Το ελληνικό «success story»: Κίνδυνος φτώχειας για 1 στα 3 νοικοκυριά – Eurostat

Advertisement

Την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να ωραιοποιήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και των Ελλήνων, το φως της δημοσιότητας βλέπει μία έρευνα της Eurostat που τη διαψεύδει, καθώς παρουσιάζει μία πολύ πιο «μελανή» πραγματικότητα, όπου ο κίνδυνος φτώχειας πλανάται πάνω από 1 στα 3 ελληνικά νοικοκυριά.

Αναλυτικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, η Ευρώπη μπαίνει σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα με πολλά μέτωπα ανοιχτά, ενώ παράλληλα μία μεγάλη μερίδα πολιτών βρίσκεται ήδη σε δεινή κατάσταση, γεγονός που ενισχύει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για κοινωνικές αναταραχές και αυξημένους πολιτικούς κινδύνους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα της Eurostat 1 στους 5 Ευρωπαίους βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Advertisement

Πιο αναλυτικά, 73,7 εκατ. Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, 27 εκατ. υποφέρουν από ελλείψεις αγαθών πρώτης ανάγκης και 29,3 εκατ. ζουν σε νοικοκυριά που το κύριο εισόδημά τους προέρχεται από δουλειές του ποδαριού.

Από το σύνολο των παραπάνω, τα 95,4 εκατ. απειλούνται από υψηλό κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 21,7% του πληθυσμού. Πρόκειται για μια ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 2020 (94,8 εκατομμύρια, 21,6% του πληθυσμού).

SILC 2022 02 1

Advertisement

Ζοφερή εικόνα στην Ελλάδα

Ωστόσο, ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού διαφέρουν μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στις χειρότερες θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση, καθώς περίπου 1 στους 3 Έλληνες αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας – αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης (21,7%).

ftoxeia eurostat

Advertisement

Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με κριτήριο τα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες (31,7%), με πρώτη τη Ρουμανία (35,4%).

eurostat ftoxeia

Οι πιο ευάλωτες ομάδες

Το προφίλ του πιο ευάλωτου ανθρώπου είναι μία νεαρή γυναίκα έως 24 ετών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Advertisement

Μεταξύ των δύο φύλων, πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες (22,7%) έναντι των ανδρών (20,7%).

Μάλιστα, οι νέοι ηλικίας 18-24 χρόνων είναι πολύ πιο ευάλωτοι (27,3%) έναντι των άνω των 65, που έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας (19,6%).

Τέλος, το 22,5% των νοικοκυριών με ανήλικα παιδιά είναι πιο κοντά στη φτώχεια, έναντι 20,9% των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα μέλη.

Advertisement

economic characteristic

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement