Συνταξιούχοι: «Ο Μητσοτάκης ξέχασε επικουρικές και αναδρομικά»

Advertisement

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ φαίνεται πως δεν ικανοποίησαν πλήρως τα αιτήματα των συνταξιούχων, οι οποίοι πασχίζουν με τις συντάξεις που παίρνουν να τα βγάλουν πέρα.

Ειδικά ενόψει του χειμώνα η αγωνία κορυφώνεται, καθώς η θέρμανση φαίνεται πως γίνεται είδος πολυτελείας. Τα σωματεία των συνταξιούχων εκφράζουν την ανησυχία τους για το προσεχές διάστημα, τονίζοντας ότι λόγω της ακρίβειας δε μπορούν να ζήσουν.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, Αριστοτέλης Κάντας, τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, αν και ευπρόσδεκτα, δεν αφορούν την πλειονότητα των συνταξιούχων.

Advertisement

«Όσα λίγα και να είναι τα έχουμε τόση ανάγκη από τις τόσες περικοπές που έχουμε υποστεί. Φυσικά και είναι ευπρόσδεκτα, αλλά δεν αφορούν την πλειονότητα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν για τους συνταξιούχους περιλαμβάνεται η εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ σε σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και η αύξηση των κύριων συντάξεων το 2023 για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Ωστόσο, στις επικουρικές δεν θα υπάρξει καμία αύξηση, ενώ τα 250 ευρώ της επιταγής ακρίβειας θα δοθούν σε μικρό αριθμό συνταξιούχων (περίπου 700.00) που παίρνουν σύνταξη μέχρι 500-600 ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Κάντας.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά στην ειδική εισφορά, η οποία καταργείται για όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, είπε ότι είναι πολύ λίγοι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1000 ευρώ σύνταξη (περίπου 300.000). Επομένως, για την πλειοψηφία δεν αλλάζει τίποτα.

Ο κ. Κάντας σημείωσε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «δεν είπε λέξη για τα αναδρομικά που αφορούσαν τα δώρα και τις περικοπές». «Έπρεπε να δεσμευτεί ηθικά, καθώς η κυβέρνηση είχε πει στους συνταξιούχους να μην ασκούν αγωγές γιατί θα τα πάρουν. Ο κ. Χατζηδάκης, όμως, διευκρίνισε ότι όχι μόνο δεν θα τα πάρουν, αλλά θα πρέπει να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους». Επεσήμανε, μάλιστα, ότι από το 2016 οι υποθέσεις των συνταξιούχων δεν έχουν εκδικασθεί ακόμα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που έπρεπε να είχε πάρει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί περικοπές άνω του 50%.

Advertisement

«Θα έπρεπε να αυξήσει την εθνική σύνταξη, να μειώσει τον φόρο στο πετρέλαιο, να μειώσει το ΦΠΑ στην ενέργεια και στα τρόφιμα. 9 στους 10 συνταξιούχους αδυνατούν να πληρώσουν. Δεν θα έχουν θέρμανση. Από χειμώνα τι θα κάνουμε; Θα είμαστε πάλι με κουβέρτες; Θυμίζει εποχές 1950», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, αλλά και τα λάθη που έγιναν σε κάποιες συντάξεις που δόθηκαν, ο κ. Κάντας σημείωσε ότι «οι κύριες συντάξεις κατά πλειοψηφία έχουν δοθεί μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα 126.000 αιτήσεις που αφορούν επικουρικά ταμεία. Κάποιοι άνθρωποι περιμένουν από το 2015.»

Επίσης, για 30.000 συνταξιούχους δεν έχουν βγει ακόμα τα αναδρομικά τους, ενώ σε όσους βγήκαν φορολογήθηκαν. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος μετά από διαμαρτυρία των σωματείων βγήκε τροποποιητική και τα αναδρομικά πλέον θα φορολογούνται με 20%, ωστόσο όσοι τα πήραν ήδη και φορολογήθηκαν αναγκάζονται να τα επιστρέψουν ακόμη και με δόσεις.

Advertisement

Τέλος, σχετικά με τα λάθη είπε ότι το σύστημα δεν έχει τα στοιχεία προ του 2002, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι επιτήδειοι που βάζουν επίτηδες λάθος πληροφορίες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement