Υπόθεση παρακολουθήσεων: Η δήλωση Οικονόμου που άναψε φωτιές και οι κρίσιμες ημερομηνίες που ακολουθούν

φωτ. αρχείου (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)
Advertisement

Λίγες ώρες πριν από την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, μία δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ήρθε να ανάψει εκ νέου φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού παρακολουθήσεις άλλων πολιτικών προσώπων πέρα από εκείνη του κύριου Ανδρουλάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλαβε την δήλωση αυτή ως επιβεβαίωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι έχουν παρακολουθηθεί και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Στην Κουμουνδούρου προεξοφλούν ότι ο κ. Οικονόμου με αυτή τη δήλωση εξασφαλίζει ότι δεν θα αποδοθούν ευθύνες προσωπικά στο κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος θα δηλώσει ξανά άγνοια εάν υπάρξουν νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε μέσω Twitter, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει μια ξεκάθαρη δήλωσή του.

Τι δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Τρίτης, ο Γιάννης Οικονόμου ερωτώμενος για το αν η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων δήλωσε: «Δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη. Από εκεί και πέρα και στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός και σε όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, το βασικό ζητούμενο είναι να βρούμε περισσότερα φίλτρα και ένα τρόπο καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας για να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοιου είδους ζητήματα».

Advertisement

Όσον αφορά στην παρακολούθηση του προέδρου του κ. Ανδρουλάκη μίλησε για «υπηρεσιακή αστοχία» και πρόσθεσε πως η ΕΥΠ και η εισαγγελέας αποφάσισε μέσα στο πλαίσιο του νόμου. «Οποιοσδήποτε έχει αμφιβολία για το αν ήταν νόμιμη η επισύνδεση οφείλει να κινηθεί και μέσω της Δικαιοσύνης», τόνισε.

Εν συνεχεία κατηγόρησε «κόμματα, κύκλους και χώρους» ότι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το γεγονός της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη για να εξυπηρετήσουν κομματικές ατζέντες.

«O Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την απάντηση του Γιάννη Οικονόμου σε δημοσιογράφους ότι «δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη», σημειώνει ότι ο «κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα». Αναλυτικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:

Advertisement

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως η εφημερίδα «Καθημερινή» είχε αποκαλύψει προ ημερών.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων απάντησε ότι «δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη».

Δηλαδή δεν απέκλεισε να υπάρχει παρόμοιο ζήτημα, αλλά αν υπάρχει ούτε αυτό είναι σε γνώση του κ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, προεξόφλησε ότι και άλλες παρακολουθήσεις να αποκαλυφθούν, θα τις φορτώσει όλες στον αποπεμφθέντα Κοντολέοντα και στον ανιψιό του και μέχρι προχθές αντ/ αυτού, κ. Δημητριάδη.

Advertisement

Βολικό ακούγεται, αλλά ας γνωρίζει ότι, με βάση το Σύνταγμα, η ευθύνη του πρωθυπουργού, που μάλιστα είχε μεταφέρει την ΕΥΠ στο δικό του γραφείο, είναι αντικειμενική και αμετάθετη.

Τέλος, από την απάντηση του κ. Οικονόμου προκύπτει ένα ερώτημα: Ας υποθέσουμε ότι όντως ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκληματικά επικίνδυνος και δεν γνωρίζει, αλήθεια δεν είχε την περιέργεια όταν απέπεμψε τους κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα να τους ρωτήσει εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε και άλλους πολιτικούς;

  • Πήρε κάποια απάντηση;
  • Και αν ναι, ποια ήταν αυτή;

Σε κάθε περίπτωση, είναι τόσο βαθιά ένοχος που κάθε του κίνηση, κάθε του λέξη, τον αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο.

Advertisement

Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω Twitter σημείωσε ότι «Στον ΣΥΡΙΖΑ ή στερούνται και τη στοιχειώδη ικανότητα κατανόησης μιας ξεκάθαρης δήλωσης ή κατά την πάγια τακτική τους διαστρεβλώνουν».

Advertisement

Το «καυτό» πολιτικό χρονοδιάγραμμα

Την ίδια ώρα τα κόμματα παίρνουν θέσεις μάχης για την προ ημερησίας των αρχηγών τους την Παρασκευή, αλλά και για την στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής την Δευτέρα.Η κυβερνητική πλειοψηφία επιμένει ότι η έρευνα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη θωράκιση της ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι δεν θα μπλοκάρει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα διεύρυνσης εντός της εξεταστικής, όπου η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία.

«Η κυβέρνηση σκοπεύει να τιμήσει τη δυνατότητα που έδωσε στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να μπορεί να συστήσει εξεταστική επιτροπή και δεν θα το ευτελήσει με παράλληλα αιτήματα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου

Σε κάθε περίπτωση  αύριο ξεκίνα ένα «καυτό» πολιτικό δεκαήμερο με το θέμα των παρακολουθήσεων να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Τη ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασιστεί το εύρος της περιόδου που θα εξετάσει η Εξεταστική Επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία  ζητά αυτή να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτει η Αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ φαίνεται πως το αντιμετωπίζουν θετικά  ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25, και Ελληνική Λύση. Την Παρασκευή η αντιπαράθεση θα λάβει πιο προσωπικό χαρακτήρα,καθώς θα διασταυρώσουν τα βέλη τους οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το χρονοδιάγραμμα

  • Την Τετάρτη 24/8 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη, ώστε να αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του ως νέος διοικητής της ΕΥΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να εγκρίνει.
  • Θα ακολουθήσει την Παρασκευή 26/8 προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, όπως ζήτησε η Αξιωματική αντιπολίτευση
  • Τη Δευτέρα 29/8 θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας, για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία πρότεινε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής – με τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσεται.
  • Την ερχόμενη εβδομάδα, θα συγκληθεί εκ νέου και η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας, μετά το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για την κλήση όλων των εμπλεκομένων, μεταξύ αυτών ο πρώην διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την βουλεύτρια  Ευαγγελία Λιακούλη, να χαρακτηρίζει θλιβερή και προαποφασισμένη την χθεσινή  διάσκεψη των προέδρων και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι  με στόχο να αποκρύψει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πριν από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών».

 Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητούν μεταξύ άλλων να διερευνηθεί πλήρως:

  •  Ποιος ζήτησε τη «νόμιμη επισύνδεση» των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη,
  • για ποιο λόγο και σε ποια τεκμηρίωση στηρίχθηκαν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας»,
  • ποιος επιχείρησε την παγίδευση του τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό Predator
  • και αν υπάρχουν περιπτώσεις και άλλων πολιτικών προσώπων των οποίων παγιδεύτηκαν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει το ΚΚΕ, ζητώντας να συμπεριληφθούν ευκρινέστερα οι καταγγελίες για συνακροάσεις στον Περισσό και η παρακολούθηση δημοσιογράφων.
Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement