Σοκ με πιλότους της Ethiopian Airlines: Τους πήρε ο ύπνος στα 37.000 πόδια

Advertisement

Η Ethiopian Airlines ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε το πλήρωμα που φέρεται να κοιμόταν κατά τη διάρκεια της πτήσης από το Χαρτούμ προς την Αντίς Αμπέμπα και ότι έχασε την επικοινωνία με τον Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας της Αντίς Αμπέμπα στις 15 Αυγούστου 2022.

Η αεροπορική εταιρεία δεν ανέφερε τον ισχυρισμό ότι οι πιλότοι κοιμούνταν.

«Το πλήρωμα απομακρύνθηκε από την ενεργό δράση εν αναμονή περαιτέρω έρευνας. Θα ληφθούν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα με βάση το αποτέλεσμα της έρευνας. Η ασφάλεια ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αεροπορική εταιρεία.

Advertisement

Σύμφωνα με την The Aviation Herald, ένα Boeing 737-800 της Ethiopian Airlines που εκτελούσε την πτήση ET-343 από το Χαρτούμ (Σουδάν) προς την Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία), πετούσε στα 37.000 πόδια όταν οι πιλότοι αποκοιμήθηκαν.

Στην αναφορά τονίζεται ότι ο Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει με το πλήρωμα πολλές φορές χωρίς επιτυχία. Τελικά το αεροπλάνο έφτασε να περάσει πάνω από τον διάδρομο προσγείωσης, ο αυτόματος πιλότος αποσυνδέθηκε και η ειδοποίηση αποσύνδεσης ξύπνησε το πλήρωμα που στη συνέχεια έκανε ελιγμούς με το αεροσκάφος. Τελικά το προσγείωσαν με ασφάλεια στον διάδρομο, περίπου 25 λεπτά μετά την υπέρπτηση πάνω από τον διάδρομο.

Ο Kaleyesus Bekele, δημοσιογράφος της αεροπορίας είπε ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν πολλές φορές, αν και είναι απαράδεκτα.

Advertisement

«Έχω διαβάσει μάλιστα πολλές ιστορίες πιλότων που κοιμούνται ενώ βρίσκονται σε αυτόματο πιλότο και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις που δεν έχουν αναφερθεί. Οι Αιθίοπες πιλότοι μπορεί πράγματι να κοιμήθηκαν όπως αναφέρεται. Αλλά δεδομένης της μικρής απόστασης της πτήσης, ο ύπνος τους είναι λίγο παράξενος», είπε.

Το αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για περίπου 2,5 ώρες προτού αναχωρήσει για την επόμενη πτήση του.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement