Χωρίς τέλος τα ρεκόρ στην τιμή φυσικού αερίου

Advertisement

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν να κατακτούν νέα ρεκόρ σήμερα εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η έλλειψη καυσίμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να πλήξει σκληρά την οικονομία της περιοχής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 5,2% στα 291 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς η ρωσική Gazprom θα σταματήσει τις ροές στον βασικό της αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για τρεις ημέρες επισκευών στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επανεκκινήσει τις ροές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα εάν σταματήσουν οι ροές μέσω του Nord Stream τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Leon Izbicki, αναλυτή φυσικού αερίου στην Energy Aspects Ltd. «Οι τρέχουσες τιμές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση από τις βιομηχανίες στην Ευρώπη, με τα μοντέλα να υποδεικνύουν ετήσια μείωση της ζήτησης αερίου από τη βιομηχανία στη Δυτική Ευρώπη κατά 15% το 2022», είπε σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για την τροφοδοσία των εργοστασίων, των οικιακών θερμαντήρων και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην κρίση. Οι αρχές της χώρας προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και έχουν εκφράσει φόβους ότι θα χρειαστεί δελτίο τους πιο κρύους μήνες του έτους.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement