Επιταγή ακρίβειας: «Έπεσε» η ημερομηνία πληρωμής – Οι δικαιούχοι

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Με τον κλοιό της ακρίβειας να σφίγγει δραματικά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το «καλάθι» της ΔΕΗ θεωρείται κρίσιμο. Η επιταγή ακρίβειας είναι ένα από τα μέτρα που σχεδόν έχουν «κλειδώσει», από μια σειρά κοστολογημένων προτάσεων από τις οποίες θα γίνουν οι επιλογές με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Λίγες ημέρες, λοιπόν, πριν τα αποκαλυπτήρια, του πακέτου της ΔΕΘ ενόψει του δύσκολου χειμώνα, νεότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για το πολυαναμενόμενο έκτακτο επίδομα 200 ευρώ.

Η ημερομηνία πληρωμής των 200 ευρώ

Η χορήγηση μιας ακόμα επιταγής ακρίβειας θα γίνει -το πιθανότερο- μέσα στον Δεκέμβριο. Θα μοιραστεί δηλαδή στις κατηγορίες των δικαιούχων σαν έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» για ακόμα μία φορά.

Οι δυσκολίες του Food Pass και η αίτηση

Τις τελευταίες ημέρες διακινείται έντονα η πληροφορία για αλλαγές της επιταγής ακρίβειας από ένα Food Pass για τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ, όπως ακριβώς εξαργυρώνεται το Fuel Pass στα πρατήρια. Επίσημα, δεν έχει γίνει καμία δήλωση για κάτι τέτοιο και ενώ τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, κρίνεται ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του. Και αυτό γιατί αν υλοποιηθεί πάλι με μια άυλη κάρτα στα κινητά τηλέφωνα, δεν θα είναι ιδιαίτερα χρηστικό για χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς είναι άνθρωποι μη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Advertisement

Επίσης, η επιταγή ακρίβειας πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς αίτηση, κάτι που δεν θα ίσχυε σε ένα σενάριο Food Pass, αφού ο δικαιούχος θα έπρεπε πρώτα να μπει στο vouchers.gov.gr και να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Οι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας

Έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να δοθεί το έκτακτο επίδομα σε περισσότερους δικαιούχους, ακόμα και με μικρότερα των 200 ευρώ ποσά. Όμως, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια νέα εξέλιξη πάνω σε αυτό. Επί του παρόντος, έχουν «κλειδώσει» για να λάβουν το επίδομα 3 κατηγορίες:

  • χαμηλοσυνταξιούχοι
  • άνεργοι
  • όσοι ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κατηγορίες που είχαν λάβει το έκτακτο επίδομα την πρώτη φορά ήταν:

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement