Κορονοϊός: Ανησυχία των ειδικών για την παραλλαγή Κένταυρος – Πώς θα προστατευθούμε μετά τις διακοπές

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Τους φόβους τους για την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού γύρω στα τέλη Σεπτέμβρη, λόγω πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρος» εκφράζουν οι ειδικοί.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, το σενάριο της αναζωπύρωσης είναι «ρεαλιστικό», καθώς η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4 – 5. Ο ίδιος ανέφερε ότι, τις επόμενες μέρες, αναμένεται αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας με μικρές διακυμάνσεις καθώς τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να πέσουν κάτω από τις 6.000 που είναι σήμερα.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ότι συζητείται το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με λιγότερα μέτρα σε ισχύ, χωρίς υποχρεωτικά self test και τη χρήση μασκών μόνο σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας και μέσα στις σχολικές αίθουσες. Όσον αφορά στον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα σκευάσματα, τόνισε ότι αυτά θα προστατεύουν από τις Όμικρον 4 και 5, και σημείωσε ότι θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση από την «Κένταυρος», σε περίπτωση επικράτησής της.

Advertisement

Παγώνη: Άμεσα να εμβολιαστούν με την 4η δόση οι άνω των 60

Για την παραλλαγή «Κένταυρος» μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, στον ΑΝΤ1. Η ίδια σημείωσε ότι, το ενδεχόμενο να γίνει ξανά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από το φθινόπωρο δε θα βοηθήσει, καθώς, όπως καταλάβαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η υποχρεωτικότητα είναι κάτι που δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.

Ωστόσο, η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι το εμβόλιο είναι αυτό που προσφέρει ουσιαστική προστασία ενάντια στη σοβαρή νόσηση και ότι οι άνω των 60 θα πρέπει να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία αναμένονται τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Η ίδια υπογράμμισε ότι η παραλλαγή «Κένταυρος» αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα προς το τέλος Αυγούστου και ότι θα υπάρξει μαζική εμφάνιση κρουσμάτων προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού

Συνολικά 73.710 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν την εβδομάδα από 8 έως 14 Αυγούστου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όπως επίσης και 258 θάνατοι.

Advertisement

Ειδικότερα, από τα 73.710 κρούσματα (7.065 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή) το 21% αφορά επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.654.737 εκ των οποίων 51,9% γυναίκες.

To Rt για την επικράτεια, βάσει των κρουσμάτων, εκτιμάται σε 0,91 (95% ΔΕ: 0.78 – 1.05).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.952 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 279, -17% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.072 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 296, -6% εβδομαδιαία μεταβολή).

Advertisement

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 118 (62,7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 94,9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όσον αφορά, ειδικότερα τους θανάτους, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 258 (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.028 θάνατοι, με το 95,9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement