Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός Δεμίρη στην ΕΥΠ αλλά η ατάκα του για τις παρακολουθήσεις άναψε νέες φωτιές

Advertisement

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 24 Αυγούστου, η ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη καθώς και η ψηφοφορία για τον διορισμό του ως νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τον διορισμό καταψήφισε η αντιπολίτευση ενώ, η δήλωση του κ. Δεμίρη ότι «apriori δεν εξαιρείται κανείς από τις παρακολουθήσεις», ανέβασε το θερμόμετρο στο πολιτικό σκηνικό, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για «ομολογία» από μέρους του νέου διοικητή της ΕΥΠ, και να επισημαίνουν ότι «Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σε on camera δήλωσή του, ο Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό θέμα».

 «Kανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις»

Σε μια συνεδρίαση γεμάτη ένταση εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο διορισμός του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.

Advertisement

Αυτό, ωστόσο, που έβαλε φωτιά στη συνεδρίαση ήταν μια ατάκα του νέου διοικητή, σύμφωνα με την οποία – κατά πληροφορίες- φέρεται να υπογράμμισε ότι «apriori δεν εξαιρείται κανείς από τις παρακολουθήσεις». Η συγκεκριμένη φράση θεωρήθηκε, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, ως μια έμμεση παραδοχή ότι συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων αλλά και δημοσιογράφων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνο το σημείο τόσο ο Γιάννης Ραγκούσης όσο και ο Χάρης Καστανίδης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αντέδρασαν έντονα καλώντας τον κ. Δεμίρη αλλά και τον παριστάμενο Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη να διαψεύσουν ότι οι παρακολουθήσεις δεν έχουν σταματήσει. Σε απανωτές ερωτήσεις ο κ. Δεμίρης δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση ενώ ούτε ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να πήρε τον λόγο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν έχει προμηθευτεί το σύστημα Predator, ενώ σε ό,τι αφορά το ΚΕΤΥΑΚ (η λεγόμενη μικρή ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ) δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά. Την ίδια ώρα, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης φέρεται διατύπωσε το αίτημα: «θέλουμε να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι 15.000 άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου», ενώπιον της Επιτροπής, με στελέχη της πλειοψηφίας -κατά τις πληροφορίες- να σπεύδουν για να εκφράσουν ενστάσεις και διαφωνίες. Μάλιστα, πρότεινε να ελεγχθούν τα τηλέφωνα όλων των βουλευτών. «Εγώ τα δίνω τα τηλεφωνά μου. Είμαι σίγουρος ότι παρακολουθούνται» φέρεται να είπε.

Advertisement

Μετά το πέρας της επιτροπής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η επιχείρηση συγκάλυψης από ΝΔ για  τις υποκλοπές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση παίζει καθυστερήσεις με τη θεσμών κ ενώ είπαν πει την Τετάρτη σήμερα ζήτησαν να πάει αργότερα για να καταθέσει η ΝΔ τις προτάσεις της. «Επιβεβαιώθηκε αυτό που γνώριζε ο ελληνικός λαός ότι Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι και πως η σήψη που έχει επιβάλλει το καθεστώς Μητσοτάκη μας έχει κάνει διεθνώς ρεζίλι», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Tα «δεν ήξερα» και «φταίει ο ανιψιός μου» τελειώσανε\

Ότι υπήρξε παραδοχή από Γιάννη Οικονόμου και Θεμιστοκλή Δεμίρη για τις παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τα άλλα πρόσωπα που μπορεί να παρακολουθούνται.

Όπως επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου, «μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη.

Advertisement

Σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι «έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται».

Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα «δεν ήξερα» και «φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος» τελειώσανε. Τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι».

ΠΑΣΟΚ: Διανύουμε περίοδο θεσμικής εκτροπής

Σε on camera δήλωσή του, ο Χάρης Καστανίδης επισήμανε τα εξής: «Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για την θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Advertisement

Και αυτό γιατί διανύουμε μία περίοδο θεσμικής εκτροπής με όσα τρομερά έχουν συμβεί στην προσβολή της Δημοκρατίας και το κράτος δικαίου και συνεπώς θα έπρεπε ένας πρωθυπουργός ο οποίος ενδιαφέρεται να διορθώσει τα λάθη του και τα ημαρτημένα, να συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης να οριστεί πρόσωπο που να έχει ευρύτερη συμφωνία και στήριξη για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων.

Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του. Γι’ αυτό ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα.

Advertisement

Διαφορετικά, η συζήτηση της Παρασκευής, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποιες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και κυρίως δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα. Εμείς πάντως αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή να προχωρήσουμε σε θεσμικές αποφάσεις που θα διορθώνουν τη λειτουργία τα ΕΥΠ και θα την τοποθετούν στη βάση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας».

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει ένα νοσηρό αφήγημα – Διαστρέβλωσέ απάντηση Δεμίρη

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει  η κοινοβουλευτική ομάδα της νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπέπεσε σε διπλό ατόπημα. Συγκεκριμένα όπως τονίζουν από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός διαιρέ απαντήσεις σε μία απόρρητη συνεδρίαση ενώ για να υπηρετήσει το αφήγημα του Διαστρέβλωσέ απάντηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ. Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναφέρουν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ.

Σχόλιο Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας

Advertisement

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σήμερα σε διπλό ατόπημα. Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση.

Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα.

Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα, είναι ότι προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντηση του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει εκφράσει επι του θέματος σαφή θέση.

Advertisement

Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενέκρινε τον  Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης είναι  αποφασισμένη να διορθώσει παθογένειες και διαχρονικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να τη σταματήσουν κανενός είδους «πολακισμοί».

Ενόχληση Τασούλα: Η Θεσμών και Διαφάνειας «μετατράπηκε» σε σουρωτήρι

Την οργή του Κωνσταντίνου Τασούλα συνάντησαν οι διαρροές από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν.

«Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας:

Advertisement

Αναλυτικά η δήλωση Πρόεδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα:

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κώστας Τασούλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και των απαράδεκτων διαρροών που συνέβαιναν ακόμα και κατά τη διάρκειά της:

«Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων, μέσω συγκεκριμένων προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ανέλαβε, πέραν της Δικαιοσύνης, ένα σοβαρό μέρος ελέγχου της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Advertisement

Προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 26/8, συζήτηση και απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29/8, βάσει της νέας αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του Νοεμβρίου του 2019 και ήδη σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε την απαιτούμενη θετική γνώμη της για το διορισμό του Πρέσβη κ. Δεμίρη, ως νέου διοικητού της ΕΥΠ.

Όμως, η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν. Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Advertisement

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, στο ξεκίνημα αυτών των διαδικασιών, να τονίσω την ανάγκη πιστής τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση Επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει. Ήδη επικοινώνησα και αναζήτησα από όλα τα κόμματα την υπεύθυνη προς τούτο στάση και συμπαράστασή τους.»

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement