Έρευνα: Οι σκύλοι κλαίνε από χαρά όταν το αφεντικό τους επιστρέφει σπίτι

Advertisement

Οι σκύλοι μπορούν να κλάψουν με δάκρυα χαράς όταν επανενωθούν με τους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με μελέτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν Ιάπωνες ερευνητές, τα σκυλιά μπορεί να είναι πραγματικά ενθουσιασμένα όταν βλέπουν το αφεντικό τους μετά από μακρά περίοδο απουσίας και θεωρούν ότι με τα δάκρυα ο δεσμός μεταξύ των σκύλων και των ιδιοκτητών τους γίνεται ακόμα πιο στενός.

Η μελέτη είναι μικρής κλίμακας καθώς βασίστηκε στη συμπεριφορά 22 σκύλων, των οποίων εξέτασε τις αντιδράσεις που επανενώθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους και με άλλους ανθρώπους που γνώριζαν, όπως αναφέρει το BBC.

Advertisement

Για να ελέγξουν τη θεωρία τους, ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Azabu και του Ιατρικού Πανεπιστημίου Jichi τοποθέτησαν λωρίδες χαρτιού κάτω από τα μάτια των σκύλων κατά τη διάρκεια της καθημερινής αλληλεπίδρασης με τους ιδιοκτήτες τους και ένα λεπτό πριν επανενωθούν μαζί τους μετά από πέντε έως επτά ώρες αποχωρισμού.

Ανακάλυψαν ότι όταν τα σκυλιά έβλεπαν τους ιδιοκτήτες τους, ήταν η μόνη φορά που έχυναν δάκρυα. Δεν υπήρχε το ίδιο επίπεδο αυξημένης παραγωγής δακρύων όταν τα σκυλιά επανενώθηκαν με τους ανθρώπους που γνώριζαν, αλλά δεν ήταν οι ιδιοκτήτες τους.

Για να δουν αν τα δάκρυα συνδέονταν με τα συναισθήματά τους, οι ερευνητές εφάρμοσαν στα σκυλιά ένα διάλυμα που περιείχε οξυτοκίνη, μια βασική ορμόνη που σχετίζεται με το «δέσιμο».

Advertisement

Αφού χρησιμοποίησαν την ορμόνη, διαπίστωσαν ότι τα δάκρυα των σκύλων ήταν αυξημένα σημαντικά.

Ενώ είναι γνωστό ότι τα σκυλιά κλαίνε για να διατηρούν καθαρούς τους δακρυϊκούς τους πόρους, αυτό δεν έχει συνδεθεί με τη συναισθηματική τους αντίδραση στο παρελθόν.

«Δεν είχαμε ακούσει ποτέ για την ανακάλυψη ότι τα ζώα χύνουν δάκρυα σε χαρούμενες καταστάσεις, όπως η επανένωση με τους ιδιοκτήτες τους», δήλωσε ο Takefumi Kikusui, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης στο περιοδικό Current Biology.

Advertisement

Ενώ οι ιδιοκτήτες μπορεί να είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το κούνημα της ουράς ή το γλείψιμο του προσώπου από τα εκστασιασμένα κατοικίδιά τους, τα δάκρυα ενός σκύλου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ανθρώπινο σύντροφό τους.

Το βλέμμα ενός σκύλου διεγείρει την έκκριση ωκυτοκίνης, κάνοντας τους ιδιοκτήτες πιο περιποιητικούς ή προστατευτικούς απέναντι στο κατοικίδιό τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι ιδιοκτήτες ένιωθαν μεγαλύτερη επιθυμία να φροντίζουν τα ζώα τους όταν τα έβλεπαν με δακρυσμένα μάτια.

«Τα δάκρυά τους μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμβάθυνση των αμοιβαίων σχέσεων και να οδηγούν περαιτέρω σε δεσμούς μεταξύ των δύο ειδών», έγραψαν οι ερευνητές.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement