το «ελληνικό Watergate», δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: ότι ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτή την πρωτοφανή απόπειρα αντιδημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιδρυτής κι επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator. Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του. Αν, λοιπόν, κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για την προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης», υπογραμμίζει η Πολιτική Γραμματεία.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει πως «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, λέγοντας συνειδητά ψέματα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

Advertisement

«Προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ. Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους. Έχουν δε και το θράσος, να μιλούν για δήθεν κλίμα τοξικότητας, αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ματαιοπονούν. Όλα θα έρθουν στο φως και η αλήθεια θα λάμψει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων», σημειώνει η Πολιτική Γραμματεία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως «το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα, είναι ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη».

Εκτιμούν, συνεπώς, πως για να απαντηθεί το μείζον αυτό ερώτημα κι όχι για το πώς διέρρευσε η αλήθεια, είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.

Advertisement

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», καταλήγει η Πολιτική Γραμματεία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement