Ο Guardian για την τραγωδία στον Έβρο: Η ανθρώπινη ζωή είναι η προτεραιότητα

Advertisement

Η Ελλάδα, επιτέλους, βοηθά τους πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα γεμάτη σκορπιούς και φίδια, τιτλοφορείται άρθρο του Guardian για την τραγωδία στον Έβρο. Ένα πεντάχρονο παιδί αναφέρεται ότι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού, αφού σχεδόν 40 Σύροι βρίσκονταν επί έναν μήνα εγκλωβισμένοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προσθέτει.

Περιγράφοντας το χρονικό της τραγωδίας, ο Guardian αναφέρει ότι «μια ομάδα ενηλίκων και παιδιών που πέρασαν έναν μήνα κολλημένοι σε με μια νησίδα γεμάτη σκορπιούς και φίδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και δεν βοηθήθηκαν από κανένα από τα δύο έθνη, επιτέλους, οδηγήθηκαν σε προσωρινό κατάλυμα από την ελληνική αστυνομία αυτήν την εβδομάδα.

Ανάμεσα στην ομάδα των σχεδόν 40 Σύριων προσφύγων που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στη νησίδα του ποταμού Έβρου ήταν και ένα πεντάχρονο κορίτσι, η Μαρία, που αναφέρθηκε ότι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Η εννιάχρονη αδελφή της παραμένει βαριά άρρωστη.

Advertisement

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε την Τρίτη ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ανασύρει το σώμα του νεκρού κοριτσιού.

Μας συμπεριφέρονται σαν ζώα

Η περιπέτεια αυτών των ανθρώπων αποτελεί το πιο πρόσφατο περιστατικό το οποίο καταδεικνύει εκείνο που ο Niamh Nic Carthaigh, διευθυντής πολιτικής της ΕΕ στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, αποκαλεί ένα «πολιτικό παιχνίδι χονδροειδούς ανευθυνότητας» μεταξύ των δύο χωρών – το οποίο κοστίζει ζωές.

Μία από την ομάδα, η Baida Al-Saleh, 27 ετών, είπε ότι οι Σύροι έφτασαν στη νησίδα στις 14 Ιουλίου. Οι δικηγόροι που ενεργούσαν για λογαριασμό τους, έλαβαν προσωρινό μέτρο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 20 Ιουλίου για να τους επιτραπεί να παραμείνουν, ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα απωθήθηκαν βίαια πίσω στην Τουρκία και τέθηκαν υπό κράτηση.

Advertisement

Στις αρχές Αυγούστου στάλθηκαν πίσω στη νησίδα. Επιβίωσαν πίνοντας ποταμίσιο νερό και τρώγοντας καλαμπόκι και φύλλα, ενώ έντομα δάγκωναν το δέρμα τους εν μέσω καύσωνα. »Μας συμπεριφέρονται σαν ζώα», είπε ο Al-Saleh σε ένα φωνητικό μήνυμά του από τη νησίδα την περασμένη εβδομάδα.

Κοινωνικές ομάδες άσκησαν πίεση στην Τουρκία και την Ελλάδα να σώσουν τους εγκλωβισμένους. Η Άγκυρα δεν έκανε κανένα σχόλιο, όμως η Αθήνα ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει επειδή η νησίδα, που χαρακτηρίζεται ως ελληνική στους χάρτες, βρισκόταν στην Τουρκία.

ΕΒΡΟΣ

Advertisement

Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι έψαξαν για την ομάδα αλλά δεν βρήκαν κανέναν. Η ΜΚΟ Uluslararası Mülteci Hakları Derneği -η οποία έχει δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση- ανέφερε σε δήλωση ότι αξιωματικοί ασφαλείας από την κοντινή πόλη της Αδριανούπολης έφτασαν σε απόσταση 75 μέτρων από τις συντεταγμένες που παρείχαν οι μετανάστες στις 10 Αυγούστου και χρησιμοποίησαν μεγάφωνο, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Οι ισχυρισμοί αμφισβητούνται από δικηγόρους και δημοσιογράφους, όπως ο Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος κατέγραψε στενά τη δεινή κατάσταση της ομάδας για τον γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Der Spiegel. Λένε ότι έχουν συλλέξει στοιχεία για την υποστήριξη της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων ζωντανών τοποθεσιών και μεταδεδομένα επαληθευμένων φωτογραφιών.

Στο τέλος, η ομάδα πέρασε στην Ελλάδα με μια βάρκα που άφησαν άλλοι μετανάστες, φοβούμενη μια βίαιη απώθηση, αλλά ωθούμενη να ζητήσει βοήθεια για την εννέα μηνών έγκυο Nor, η οποία πονούσε και αιμορραγούσε.

Advertisement

Ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας ανέφερε ότι βρέθηκαν 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά και ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες «έσπευσαν να τους βοηθήσουν» με «τροφή και νερό και τους μετέφεραν σε χώρο προσωρινής στέγασης».

Ο Al-Saleh είπε ότι η ομάδα έλαβε ιατρική φροντίδα και πιστεύει ότι τώρα θα εγγραφεί για άσυλο.

Ελλάδα και Τουρκία να τηρήσουν το Διεθνές Δίκαιο

Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες επιχείρησαν να διασχίσουν τον Έβρο, χωρίζοντας την Τουρκία και την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι τα ρηχά καλοκαιρινά νερά. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε 3.225 καταγεγραμμένες αφίξεις στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων στον Έβρο φέτος.

Advertisement

Αν και η κατάσταση των Σύριων δεν είναι μοναδική, κέρδισε τη συμπάθεια των Ελλήνων, εν μέρει λόγω των παιδιών της ομάδας.

Εκφράζεται φόβος ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Σύριων θα μπορούσε να επιχειρήσει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη καθώς η Τουρκία αρχίζει να εφαρμόζει σχέδια, που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, για την επιστροφή ενός εκατομμυρίου μεταναστών σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο.

Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, με 3,6 εκατομμύρια Σύρους να είναι εγγεγραμμένοι μόνον εκεί, με τα εν λόγω μεγέθη να έχουν δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα εις βάρος των μεταναστών. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για διεξαγωγή βίαιων απωθήσεων μεταναστών που συνεχίζονται, παρά την προειδοποίηση της ΕΕ τον Ιούνιο ότι η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότησή της.

Advertisement

Η Louise Donovan, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η υπηρεσία είναι βαθιά λυπημένη για τον θάνατο του παιδιού και προέτρεψε και τις δύο χώρες να τηρήσουν το Διεθνές Δίκαιο. »Ενώ τα κράτη έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το Εθνικό, το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – και κυρίως του δικαιώματος στη ζωή», τόνισε.

»Η επείγουσα ανθρωπιστική επιταγή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής πρέπει πάντα να έχει προτεραιότητα», προσέθεσε».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement