Αμπντουλχαμίντ Χαν: Κομπάζει για το γεωτρύπανο ο Ερντογάν – «Ελπίζω να ανακοινώσουμε καλά νέα»

Advertisement

Την ελπίδα ότι σύντομα θα προκύψουν καλά νέα από τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί στην ανατολική Μεσόγειο το Αμπντουλχαμίντ Χαν, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας περήφανος για το πλοίο το οποίο, όπως είπε, είναι από τα λίγα που υπάρχουν στον κόσμο.

Παράλληλα, ο Ερντογάν, δήλωσε υπερήφανος για το πλωτό γεωτρύπανο, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «ενοχλήθηκε» με το όνομα του πλοίου.

«Αυτό το γεωτρύπανο είναι αυτή τη στιγμή από τα λίγα πλοία που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι ικανό να τρυπήσει έως και 12 χιλιάδες μέτρα. Είναι απαράμιλλο αυτή τη στιγμή. Έχει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, μια τέτοια ομορφιά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν καλά νέα. Για να δούμε», είπε ο Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Ουκρανία, όπου πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και το ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουτέρες.

Advertisement

«Το γεγονός ότι αυτά τα πλοία υποστήριξης, που ονομάστηκαν από αυτά τα τρία αδέρφια, συνοδεύουν το Αμπντουλχαμίτ Χαν, είναι ένα γεγονός που μας χαροποιεί. Ας ελπίσουμε ότι όταν αρχίσουν να λαμβάνονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα μας κάνει φυσικά πολύ πιο χαρούμενους», πρόσθεσε.

«Φυσικά, κάποιοι, ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, νιώθουν πολύ άβολα με αυτό. Ονομάσαμε το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Είδατε ποιος ενοχλήθηκε από αυτό. Σκεφτείτε, είναι στην πολιτική και λέει ότι ξέρει πολύ καλά την ιστορία. Πώς γνωρίζει την ιστορία; Φτάνει στο σημείο να μη σέβεται τον Αμπντουλχαμίτ Χαν. Όταν μιλάει, μιλά ως συντηρητικός. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα τα μοιραστούμε με το έθνος μας όταν λάβουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα με το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίντ Χαν», ξεκίνησε την Τετάρτη 17 Αυγούστου τη γεώτρηση στο προκαθορισμένο σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο, 55 χιλιόμετρα νότια των ακτών της Αττάλειας.

Advertisement

Την είδηση έκανε γνωστή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα:

«Το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίντ Χαν άρχισε σήμερα την πρώτη του γεώτρηση στο σημείο «Γιορουκλέρ-1″. Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναζήσουμε τη χαρά που πήραμε στη Μαύρη Θάλασσα, με καλά νέα αυτή τη φορά από τη Μεσόγειο. Με το μόχθο των μηχανικών μας και τις προσευχές του έθνους μας, ας είναι καλή η τύχη του πλοίου μας και η γεώτρησή του καρποφόρα».

297885135_760862518450628_1628862055741217798_n.jpg

Το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» είχε αποπλεύσει στις 9 Αυγούστου από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, με μία τελετή στην οποία έδωσε το «παρών» ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Advertisement

Ο Ερντογάν δικαιολόγησε την ημέρα εκείνη την επιλογή της θέσης που θα κάνει γεώτρηση το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ως εξής:

«Η Ελλάδα, “πληρεξούσιο κράτος” που έχει παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία του στην Ουάσιγκτον, είχε ζητήσει να χτυπηθεί το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» εάν προχωρούσε σε γεώτρηση γύρω από την Κύπρο ή στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αμερικανικός στρατός, που προετοιμάζει την Ελλάδα για πόλεμο με την Τουρκία, έχει τοποθετήσει πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη F-22 στην Κρήτη. Η Άγκυρα δεν έπεσε στην παγίδα της Ουάσιγκτον και δήλωσε ότι πρώτα θα βγάλει φυσικό αέριο από τις περιοχές κοντά στις ακτές της.

Advertisement

Εάν βρεθεί αέριο στις περιοχές αυτές σύντομα, αυτό θα ακυρώσει και τα σχέδια της Ελλάδας και της «Νότιας Κύπρου» στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι, εάν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο σε τοποθεσία κοντά στο Γκαζίπασα, η πιο οικονομική διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη θα έχει διαμορφωθεί από μόνη της».

Εξομάλυνση σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο – Θα χαλάσουμε τα παιχνίδια των γειτόνων μας

Παράλληλα στις δηλώσεις του σήμερα, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για αποκατάσταση πολιτικών σχέσεων με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και τη Συρία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα «χαλάσουμε πολλά παιχνίδια που γίνονται με τους γείτονές μας σε ολόκληρη την περιοχή».

«Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι η διαδικασία (εξομάλυνσης) είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην πολιτική. Είναι απαραίτητο να είναι πολιτική. Στην πολιτική δεν χωράει δυσαρέσκεια. Πρέπει να είσαι πάντα ήρεμος», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Advertisement

«Γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ευκαιρία συνάντησης. Για παράδειγμα, με την Αίγυπτο οι σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά τώρα συνεχίζουμε έστω σε κατώτερο επίπεδο, δηλαδή σε υπουργικό επίπεδο, και μετά ελπίζουμε ότι θα κάνουμε και βήμα σε κορυφαίο επίπεδο. Γιατί ο λαός της Αιγύπτου είναι αδέρφια μας. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε δυσαρεστημένοι με τον αιγυπτιακό λαό. Γι’ αυτό πρέπει να εδραιώσουμε ειρήνη μαζί τους το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να εξασφαλίσουμε περαιτέρω βήματα με τη Συρία. Κάνοντας αυτά τα βήματα, ελπίζω ότι θα χαλάσουμε πολλά παιχνίδια που γίνονται με τους γείτονές μας σε ολόκληρη την περιοχή, σε αυτήν την περιοχή του ισλαμικού κόσμου», δήλωσε με νόημα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement