Πανεπιστήμια: Μάχη για ένα δωμάτιο στις εστίες δίνουν οι νέοι φοιτητές – Σε ποιους παρέχουν δωρεάν στέγη ΑΕΙ και φορείς

Advertisement

Ακόμη ψάχνουν για στέγη χιλιάδες νέοι φοιτητές, παρά το γεγονός ότι πέρασε ήδη ένας μήνας από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές από τη μία τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη και από την άλλη δεν μπορούν ακόμη και τώρα να βρουν στέγη και ιδιαίτερα σε νησιά και σε πόλεις με τουρισμό.

Οι φοιτητικές εστίες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για όλους τους νέους φοιτητές οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα στέγης προκαλώντας την απόγνωση των γονιών τους. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, για τον πληθωρισμό, το κόστος για τη στέγαση έχει γίνει ακριβότερο κατά 32,5% μέσα σε έναν χρόνο, οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών φτάνουν μέχρι και 22%, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις.

Όσον αφορά στις εστίες των ΑΕΙ η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς ο αριθμός των φοιτητών που διεκδικούν στέγη είναι πολύ μεγάλος και οι θέσεις περιορισμένες. Επίσης, υπάρχουν πολλά ΑΕΙ τόσο στην Αττική όσο και σε περιφερειακές πόλεις, που δεν διαθέτουν εστίες ή αυτές που έχουν δεν επαρκούν και έτσι αναγκάζονται να μισθώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Μετά τις εγγραφές των πρωτοετών, τον Σεπτέμβριο τα πανεπιστήμια θα κάνουν την επιλογή των φοιτητών που θα στεγάσουν. Κάθε φοιτητική εστία ορίζει τον αριθμό και τον τρόπο επιλογής των φοιτητών με τον Εσωτερικό Κανονισμό της και συνήθως προτεραιότητα έχουν οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές . Για την επιλογή των φοιτητών λαμβάνονται υπόψη κυρίως κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Τα συγκροτήματα των εστιών ποικίλουν, ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Σε περιοχές που δεν έχουν υψηλή ζήτηση οι εστίες είναι κυρίως αυτόνομα μονόκλινα ή δίκλινα, ενώ στις μεγάλες πόλεις οι κλίνεις είναι μονές με κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες κλπ). Περισσότερες πληροφορίες για τον κανονισμό λειτουργίας των εστιών, τα κριτήρια επιλογής φοιτητών, τη διαδικασία εισδοχής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.inedivim.gr/

Advertisement

Δικαιολογητικά

Σε γενικές γραμμές τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα παρακάτω αλλά οι φοιτητές καλό θα ήταν να ενημερώνονται από τα αρμόδια τμήματα των ΑΕΙ διότι δεν θέτουν όλα τα ιδρύματα τις ίδιες προϋποθέσεις. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από την μέριμνα του εκάστοτε πανεπιστημιακού ιδρύματος.

  • Έντυπο αίτησης, που χορηγείται από τη Γραμματεία των Εστιών.
  • Βεβαίωση εγγραφής από την Γραμματεία της Σχολής που φοιτά ο ενδιαφερόμενος φοιτητής, με αναφορά α) στην ημερομηνία εγγραφής του στην Σχολή και β) στο διανυόμενο χρόνο ή εξάμηνο σπουδών.
  • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από αρμόδια Δημοτική ή άλλη αρχή (του τελευταίου εξαμήνου) και για τους πολύτεκνους και βεβαίωση από τον Σύλλογο Πολυτέκνων που είναι εγγεγραμμένοι.
  • Φωτοτυπία επικυρωμένη της Αστυνομικής Ταυτότητας ( αν δεν υπάρχει Πιστοποιητικό Γέννησης από Δήμο ή Κοινότητα).
  • Φωτοτυπία επικυρωμένη του Εκκαθαριστικού του προηγούμενου έτους ή του Έντυπου Ε1 μαζί με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599 ότι θα στην οποία θα δηλώνουν ότι θα το προσκομίσουν το συντομότερο δυνατόν το Εκκαθαριστικό.
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/86 όπου θα δηλώνεται η μόνιμη κατοικία και ότι δεν διαθέτει η Οικογένεια ιδιόκτητη κατοικία στο τόπο σπουδών.
  • (2) φωτογραφίες του ενδιαφερόμενου.
  • Αν στην Οικογένεια του ενδιαφερόμενου συντρέχουν λόγοι υγείας, είναι άνεργοι οι γονείς, υπάρχουν παιδιά σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή υπηρετούν την θητεία τους στο στρατό, υποβάλλονται βεβαιώσεις από τις Αντίστοιχες Αρχές.
  • *   Βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο, άν υπάρχει αναπηρία του ίδιου ή μέλους της οικογένειας του (αναπηρία 67% και άνω).
  • Βεβαίωση, αν υπάρχει αδελφός στρατιώτης.
  • Βεβαίωση σπουδών, αν σπουδάζει αδελφός.
  • Διαζευκτήριο για χωρισμένους γονείς και επιμέλεια.
  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου γονέα.
  • Βεβαίωση σεισμοπαθών, πυροπαθών και πλημμυροπαθών των τελευταίων 2 ετών.
  • Βεβαίωση ΟΑΕΔ, αν υπάρχει ανεργία γονέα.
  • Οι αλλοδαποί επιπλέον φωτοτυπία διαβατηρίου και άδεια παραμονής.
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το  Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν διαθέτει ιδιόκτητες εστίες που θα παρείχαν την δυνατότητα εξασφάλισης δωρεάν στέγασης. Έχουν όμως την δυνατότητα να αιτηθούν την παροχή δωρεάν στέγασης στην φοιτητική Εστία του Πανεπιστήμιο Αθηνών ( ΕΚΠΑ), εφόσον φοιτούν αδέλφια τους, τα οποία ήδη διαμένουν στην εστία του ΕΚΠΑ (για πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση των φοιτητών στις εστίες του ΕΚΠΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο παρακάτω link http://fepa.uoa.gr/ ). Ειδικά  οι προπτυχιακοί φοιτητές/τριες του ΠΑ.Δ.Α. που ενδιαφέρονται να στεγαστούν στη Φοιτητική Εστία Αθηνών  (ΦΕΑ), θα πρέπει υποβάλλουν αίτηση στο Τμήμα Οικονομικής Υποστήριξης Σίτισης- Στέγασης του ΠΑ.Δ.Α.,  με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που καθορίζονται από τη ΦΕΑ σε ημερομηνία που ανακοινώνεται από αυτό.  Οι αιτήσεις εγκρίνονται από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου  εφόσον διαπιστωθεί ότι  πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται κάθε φορά σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι:

  • α) η δωρεάν στέγαση στην Φοιτητική Εστία Αθηνών,  παρέχεται στον/η δικαιούχο φοιτητή/τρια  για το ακαδημαϊκό έτος υποβολής του αιτήματος, δηλαδή για ένα  ακαδημαϊκό έτος.
  • β) ο/η αιτών/ούσα φοιτητής/τρια δικαιούται να αιτηθεί ΜΟΝΟ σε μία φοιτητική εστία.

Δωρεάν Στέγαση από πανεπιστήμια και φορείς για ειδικές κατηγορίες φοιτητών

Πολλά πανεπιστήμια αλλά και φορείς διαθέτουν στέγη για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών (με υψηλές επιδόσεις, πολύτεκνους, ορφανούς, μόνο για φοιτήτριες, πυρόπληκτους ή όσους έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές κ.α) προκειμένου να τους συνδράμουν στις σπουδές τους. Στο πλαίσιο αυτό οι νέοι φοιτητές πρέπει να αναζητήσουν αυτές τις πληροφορίες μέσω των ίδιων των ιδρυμάτων και των Γραφείων Φοιτητικής Μέριμνας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.

Advertisement

Πολυτεχνείο Κρήτης:

Δωρεάν στέγαση σε νέους και παλιούς φοιτητές, οι οποίοι έχουν υψηλές επιδόσεις στα μαθήματά τους, προσφέρει το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού για τα έτη 2020-2025 και ειδικότερα του στόχου Προώθησης Αριστείας, αποφάσισε «την παροχή δωρεάν στέγασης και σε φοιτητές με υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια επίδοσης». Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος  έκρινε και αποφάσισε ότι ένας περιορισμένος αριθμός θέσεων στη Φοιτητική Εστία του Ιδρύματος μπορεί να διατεθεί σε νέους και υφιστάμενους φοιτητές του Ιδρύματος βάσει υψηλών ακαδημαϊκών κριτηρίων, ώστε να ενισχυθεί από τη μία πλευρά η προσέλκυση άριστων νέων φοιτητών, αλλά και από την άλλη πλευρά να υποστηριχθούν εμπράκτως οι φοιτητές εκείνοι που επιδεικνύουν συνέπεια και υψηλές επιδόσεις στη διάρκεια των σπουδών τους. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια χρονική συγκυρία, όπου η ανεύρεση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, ιδιαίτερα στην πόλη των Χανίων, όπου οι τιμές
είναι αντικειμενικά υψηλότερες από ότι σε άλλες φοιτητουπόλεις της χώρας. Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 θα διατεθούν συνολικά 20 θέσεις (10 σε πρωτοετείς φοιτητές και 10 σε υφιστάμενους φοιτητές)
στη Φοιτητική Εστία για δωρεάν στέγαση φοιτητών που πληρούν τα κριτήρια αριστείας. Κατά τη λήψη της απόφασης, προβλέφθηκε οι θέσεις αυτές να καλύπτουν δυνητικά φοιτητές από όλες τις Σχολές
του Ιδρύματος και όλα τα έτη σπουδών, καθώς και αναλογικά όλες τις κατηγορίες εισακτέων των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων. Επισημαίνεται ότι οι θέσεις, που διατίθενται με κριτήρια αριστείας αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 7% των συνολικά 300 θέσεων στη Φοιτητική Εστία. Σε κάθε περίπτωση, η κύρια μέριμνα και ο σκοπός του συγκροτήματος της Φοιτητικής Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι να εξυπηρετεί τους ενεργούς φοιτητές του Ιδρύματος που, προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμες πρόσθετες πληροφορίες για τη Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης με πολλές φωτογραφίες. Ο Κανονισμός Στέγασης 2022-2023 παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τη λειτουργία της Φοιτητικής Εστίας. Οι φοιτητές (νέοι ή υφιστάμενοι) που θα επιλεγούν βάσει των κριτηρίων αριστείας δεν χρειάζεται να κάνουν οι ίδιοι κάποιες ενέργειες ή να υποβάλλουν αίτηση στέγασης,
καθώς θα εντοπισθούν και θα ενημερωθούν απευθείας από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων. Όπως τονίζει το ίδρυμα «συγχαίρουμε εκ των προτέρων τους φοιτητές εκείνους που θα καλύψουν τις θέσεις αριστείας και ευελπιστούμε ότι η επιβράβευση αυτή θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην επιτυχή και
έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους».

Δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα – Πρόγραμμα «Αθηνά»

Το πρόγραμμα αφορά σε φοιτήτριες ΑΕΙ ,που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής και υλοποιείται στο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη. Στόχος του είναι η προώθηση και προστασία του δικαιώματος πρόσβασής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων. Πληροφορίες για τη διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και το έντυπο της αίτησης είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΧΕΝ Ελλάδος.

Τι παρέχει το πρόγραμμα

Στις εξυπηρετούμενες
• Δωρεάν και ασφαλή διαμονή σε μονόκλινα studios. Κάθε studio διαθέτει τη βασική επίπλωση και αυτόνομο μπάνιο. Οι φιλοξενούμενες έχουν στη διάθεσή τους χώρους για μελέτη και τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δωμάτιά τους. Μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας του κτιρίου για την παρασκευή ζεστού φαγητού και των πλυντηρίων. Το κτίριο φυλάσσεται 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement