Εμβόλιο κορωνοϊού: Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην 4η δόση – Τι συμβαίνει με τη γρίπη

Advertisement

Δύσκολο προμηνύεται το φθινόπωρο όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία μας, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Η σημαντική αποδυνάμωση της ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα γρίπης, δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό κυρίως για ηλικιωμένα άτομα και άτομα με σοβαρά νοσήματα.

Δυστυχώς παρά τις αναφορές επιστημόνων και υγειονομικών αρχών, το μήνυμα για την αναγκαία λήψη μίας επιπλέον ενισχυτικής δόσης εμβολίου (4ης δόσης), δεν είχε ανταπόκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις το 11,5% σε ένα σύνολο 4,6 εκατομμυρίων πολιτών προχώρησε στη λήψη 4ης δόσης.

Την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι φέτος αναμένουμε και ένα πιο επιθετικό κύμα γρίπης, μετά από δύο χρόνια ελάχιστον ή ακόμη και ανύπαρκτων κρουσμάτων. κι αυτό αφενός λόγω της ανυπαρξίας μέτρων και δη της χρήσης μάσκας που προστάτεψε τα δυο προηγούμενα χρόνια και από τη γρίπη, αφετέρου διότι η γρίπη είναι ήδη στη χώρα και μάλιστα με πρωτοφανή για καλοκαίρι αριθμό περιστατικών.

Advertisement

Γιατί πρέπει να γίνει άμεση η 4η δόση

Ο ερχομός του Σεπτεμβρίου συνδυάζεται με την επιστροφή σε δραστηριότητες που συνδέονται με συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. Η επιστροφή στη δουλειά και το άνοιγμα τον σχολείων, φαίνεται αν δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς πλέον δεν υπάρχουν μέτρα. Μπορεί να υπάρχει μια σχετική ασφάλεια, καθώς θεωρείται ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει με κορονοϊό και άρα διαθέτει φυσική ανοσία, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν κινδυνεύουν.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε καν την τρίτη δόση και είναι πολύ πιθανό να εκτεθούν στον κορονοϊό τις επόμενες εβδομάδες.

Οι πλέον ευάλωτοι, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνια σοβαρά νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με την 4η δόση. Ο ιός είναι ακόμη εδώ ακόμη κι αν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση. Οι 7.000-8.000 ημερήσιων κρουσμάτων δεν είναι κάτι το αμελητέο και φυσικά μπορούν τα κρούσματα αυτά να προκαλέσουν κάποιες εκατοντάδες σοβαρών νοσήσεων και φυσικά θανάτους.

Advertisement

Όπως δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες, τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία στοχεύουν όμως μόνο την Όμικρον και όχι τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που κυριαρχούν απόλυτα , μπορεί να έλαβαν έγκριση να κυκλοφορήσουν, αλλα η χρήση τους θα είναι εφικτή πολύ πιο αργά.

Επίσης για τις υποπαραλλαγές δεν αναμένεται να έρθουν νέα εμβόλια πριν το τέλος του χρόνου, επομένως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν ακάλυπτοι.

Νωρίτερα η επέλαση της γρίπης

Έμμεση προειδοποίηση για μια επικείμενη «βαριά» επιδημία γρίπης με έναρξη ακόμη και μέσα στο Φθινόπωρο, αποτέλεσε η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Παρασκευή σχετικά με την αυξημένη διασπορά του ιού στη χώρα.

Advertisement

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, η συνύπαρξη της γρίπης με την Covid προβληματίζει καθώς είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ. Σίγουρα όμως είναι κάτι που απασχολεί τις υγειονομικές αρχές για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη».

Η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα στο Νότιο ημισφαίριο που τώρα έχει χειμώνα και αυτό έχει την εξήγησή του. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη το έντονο κύμα οφείλεται στο γεγονός ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη και κυρίως οι κάτω των 50 ετών, όπου οι περισσότεροι είναι και ανεμβολίαστοι, άρα η πληθυσμιακή ανοσία έχει μειωθεί με αποτέλεσμα τα κύματα γρίπης να έρχονται νωρίτερα και γι’ αυτό το λόγο μπορούμε να δούμε και εξάρσεις σε νεαρούς πληθυσμούς μέσα στο καλοκαίρι».

Εκτιμά ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ήταν λογικό να ξεκινήσει νωρίτερα, το μεγάλο θέμα όμως είναι αν υπάρχει διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement