Υπόθεση παρακολουθήσεων: «Ο,τι έχει να πει ο πρωθυπουργός θα το πει τη Δευτέρα»- Κύκλοι του Μαξίμου διαψεύδουν πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Advertisement

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» παίρνουν αποστάσεις σχολιάζοντας ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων που έχει εξελιχθεί στο μείζον πολιτικό θέμα των τελευταίων ημερών στη χώρα. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για το θέμα σε δημόσια δήλωσή του τη Δευτέρα, σε μία τοποθέτηση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «το Βήμα της Κυριακής», ο πρωθυπουργός είπε σε συνεργάτες του ότι η παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ πρόκειται για «μέγα και ασυγχώρητο λάθος» ενώ υποστήριξε πως «δεν είχε ενημερωθεί αλλιώς δεν θα το επέτρεπε» και πως «οφείλει συγγνώμη» στον κύριο Ανδρουλάκη. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο».

«Η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε ήδη από χθες, είναι ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που θέτει ο νόμος και η φύση των ζητημάτων. Οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Advertisement

Επισημαίνεται επίσης ότι: «Η κυβέρνηση χειρίζεται όλα τα θέματα, πόσω μάλλον τέτοια, με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, τηρώντας αυστηρά όσα ορίζει ο νόμος. Όσο και αν επιδιώκουν ορισμένοι δημιουργώντας σύγχυση να προκαλέσουν εντελώς ανυπόστατους συνειρμούς, οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης θα φανούν. Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για Προανακριτική Επιτροπή, οι πολίτες διαθέτουν θεσμική μνήμη και θυμούνται ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει υπουργούς της κυβέρνησής του οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος».

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση παρακολουθήσεων έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και ο Γενικός Γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρης Δημητριάδης παραιτήθηκαν από τη θέση τους μετά την υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου αλλά και την έρευνα που πραγματοποίησε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και οι Reporters United που συνδέουν το «δεξί χέρι του πρωθυπουργού» κ. Δημητριάδη με την εταιρεία που προμήθευε το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση Μητσοτάκη και υιοθετεί το αίτημα Ανδρουλάκη

Την παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως του πολιτικού υπεύθυνου για το «ελληνικό Watergate» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται πιο σκληρό απέναντι στον πρωθυπουργό σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και αξιώνει την παραίτησή του συμφωνώντας στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Advertisement

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα τονίστηκε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί μετά την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή καθώς είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το δημοκρατικό πολίτευμα.

Συγχρόνως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί αυτονόητη τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που ζήτησε χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δεσμεύεται για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής όταν μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό

Πρόκειται για ένα πολιτικό πλήγμα που έρχεται σε μια συγκυρία, όπου στο γαλάζιο στρατόπεδο αναζητούσαν ένα θετικό αφήγημα απέναντι στο εντεινόμενο κύμα ακρίβειας. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά η συζήτηση πήγε σε ένα «γήπεδο», όπου η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικό pressing από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Advertisement

Πάντως, είναι εμφανές πως πρόκειται για μία πολιτική μάχη που θα εξελίσσεται μέχρι τις κάλπες και μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί. Από τη μια πλευρά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «η συγκεκριμένη νόμιμη επισύνδεση έγινε κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Αν είχε γίνει ενημέρωση, καθότι η υπόθεση αφορά πολιτικό πρόσωπο, είναι βέβαιο ότι η κατάληξη θα ήταν διαφορετική». Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση βάζει στο «κάδρο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ελληνικό watergate.

Όσον αφορά στον Γρήγορη Δημητριάδη κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η παραίτηση έχει να κάνει με το «κλίμα τοξικότητας» και όχι με το Predator με το οποίο «ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση». Υπενθυμίζεται πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι εδώ και χρόνια εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο άλλωστε έχει συγγενική σχέση (είναι ανιψιός του).

Πάντως, η αναφορά στο κλίμα τοξικότητας «φούντωσε» τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες, καθώς το σκληρό ροκ στην πολιτική σκηνή θα μπορούσε να δώσει αφορμή στην κυβέρνηση για επίσπευση των εκλογών. Με κυβερνητικές πηγές να σπεύδουν να κλείσουν την συζήτηση περί εκλογών, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσαν είναι να υπάρξει αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα σε μια εποχή που είναι ασφυκτικό το pressing από την αντιπολίτευση.

Advertisement

Στο ναδίρ οι σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ

Στο χειρότερο σημείο είναι οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις.

«Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως έγινε προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά και συγκεκριμένα από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Ανδρουλάκη, η οποία ωστόσο δεν είχε αποτέλεσμα. Το κακό αυτό κλίμα προβληματίζει εντόνως το γαλάζιο στρατόπεδο ενόψει και των επόμενων εκλογών. Και το ερώτημα είναι σε περίπτωση που οι κάλπες δεν δώσουν αυτοδυναμία πως θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, όταν το Κίνημα Αλλαγής μιλά για πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού.

Advertisement

Η στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Δικαιωμένοι» νιώθουν στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και την καρατόμηση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, καθώς ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι όντως ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν από την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζουν ότι θα φτάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους, ώστε να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες, καθώς εκτιμούν ότι αυτές δεν περιορίζονται στον διευθυντή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Προϊστάμενος της ΕΥΠ είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας τον μουτζούρη στον Δημητριάδη ή τον Κοντολέοντα η δεν βγάζει από πάνω του την ευθύνη», υπογραμμίζουν πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη και πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι δύο είναι οι πιθανότητες: «ή γνώριζε και είναι υπόλογος ή δεν γνώριζε κάτι που είναι εξίσου ανατριχιαστικό και άκρως προβληματικό».

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι το καθηλωτικό στοιχείο είναι πως «έχουμε μια παρακολούθηση ομολογημένη παρακολούθηση, η οποία έρχεται μετά την αποτυχημένη εγκατάσταση του Predator», προσθέτοντας ότι δεν καρατομήθηκαν όποιοι και όποιοι, αλλά το alter ego του πρωθυπουργού και η προσωπική του επιλογή για την ΕΥΠ, για τον οποίο, μάλιστα, είχε περάσει το 2019 τροπολογία για τα προσόντά του.

Σημαντικό, επίσης, είναι πως ο κ. Ανδρουλάκης, κατά τις ίδιες πηγές, δεν έχει άποψη για τον λόγο όπου βρέθηκε στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών. «Δεν έχει άποψη γιατί τον παρακολουθούσαν και το τελευταίο που περιμένει είναι να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας», λένε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά, τέλος, μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, που σύμφωνα με την κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, πηγές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι θα αξιολογηθεί όταν υπάρξει η σχετική κλήση.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement