Θρίλερ στο παρά πέντε για τις αυξήσεις στο ρεύμα – Με απλήρωτους λογαριασμούς 1 στους 2 – Τα σχέδια της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις

Advertisement

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο, με τους παρόχους να αναρτούν μέσα στις επόμενες ώρες τα νέα τιμολόγια. Η αγωνία για το τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές κορυφώνεται.  «Περιμένουμε να δούμε. Όλοι είμαστε με άγχος πως να ανοίξουμε τον λογαριασμό», σημειώνουν οι πολίτες.

Οι αρχικές τιμές αναμένονται φουσκωμένες από τα περίπου 50 λεπτά την κιλοβατώρα τον Αύγουστο στα 70 με 80 λεπτά. Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN έχει θέσει ως στόχο να απορροφήσει το 80 – 90% των ανατιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φουσκώσει την έκπτωση από περίπου 34 λεπτά την κιλοβατώρα σε 45 με 50 λεπτά ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων από 1,1 σε πάνω από 1,5 δις  ευρώ, την ώρα που οι καταναλωτές συνεχίζουν να παίρνουν στα χέρια τους λογαριασμούς που καίνε. 

Πάνω από ένα δις. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το ρεύμα έχουν ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή περίπου 1 στους 2 καταναλωτές έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.  Οι νέες αλλαγές οδηγούν σε νέο κύκλο κινητικότητας στη λιανική αγορά με τους καταναλωτές να αναζητούν το πιο φτηνό τιμολόγιο με τις μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο να έχουν εκτοξευθεί μέσα στο 2022.

Advertisement

Οι εκρηκτικές τιμές στην ενέργεια πυροδοτούνται από το ράλι χωρίς φρένα που σημειώνει το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση της Gazprom πως θα κλείσει τον Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης. Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, Νιλ Ντίγκμαν, «Αν η Ρωσία δεν αλλάξει κάπως ρότα, οι τιμές στην Ευρώπη θα παραμείνουν υψηλές».

Μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας οι χρηματιστηριακές τιμές του καυσίμου εκτινάχθηκαν από τα 240 ακόμα και στα 260 ευρώ τη μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση 8% μέσα σε λίγες ώρες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement