Βρετανία: Ουρά χιλιομέτρων για το λαϊκό προσκύνημα στην Ελισάβετ

Advertisement

Χιλιάδες άνθρωποι, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, εξακολουθούν να περνούν δίπλα από το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, καθώς η σορός της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ.

To προσκύνημα συνεχίστηκε όλη τη νύχτα ενώ στις 7 το πρωί της Τετάρτης, η ουρά, σύμφωνα με το BBC ξεπερνούσε τα τρία χιλιόμετρα.

Η σορός μεταφέρθηκε στο Λονδίνο από τη Σκωτία, όπου την περασμένη Πέμπτη η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών.

Advertisement

Περνώντας από τις δύο πλευρές του φερέτρου, το οποίο έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα επιβλητικό βάθρο, οι πολίτες – εμφανώς συγκινημένοι – έσκυβαν το κεφάλι σε ένδειξη σεβασμού και τα μάτια ορισμένων ήταν πρησμένα από το κλάμα. Άγρυπνοι φρουροί οι φύλακες του Πύργου του Λονδίνου (ευρέως γνωστοί ως Beefeaters) και οι στρατιώτες που εναλλάσσονται ανά λίγες ώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 750.000 άνθρωποι αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι την κηδεία της, τη Δευτέρα.

Ατελείωτες ουρές σχηματίζονται κατά μήκος της νότιας όχθης του Τάμεση, φθάνοντας τα 16 χιλιόμετρα.

Advertisement

Ο 20χρονος Τόμας Χιουζ, ο οποίος περίμενε 14 ώρες στην ουρά μαζί με τον αδερφό του, δήλωσε ότι φθάνοντας τελικά δίπλα στο φέρετρο ένιωσε συγκλονισμένος: «Το κάνεις ως ένδειξη σεβασμού προς αυτήν τη γυναίκα… και θεωρώ πως έχοντας περάσει από αυτήν τη διαδικασία, όταν πλέον φθάνει η στιγμή που περίμενες, τα συναισθήματα σε κατακλύζουν».

Εκτιμάται ότι περίπου 750.000 Βρετανοί θα έχουν προσκηνύσει τη βασίλισσα μέχρι την ημέρα της κηδείας, τη ΔευτέραAP Photo/Felipe Dana

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όσοι περιμένουν υπομονετικά επί ώρες για να βρεθούν κοντά στο βασιλικό φέρετρο είναι Βρετανοί. Ωστόσο, ορισμένοι είναι τουρίστες που βρίσκονταν στο Λονδίνο σε αυτήν την ιστορική συγκυρία. Αντικρίζει κανείς ακόμη και μωρά στην αγκαλιά των γονιών τους.

Ένας από τους πρώτους που προσκύνησαν τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν ο Κένεθ Τέιλορ, ένας 72χρονος από το Ρέντινγκ της Αγγλίας, ο οποίος είχε έρθει μαζί με έναν γείτονά του και διανυκτέρευσε σε μια σκηνή στην ουρά. Με δάκρυα στα μάτια, δήλωσε ότι όταν αντίκρισε τη σορό της βασίλισσας, ένιωσε έναν κόμπο στον λαιμό. «Θα έλεγα ότι ήταν η βασίλισσα όλων των βασιλισσών», ψέλλισε.

Advertisement

Το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας, Ουίλιαμ και Κέιτ, θα επισκεφθεί σήμερα τη βασιλική κατοικία στο Σάντρινγκχαμ της ανατολικής Αγγλίας, για να δει από κοντά τα λουλούδια και τις αφιερώσεις που άφησαν εκεί χιλιάδες Βρετανοί.

Τα μέτρα ασφαλείας τη Δευτέρα, ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, θα είναι δρακόντεια. Βασιλείς και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από κάθε γωνιά του κόσμου θα βρεθούν στο Λονδίνο για το «ύστατο χαίρε» στην Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας. Το πλήθος που θα παρακολουθήσει την τελετή αναμένεται να είναι ένα από το μεγαλύτερα που έχει δει ποτέ η χώρα.

Και ο Μακρόν στην κηδεία – Επικοινωνία με Κάρολο Γ’

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παραστεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, στο Λονδίνο, και συνομίλησε χθες Τετάρτη τηλεφωνικά με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της μητέρας του, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Advertisement

«Ο επικεφαλής του κράτους εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον βασιλιά και τη στήριξή του. Του εξέφρασε τη θλίψη των Γαλλίδων και των Γάλλων για το νέο του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’», ενώ πρόσθεσε ότι «η σκέψη τους είναι με τον βρετανικό λαό», επεσήμανε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον βασιλιά και του δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεχίσει το έργο που διεξήγαγαν από κοινού αυτά τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, ξεκινώντας από την προστασία του κλίματος και του πλανήτη», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

«Τη Δευτέρα θα βρίσκομαι στο Λονδίνο για να παραστώ στην κηδεία» της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέσω του Twitter o ίδιος ο Μακρόν.

«Οι δεσμοί μεταξύ της Γαλλίας και της Βρετανίας είναι αδιάρρηκτοι. Θα εξακολουθήσουμε να τους αναπτύσσουμε, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η Αυτής Μεγαλειότητα η βασίλισσα Ελισάβετ Β’», πρόσθεσε σε δεύτερη ανάρτηση ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγη

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement