Έτσι θα τελειώσει ο πόλεμος: To σχέδιο Πούτιν να «παγώσει» την Ευρώπη

Advertisement

Έξι μήνες συμπληρώνονται σήμερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και κανείς δεν είναι σίγουρος πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

Δύο πηγές από τη Ρωσία που γνωρίζουν τη σκέψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησαν στο Reuters σημειώνοντας πως σε αυτό το οποίο σκοπεύει να ποντάρει ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι τίποτα άλλο από το να εκμεταλλευτεί την εκτόξευση στις τιμές της ενέργειας και τις πιθανές ελλείψεις που θα προκύψουν μέσα στον χειμώνα.

Αυτό είναι, λένε οι πηγές, που θα πείσει την Ευρώπη να ζητήσει από την Ουκρανία να προχωρήσει σε εκεχειρία με τη Ρωσία. Ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη που βλεπει το Κρεμλίνο είναι μόνο με τους δικούς του όρους, δεδομένου ότι το Κίεβο λέει ότι δεν θα διαπραγματευτεί έως ότου η Ρωσία εγκαταλείψει ολόκληρη την Ουκρανία.

Advertisement

«Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε», είπε μια πηγή κοντά στις ρωσικές αρχές, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης.

«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Είναι πιθανό να δούμε διαμαρτυρίες, αναταραχές. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί τώρα να πρέπει να σκεφτούν δύο φορές αν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να σκεφτούν ότι ήρθε ώρα για μια συμφωνία».

Μια δεύτερη πηγή κοντά στο Κρεμλίνο είπε στο Reuters, πως η Μόσχα έχει εντοπίσει την παραπαίουσα ευρωπαϊκή ενότητα και πως αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί εν μέσω μάλιστα των χειμερινων δυσκολιών.

«Θα είναι πολύ δύσκολο αν (ο πόλεμος) τραβήξει το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Επομένως υπάρχει ελπίδα ότι (οι Ουκρανοί) θα ζητήσουν ειρήνη», είπε η πηγή.

Advertisement

Ωστόσο σε ερώτηση του πρακτορείου προς το Κρεμλίνο δεν υπήρξε άμεση απάντηση καθώς αρνείται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό της όπλο.

Η Ουκρανία και οι πιο ένθερμοι δυτικοί υποστηρικτές της λένε ότι δεν σχεδιάζουν να υποχωρήσουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, λένε ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπουν να υπάρχουν σημάδια αμφιταλάντευσης από τα κράτη ως προς την στήριξή τους στην Ουκρανία.

Σήμερα, ημέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ένα tweet προς τους Ουκρανούς δήλωσε: «Η ΕΕ ήταν μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα από την αρχή. Και θα είμαστε μαζί σας για όσο χρόνο χρειαστεί».

Advertisement

Το Κίεβο από πλευράς του – υποστηριζόμενο από τα δισεκατομμύρια αμερικανικής και άλλων δυτικών δυνάμεως στρατιωτικής βοήθειας, εκπαίδευσης και ανταλλαγής κοινών πληροφοριών – πιστεύει ότι μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι».

«Για να καταστούν δυνατές οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει το status quo στο μέτωπο υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», δήλωσε στο Reuters ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

«Είναι απαραίτητο ο ρωσικός στρατός να υποστεί σημαντικές ήττες σε τακτικό επίπεδο».

Οι ουκρανικές δυνάμεις έως τώρα έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τον ρωσικό στρατό να καταλάβει το Κίεβο αλλά και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Χάρκοβο, έχουν καταστρέψει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, βύθισαν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Moskva, και έχουν προκαλέσει επίσης μεγάλες ζημιές στη ρωσική αεροπορική βάση στην προσασρτημένη από τη Ρωσία, Κριμαία.

Advertisement

Το Κίεβο μιλά επίσης εδώ και πολύ καιρό για μια μεγάλη αντεπίθεση για την ανακατάληψη του νότου, αν και η Ρωσία ήταν απασχολημένη με τη δημιουργία των δικών της δυνάμεων εκεί, και δεν είναι σαφές εάν και πότε αυτό θα πραγματοποιηθεί, σημειώνει η ανάλυση του Reuters.

«Δοκιμασία θέλησης»

Η γεωπολιτική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τον ρωσικό άνθρακα και ενέκρινε τη μερική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ξεκίνησε ακριβώς πριν από έξι μήνες, στις 24 Φεβρουαρίου.

Και η Ρωσία απάντησε με τον δικό της τρόπο, μειώνοντας απότομα τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και κλείνοντας τις στρόφιγγες.

Advertisement

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους στις ενεργειακές πιέσεις αυτόν τον χειμώνα αναζητώντας εναλλακτικές προμήθειες και πιέζοντας για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά ειδικοί στον τομέα της ενέργειας πιστεύουν ότι δεν θα καταστεί εφικτό να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους.

Το Κρεμλίνο πάντως επικαλείται τεχνικά προβλήματα, τις δυτικές κυρώσεις και την άρνηση ορισμένων χωρων να πληρώσουν σε ρούβλια για τις μειωμένες ροές αερίου στην Ευρώπη, τη στιγμή που η Ρωσία εμφανίζει έσοδα ρεκόρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Ο πόλεμος είναι μια δοκιμασία υλικοτεχνικής υποστήριξης και μια δοκιμή βούλησης. Η δοκιμή θα είναι η εξής: έχουμε εμείς στη Δύση ανώτερη βούληση από το Κρεμλίνο; Νομίζω ότι αυτή θα είναι η πρόκληση», σημειώνει στο Reuters, ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη.

Advertisement

Πηγή κοντά στις ρωσικές αρχές είπε ότι η Μόσχα σε οποιαδήποτε μελλοντική πιθανή ειρηνευτική συμφωνία επιθυμεί να «κλειδώσει» εδαφικά κέρδη, να εξασφαλίσει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς και το Κίεβο να δεσμευτεί για στρατιωτική ουδετερότητα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη από πλευράς του, ότι το Κίεβο δεν θα συμφωνήσει σε καμία πρόταση για πάγωμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ανοιχτά μέτωπα, προκειμένου να «ηρεμήσει» τη Μόσχα.

Ο Podolyak, ο σύμβουλός του, είπε ότι η Δύση προμήθευε το Κίεβο με αρκετά όπλα για να «μην πέσει», αλλά όχι αρκετά για να κερδίσει, προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη.

Advertisement

Τα δυτικά κράτη αρνήθηκαν να δεσμεύσουν χερσαία στρατεύματα στη σύγκρουση και απέφυγαν να προμηθεύσουν με συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό επειδή θέλουν να αποφύγουν έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία, η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, επισημαίνει το Reuters στην ανάλυσή του.

Πόλεμος φθοράς

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι δεν είχαν δει σημάδια ότι οι Ρώσοι σκόπευαν να αποκλιμακώσουν και πίστευαν ότι ο πόλεμος θα παραταθεί.

Ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του RIAC, μιας δεξαμενής σκέψης (think tank) εξωτερικής πολιτικής κοντά στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν φαινόταν να υποχωρεί πρώτη.

Advertisement

«Και οι δύο πλευρές προφανώς πιστεύουν ότι με τον καιρό οι θέσεις τους μπορεί να ισχυροποιηθούν», είπε.

«Ρεαλιστικά, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε πολιτική διευθέτηση σύντομα».

Οι δύο στρατοί έχουν εδώ και καιρό εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο φθοράς, χωρίς κανένας μέχρι στιγμής να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα.

Αντιμέτωπες με αυτό που οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ονομάζουν «σοβαρές ελλείψεις ανθρωπινου δυναμικού μετά από μεγάλες απώλειες», οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μόνο μέτρια πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία τον τελευταίο μήνα.

Advertisement

Ο Konrad Muzyka, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα την Πολωνία, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν το «πάνω χέρι» σε μερικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά ήταν δύσκολο να δούμε μια πλευρά θα επικρατήσει χωρίς σημαντική ενίσχυση σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

«Όποιος μπορεί να το κάνει αυτό θα κερδίσει τον πόλεμο», είπε ο Muzyka.

Οι επιδόσεις της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης από τώρα έως τον χειμώνα θα μπορούσαν να καθορίσουν την κατεύθυνση του πολέμου, δήλωσε ο Νιλ Μέλβιν, αναλυτής με έδρα το Λονδίνο στο think tank RUSI, από πλευράς του.

Advertisement

«Η Ουκρανία πρέπει να πείσει τους δυτικούς υποστηρικτές της παρά να κερδίσει (στη μάχη) και να έχει ορμή. Εάν μπορέσουν να δείξουν, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ότι μπορούν να απωθήσουν τους Ρώσους και να διατηρήσουν αυτή τη δυναμική, θα είναι μια νίκη».

Αλλά όσο περισσότερο διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτεροι γίνονται οι κίνδυνοι των δυτικών να διχαστούν για χάρη της Ουκρανίας, καθώς οι τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί.

«Όλοι οι οικονομικοί δείκτες στρέφονται σε αρνητικό πρόσημο. Θα είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες που θα τρέμουν από το κρύο στα διαμερίσματά τους να συνεχίζουν να στηρίζουν το Κίεβο όταν αυτό φαίνεται να μην κερδιζει τον πόλεμο», είπε ο Νιλ Μέλβιν και για αυτό οι πιέσεις για μια πολιτική διευθέτηση μπορεί να αυξηθούν.

Πυρηνικός κύνδυνος;

Στην ανάλυσή του το Reuters κάνει αναφορά και στο κατά πόσο θα μπορούσε η Ρωσία να κλιμακώσει τη σύγκρουση βάζοντας τα πυρηνικά στο τραπέζι, έαν η σύγκρουση οδεύει προς ταπεινωτική ήττα για την ίδια.

Ο Τόνι Μπρέντον, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρωσία, είπε ότι η Δύση «κάποια στιγμή» ίσως χρειαστεί να «σπρώξει τους Ουκρανούς σε κάποιους μάλλον άβολους συμβιβασμούς» εκτός εάν το Κίεβο πετύχει κάποιου είδους σημαντική νίκη.

«Αν ανάμεσα στις επιλογές της Ρωσίας είναι από τη μια να πολεμά σε έναν ήδη χαμένο πόλεμο, ή σε έναν πόλεμο που θα χάσει ή να πέσει ο Πούτιν και από την άλλη η επίδειξη πυρηνικής ισχύος, θα στοιχημάτιζα στο δεύτερο», λέει στο Reuters o Τόνι Μπρέντον.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ο Σαμίρ Πουρί, συγγραφέας του «Ο Δρόμος της Ρωσίας προς τον Πόλεμο με την Ουκρανία», είπε ότι το Κίεβο κινδύνευε να αναγκαστεί να ζήσει με μια de facto διχοτόμηση, με έως και το 1/4 της επικράτειάς του υπό ρωσικό έλεγχο, εκτός και αν γινόταν κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου.

«Νομίζω ότι η Ρωσία μπορεί να το αναζητήσει μακροπρόθεσμα και ότι η διχοτόμηση είναι, δυστυχώς, το πιο πιθανό αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα», είπε ο Πούρι.

Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι.

«Πιστεύω ότι το ρωσικό σύστημα υλικοτεχνικής υποστήριξης έχει εξαντληθεί και δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα», δήλωσε ο Χότζες, ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ από πλευράς του.

«Εάν η Δύση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίσει να προσφέρει αυτό που είπε ότι θα προσφέρει, είμαι αισιόδοξος ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να απωθήσει τους Ρώσους πίσω στα εδάφη που ίσχυαν πριν από την 24η Φεβρουαρίου», κατέληξε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement