Ναυαγοσώστης για πνιγμό 15χρονου στη Χαλκιδική: Κάθε λεπτό που περνά είναι κρίσιμο

Advertisement

«Υπάρχουν πολλά στάδια όταν αρχίζει να πνίγεται κάποιος. Τις περισσότερες φορές δεν θα ακούσεις τίποτα» τονίζει στο GRTimes ο ναυαγοσώστης Χρήστος Γαζής για την περίπτωση του 15χρονου που ανασύρθηκε σήμερα χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή των Ν. Φλογητων Χαλκιδικής.

«Αρχικά το πρόβλημα είναι αναπνευστικό – πνευμονολογικό. Τα πνευμόνια χρειάζονται αέρα και οξυγόνο γι’ αυτό και κάθε λεπτό που περνά, μπορεί να αποβεί καθοριστικό.

Εμείς οι ναυαγοσώστες πλέον, έχουμε βαλιτσάκι ισάξιο με αυτό του ΕΚΑΒ. Έχουμε οξυγόνο και εξειδικευμένα εργαλεία για επιθετικό αερισμό των πνευμόνων.

Advertisement

Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει ρόλο πόσος χρόνος χρειάστηκε για να εντοπιστεί το παιδί, το ιατρικό ιστορικό του, καθώς επίσης και οι ικανότητές του στην κολύμβηση» προσθέτει ο κ. Γαζής, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή της Σωζόπολης, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που βρέθηκε ο 15χρονος από τη Σκύδρα.

Σε ερώτηση για τον μ.ο. ηλικίας που ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει τη ζωή του από πνιγμό, ο ναυαγοσώστης που πριν από λίγες ημέρες έγινε «ήρωας» σώζοντας δύο ηλικιωμένες, τονίζει πως «οι πιο συνηθισμένες ηλικίες είναι συνήθως άνω των 65 ετών αλλά ιδιαίτερη προσοχή έχουμε και στους νεαρούς, ειδικά τους 15χρονους, γιατί υπάρχουν παιδιά που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στο κολύμπι.

Είναι σπάνιο να συμβεί, αλλά πριν από λίγο χρονικό διάστημα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ανάλογο περιστατικό στην Επανομή».

Advertisement

Βρέθηκε ελάχιστα μέτρα από την ακτή- Δεν είχε κύμα η θάλασσα

Τα αίτια για την απώλεια της ζωής του 15χρονου, αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά την ιατροδικαστική έκθεση, ωστόσο, όπως ανέφερε στο GRTimes, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέων Φλογητών, Άγγελος Ιωαννίδης, οι διασωστικές αρχές της περιοχής, έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί.

«Έχουμε στεναχωρηθεί πολύ. Το περιστατικό δεν έγινε πολύ μακριά από την ακτή. Από όσο γνωρίζω συνέβη στα τρία με τέσσερα μέτρα, αλλά όταν φτάσαμε πια εκεί με τον απινιδωτή, ο 15χρονος είχε ανασυρθεί από τους λουόμενους και του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Στην περιοχή υπήρχε και ναυαγοσώστης ενώ και το ΕΚΑΒ έφτασε άμεσα. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης με ΚΑΡΠΑ και γενικώς κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας» υπογραμμίζει ο Άγγελος Ιωαννίδης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement