Επιταγή ακρίβειας: Δικαιούχοι 250 ευρώ 1,3 εκατ. συνταξιούχοι – Το κριτήριο

Advertisement

Λεπτομέρειες για την εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ, τη λεγόμενη επιταγή ακρίβειας, έδωσε στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 1,3 εκατ. συνταξιούχους με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ.

Επίσης, νέο έκτακτο επίδομα θα λάβουν:

  • 35.000 ανασφάλιστοι του ΟΠΕΚΑ
  • 225.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση
  • 1,5 δόση θα λάβουν οι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος.

Αυξήσεις 6% στις συντάξεις το 2023

Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ λίγο πριν την εξειδίκευση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ αναφερόμενος στις συντάξεις, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι αυξήσεις το 2023 θα είναι 6%.

Advertisement

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος στο 5,3%, ενώ για το 2023 προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 2,1%.

«Τα συνολικά μέτρα που εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις φέτος πλέον είναι 13,2 δισ. ευρώ. Απο αυτά τα 10,6 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου για το 2022 και τα οποία δεν ανέλυσε ο πρωθυπουργός καθώς είναι αυτά που έχουμε νομοθετήσει και υλοποιούνται τους προηγούμενους και τους επόμενους μήνες» είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε «το 80% των παρεμβάσεών μας αφορά τους λογαριασμούς στα σπίτια μας. Από αυτά τα 13,2 δισ. ευρώ αυτά που έχουν δημοσιονομικό κόστος είναι 4,3 δισ. ευρώ. Διαβεβαιώνω ότι τα μέτρα που έχουν δημσιονομικό κόστος είναι 4,3 δισ. δηλαδή περίπου το 2% του ΑΕΠ και τα οποία έχουν διασφαλιστεί από την υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις -άρα μόνιμα μέτρα μπορούμε να πάρουμε- όσο και με την καλύτερη πορεία της οικονομίας εξαιτίας και της ακρίβειας. Οπότε έχουμε διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να πετύχουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει φέτος και του χρόνου».

Advertisement

Τι θα ισχύσει για το επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι φέτος θα είναι διευρυμένα τα εισοδηματικά κριτήρια. Θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ ενώ ήταν περίπου το μισό πέρυσι. Επίσης, δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο: για όσους χρησιμοποιήσουν διαφορετικό καύσιμο από το φυσικό αέριο το επίδομα αναδιπλασιάζεται.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά ανά λίτρο, αύξηση του εισοδηματικού ορίου για το επίδομα θέρμανσης από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και ανάλογα για τον παντρεμένο προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:

Advertisement
  • 16.000 ευρώ για τον άγαμο (από 14.000 ευρώ)
  • 24.000 ευρώ για τον παντρεμένο (από 20.000 ευρώ)

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement