Νέο τοπίο στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού

Advertisement

Ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι καταγράφηκαν σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού, μία αγορά που συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα

Νέες επενδυτικές κινήσεις που είτε υλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμφιαλωμένο νερό καθώς και καινούργιες συμφωνίες, αλλάζουν το τοπίο στη συγκεκριμένη αγορά.

 Ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι καταγράφηκαν σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο, σε μία αγορά που συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα και η οποία «ποντάρει» σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και το κανάλι ΗΟRECA.

Μέσα στο καλοκαίρι επαναλειτούργησε, έπειτα από 10 χρόνια, το ιστορικό εργοστάσιο εμφιάλωσης στο Λουτράκι. Στις παλιές εγκαταστάσεις της PepsiCo Hellas, εμφιαλώνεται πλέον το «Eonio Λουτράκι» από τον νέο ιδιοκτήτη, την εταιρεία NU AQUA Α.Ε, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών που ανακοινώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο. Η PepsiCo Hellas, από την πλευρά της με το εκτεταμένο και ισχυρό εμπορικό της δίκτυο, έχει αναλάβει τη διανομή του στην ελληνική αγορά.

Η επένδυση που έχει υλοποιηθεί από την NU AQUA Α.Ε στην πρώτη της φάση, αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων και των γραμμών παραγωγής ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση του έργου με 29 εκατ. για νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και 4 υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής.

Στην PepsiCo το 20% του Aqua Carpatica

Τη στρατηγική συμφωνία με το premium νερό AQUA Carpatica ανακοίνωσε μέσα στον Αύγουστο η PepsiCo, Inc., βάσει της οποίας θα κατέχει το 20% των μετοχών του.

Η συμφωνία περιλαμβάνει το δικαίωμα διανομής του AQUA Carpatica σε Ρουμανία και Πολωνία και τη δυνατότητα επέκτασης του και σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Advertisement
 Οι πηγές του AQUA Carpatica, βρέθηκαν από τον Γιάννη Βάλβη, Έλληνα της διασποράς τρίτης γενιάς από τη Σαντορίνη, στην αγορά το προϊόν παρουσιάστηκε το 2010 ενώ στην Ελλάδα ήρθε πριν από έναν χρόνο.

Οι κινήσεις της Χήτος και η συνεργασία με τη Green Cola

Στην επέκταση της συνεργασίας τους και τη σύσταση κοινής εταιρείας για τη δραστηριότητα τους στις αγορές του εξωτερικού προχώρησαν οι όμιλοι Χήτος και Green Cola.

Στόχος της εταιρίας με την επωνυμία «Green Beverages» και έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ανάδειξή της στην πλέον καινοτόμο επιχείρηση στον κόσμο στον τομέα των υγιεινών (better for you) μη αλκοολούχων ποτών, στα πλάνα της ωστόσο περιλαμβάνεται και η επέκτασή της σε άλλες καινοτόμες κατηγορίες εμφιαλωμένων νερών.

Στην Ελλάδα οι δύο εταιρείες συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους ως αυτόνομες νομικές οντότητες, με την παραγωγή τους να παραμένει εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η Χήτος, η ηπειρωτική εταιρεία που εμφιαλώνει το φυσικό μεταλλικό νερό «ΖΑΓΟΡΙ» έχει αναλάβει από την αρχή του 2022 και την αποκλειστική διανομή, εμπορία, merchandising και marketing των προϊόντων Evian και Ferrarelle στην εγχώρια αγορά, μετά τη στρατηγική της συνεργασία με τη γαλλική Danone Waters. Νωρίτερα μέσα του 2021 η Χήτος είχε προχωρήσει στην εξαγορά του 100% της εταιρείας εμφιάλωσης νερού ΖΗΡΕΙΑ ΕΠΕ.

Νέα μονάδα παραγωγής από τη Bίκος

Επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ για την ανέγερση μιας νέας μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών υλοποιεί από την πλευρά της, η Βίκος.

Advertisement

Οι εγκαταστήσεις στην περιοχή Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου θα περιλαμβάνουν δύο γραμμές παραγωγής (γυαλί και can) με τη νέα μονάδα να έχει τη δυνατότητα παραγωγής 42.000 αλουμινένιων συσκευασιών ανά ώρα και 20.000 γυάλινων φιαλών ανά ώρα. Η νέα παραγωγή έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα (359.000 ανά ώρα) φτάνοντας τη συνολική δυναμικότητα της εταιρείας στις 421.000 φιάλες ανά ώρα.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται μετά την ολοκλήρωση ενός επίσης μεγάλου επενδυτικού πλάνου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, της εταιρείας, τελευταία πενταετία.

Επενδύσεις 10 εκατ. από τη Θεόνη

Επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ υλοποιεί από την πλευρά της η εταιρεία Θεόνη για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής και νέου κέντρου αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics.

Advertisement

Η νέα γραμμή αυξάνει τον όγκο παραγωγής κατά 60% των φιαλών ανά ημέρα σε συσκευασίες των 500 ml και 1.500 ml προκειμένου να καλύψει την τεράστια ζήτηση του καλοκαιριού στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές, καθώς η εταιρεία έχει υπογράψει μεγάλη εμπορική συμφωνία στις ΗΠΑ.

Το νέο κέντρο logistics στην περιοχή του Ελληνόπυργου Μουζακίου θα λειτουργήσει εκμεταλλευόμενο την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη διαχείριση των προϊόντων και θα είναι ενεργειακά πράσινο εκμεταλλευόμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις εγκαταστάσεις του.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement
Επιστοφή επάνω