Διαρροή στους αγωγούς Nord Stream: Ισχυρές εκρήξεις στη Βαλτική εν μέσω σεναρίων για σαμποτάζ

Advertisement

Η Ευρώπη διερευνά το ενδεχόμενο δολιοφθοράς αναφορικά με τις ανεξήγητες διαρροές στους δύο αγωγούς αερίου Nord Stream στη Βαλτική, όπου καταγράφονται ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

Ο αγωγός Nord Stream 2 παρουσίασε πτώση της πίεσης την Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα το ίδιο συνέβη και στον αγωγό Nord Stream 1, που ακολουθεί μια σχεδόν παράλληλη πορεία κάτω από τη Βαλτική.

Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις σήμερα. Το GFZ απέφυγε να εικάσει αν οι ενδείξεις αυτές συνδέονται με τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ.

«Η μεγαλύτερη φτάνει το ένα χιλιόμετρο. Η μικρότερη σχηματίζει έναν κύκλο (διαμέτρου) 200 μέτρων», εξήγησε ο στρατός.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, είπε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από σαμποτάζ, ενδεχόμενο που δεν αποκλείει ούτε το Κρεμλίνο.

«Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στον τομέα του φυσικού αερίου φτάνει στο τέλος της. Μια εποχή που σημαδεύτηκε από εκβιασμούς, απειλές και εκβιασμούς» είπε ο Μοραβιέτσκι.

Advertisement
 «Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια πράξη δολιοφθοράς, μια πράξη που πιθανότατα σημαίνει ένα επόμενο βήμα κλιμάκωσης της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε στην Ουκρανία» συμπλήρωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση, καθώς πρόκειται για ζήτημα που επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».

«Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική είδηση. Πράγματι, μιλάμε για κάποια ζημιά ασαφούς φύσης στον αγωγό στην οικονομική ζώνη της Δανίας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, είπε ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί η δολιοφθορά. «Μιλάμε για τρεις διαρροές με κάποια απόσταση μεταξύ τους, και για αυτό είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως είναι σύμπτωση» δήλωσε.

«Τρομοκρατική επίθεση που σχεδίασε η Ρωσία», λέει το Κίεβο

Το Κίεβο απέδωσε την ευθύνη στη Μόσχα, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική επίθεση που σχεδίασε η Ρωσία».

Advertisement

«Η «διαρροή αερίου» από το NS-1 δεν είναι τίποτε άλλο από μια τρομοκρατική επίθεση που σχεδίασε η Ρωσία και μια επιθετική ενέργεια προς την ΕΕ. Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και να προκαλέσει πανικό πριν από τον χειμώνα. Η καλύτερη απόκριση και επένδυση ασφάλειας — τεθωρακισμένα για την Ουκρανία. Ειδικά τα γερμανικά…» ανέφερε μέσω Twitter o Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ο Άντερς Πακ Νίλσεν, ερευνητής του Κέντρου Ναυτικών Επιχειρήσεων στο Βασιλικό Αμυντικό Κολέγιο της Δανίας, δήλωσε ότι «κάποιος επεδίωξε «να στείλει ένα μήνυμα ότι κάτι μπορεί να συμβεί με το νορβηγικό αέριο».

«Το βέλος δείχνει προς την κατεύθυνση της Ρωσίας. Κανείς στη Δύση δεν ενδιαφέρεται να υπάρξει οποιαδήποτε αστάθεια στην αγορά ενέργειας» σημείωσε ο Νίλσεν.

Advertisement

Όπως σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με το ενδεχόμενο σαμποτάζ «τεχνικά μιλώντας, αυτό δεν είναι δύσκολο, απλά χρειάζεται ένα σκάφος και απαιτεί κάποιους δύτες που ξέρουν να χειρίζονται εκρηκτικούς μηχανισμούς».

«Αλλά νομίζω ότι αν εξετάσουμε ποιος θα επωφεληθεί πραγματικά από το χάος στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, νομίζω ότι υπάρχει μόνο ένας φορέας αυτή τη στιγμή που πραγματικά επωφελείται από την μεγαλύτερη αβεβαιότητα, και αυτός είναι η Ρωσία», συνέχισε.

Ο ρωσο-γερμανικός αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία για εμπορικούς σκοπούς. Το σχέδιο για χρήση του για προμήθειες αερίου εγκαταλείφθηκε από τη Γερμανία ημέρες πριν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Η καταστροφή που έλαβε χώρα την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρία τμήματα των υπεράκτιων αγωγών αερίου του συστήματος Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου» ανέφερε από την πλευρά της η διαχειρίστρια εταιρεία.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement