Ασφάλιση αυτοκινήτου: Όλα τα στοιχεία στο gov.gr

Advertisement

Όλα τα στοιχεία για την ασφάλιση των οχημάτων που έχουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας θα είναι διαθέσιμα στο gov.gr, ώστε με την εισαγωγή του αριθμού κυκλοφορίας να γνωρίζει ο κάτοχος και οι αρχές αν το όχημα είναι ασφαλισμένο ή πότε λήγει η ασφάλειά του.

Η πρώτη καταγραφή των ανασφάλιστων οχημάτων της χώρας μας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τις 600.000, αναμένεται να γίνει μέσω της διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Κατάστασης και Ασφάλισης Οχημάτων (ΑΑΔΕ)» στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα υλοποιηθεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης».

Σύμφωνα με την απόφαση διατίθεται η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Κατάστασης και Ασφάλισης Οχημάτων (ΑΑΔΕ)» με τη μέθοδο «Στοιχεία Κατάστασης (ΚΙΝΗΣΗ-ΑΚΙΝΗΣΙΑ κλπ) και Ασφάλισης Οχημάτων με δεδομένο τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος (getVehicleInsurance)», μέσω του ΚΕ.Δ. στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Advertisement

Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μέσω της νέας πλατφόρμας myauto με στόχο να είναι εύκολος ο έλεγχος για κάθε όχημα ώστε να μπει και σε λειτουργία και η υπηρεσία αποστολής προστίμων κατοίκων τόσο για τα ανασφάλιστα όσο και για όσα οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, που μέχρι σήμερα απέφευγαν τον έλεγχο.

Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) και στον ειδικό ιστότοπο που δημιουργείται, η παροχή δημοσίων πληροφοριών (open data), με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας των οχημάτων στο μητρώο οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απολεσθέντων ή κλαπέντων, καθώς και χαρακτηριστικά του οχήματος.

Η σχετική ενέργεια είχε προαναγγελθεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ψηφιακής μεταβίβασης οχήματος και του myAuto που παρέχει λεπτομέρειες για κάθε ΙΧ.

Advertisement

Τότε είχε κάνει λόγο για νέες υπηρεσίες το επόμενο διάστημα έρχονται όπως η ψηφιακή φωτογραφία για το δίπλωμα οδήγησης, η ψηφιακή υπηρεσία για το point system και η καταγραφή των ανασφάλιστων οχημάτων καθώς τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας myauto ώστε πλέον να σταματήσουν να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement