Κικίλιας κατά Μητροπολίτη Δωδώνης: Ντροπή η δήλωση για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού

Advertisement

Από τον Βασίλη Κικίλια ήρθε η πρώτη επίσημη αντίδραση κυβερνητικού στελέχους αναφορικά με την εξοργιστική δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «δεν κάθεται μία γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει».

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη δήλωση του Μητροπολίτη ως ντροπή και ως συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία.

«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Βασίλης Κικίλιας.

Advertisement

Ξέφυγε ο Μητροπολίτης Δωδώνης: Δεν υπάρχει γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε

Απόψεις που παραπέμπουν στον μεσαίωνα εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής (2/9) ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος όσον αφορά στις αμβλώσεις, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν κάθεται μία γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει».

Advertisement

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου κατά των αμβλώσεων, υποστήριξε ότι μία τέτοια διαδικασία δεν πρέπει να γίνεται ούτε μετά από βιασμό. «Να γεννηθεί και μετά να υπάρχει κάποια πρόνοια…» είπε.

«Αν έχει βιαστεί… Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μη τρελαθούμε», «δε μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις», είπε ο Μητροπολίτης στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, απαντώντας στις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο Μητροπολίτης Δωδώνης επέμεινε στη θέση του, λέγοντάς τους: «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθετε και βιάζεται και μένει και έγκυος; Έχει συμμετοχή!».

Advertisement

«Δεν γίνεται έτσι σύλληψις, χρειάζεται συμμετοχή στον έρωτα και των δύο. Δεν μπορεί αλλιώς. Μπορεί να είμαι καλόγερος, παπάς, αλλά τα ξέρω», πρόσθεσε.

Παράλληλα, με αφορμή το κήρυγμα που θα γίνει την Κυριακή σε όλους τους ναούς κατά των αμβλώσεων, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος «αφουγκράζεται την κοινωνία», πως η άμβλωση είναι έγκλημα και πως «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή».

Για τις περιπτώσεις που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε ότι θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού».

Advertisement

«Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης σημείωσε ακόμη, ότι η Εκκλησία είναι κατά των προφυλάξεων, αναφέροντας ότι η συνουσία πρέπει να γίνεται μόνο με σκοπό τη σύλληψη, αφήνοντας ωστόσο ένα «παράθυρο» για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες εάν συλλάβει μια γυναίκα κινδυνεύει να πεθάνει και όχι «αν κάνουμε έρωτα μόνο για τον έρωτα».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement