Δάνεια για φθηνή στέγη σε χιλιάδες: Δικαιούχοι και κριτήρια

Advertisement

Ανακοινώσεις για την Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης αναμένονται σήμερα από το κυβερνητικό επιτελείο, στην οποία θα εξειδικευτούν τα μέτρα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το «φως» θα δοθούν στεγαστικά δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας με το τελικό επιτόκιο να μην ξεπερνά το 1%, με τους δικαιούχους να φτάνουν τους 10.000. Θα αφορά, ωστόσο, πολίτες έως 39 ετών και φυσικά θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Πότε θα ξεκίνηση το πρόγραμμα για στεγαστικά δάνεια

Advertisement

Πληροφορίες που επικαλείται η Ημερησία, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2023 και θα έχει έμφαση στα νέα ζευγάρια.

Τα κριτήρια για τα στεγαστικά δάνεια για φθηνή στέγη

Το πρόγραμμα που αναμένεται να έχει κόστος 500 εκατ. ευρώ θα είναι «δυναμικό», που σημαίνει ότι μόλις εξαντληθούν τα πρώτα 10.000 δάνεια προβλέπεται η επανάληψή του, ανάλογα με το ενδιαφέρον των πολιτών και τα διαθέσιμα κονδύλια.

Θα συγχρηματοδοτείται από κράτος και τράπεζες για την αγορά πρώτης κατοικίας σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.

Advertisement

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με εκείνα του επιδόματος θέρμανσης.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Advertisement

Αν υπάρχουν τέκνα, αυτό θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Advertisement

Δάνεια και για ανακαίνιση σπιτιου

Ανακοινώσεις θα γίνουν και για το «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους.

Κάθε δικαιούχος αναμένεται να λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μια πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ενώ ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν.

Advertisement

Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement