Το «σύνδρομο Μελόνι» χτυπά και τη ΝΔ: Φόβοι για διαρροές προς δεξιά – ακροδεξιά

Advertisement

Την ώρα που σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα υποδέχεται την ηγεσία και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κρήτη για τον ετήσιο προγραμματισμό της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναλύσει και ταυτόχρονα να «ξορκίσει» το φάντασμα της ακροδεξιάς που «ξεπήδησε» μετά την Ουγγαρία και τη Σουηδία και στη γειτονική Ιταλία, με γενικόλογες αναφορές στην ανάγκη για σταθερότητα, αλλά χωρίς ευθείες αναφορές στο πολιτικό προφίλ της Τζόρτζια Μελόνι ή σε αυτή καθαυτή την εξέλιξη.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα είναι σε αναμονή για να διαπιστώσει αν θα διατηρηθεί ενεργό το μέτωπο του Νότου, που είχαν συγκροτήσει Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, κυρίως στα ενεργειακά με τις από κοινού προτάσεις για ευρωπαϊκό πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ρωτήθηκε αν ανησυχεί την κυβέρνηση το ενδεχόμενο η άνοδος της ακροδεξιάς σαν τάση να περάσει από την Αδριατική και να ξαναέρθει στην Ελλάδα, κι αν ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό το ενδεχόμενο εκ δεξιών της, απάντησε: «Στη χώρα μας έχουμε μια πλούσια και απολύτως διαφωτιστική εμπειρία για το πόσο χρήσιμη και ουσιαστική είναι η σταθερότητα και το πόσο αναγκαία είναι μια κυβερνητική πολιτική που απαντά στις προκλήσεις και στον ανήσυχο κόσμο που έχουμε, με αποτελέσματα που δίνουν λύσεις για τις αγωνίες των ανθρώπων, για τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προσδοκίες τους. Η εμπειρία αυτή υπάρχει και για την Ευρώπη. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας είναι και χρήσιμη και πολύτιμη και διαφωτιστική».

Advertisement

Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης, δεν μάσησε τα λόγια του. «Αυτή τη στιγμή η μισή Ευρώπη δυστυχώς είναι υπό το πέπλο της ακροδεξιάς. Ούτε κεντροδεξιά ούτε δεξιά. Ακροδεξιά», είπε.

Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΝΔ, ο σχετικός εφησυχασμός της κυβερνητικής πλειοψηφίας για όσα συμβαίνουν στη …μακρινή Ιταλία, προέρχεται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει ευθεία συσχέτιση με τη χώρα μας, καθώς στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, τα κόμματα και τα πρόσωπα που κινούνται στο φάσμα της ακροδεξιάς δεν εμφανίζουν σε καμία περίπτωση δυναμική τέτοια που θα τους επέτρεπε να αναδειχθούν σε ρυθμιστές των εξελίξεων.

Λόγω, ωστόσο, της απλής αναλογικής και με δεδομένο ότι για τη ΝΔ ο στόχος της αυτοδυναμίας φαντάζει περίπου ως μονόδρομος, εν τη απουσία συμμάχων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, το ποσοστό όσων εκφράζουν ακροδεξιές αντιλήψεις καθίσταται κρίσιμο.

Advertisement

Γι αυτό και είναι διαρκώς στο μικροσκόπιο. Τουλάχιστον αυτά που μπορούν να ανιχνευτούν μέσω των δημοσκοπήσεων με σχετική ασφάλεια. Προσώρας, πλην του κ. Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης, που από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης και μετά, εμφανίζονται να ενισχύουν τα ποσοστά τους στη Βόρεια Ελλάδα, τα υπόλοιπα κόμματα, του φυλακισμένου Κασιδιάρη, των κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη και το νεοσυσταθέν χθες του κ. Κ. Μπογδάνου, φαίνεται να ψαρεύουν σε μία δεξαμενή με πεπερασμένα όρια, οπότε και απλώς ανακυκλώνεται ένας αριθμός ψήφων.

Δεν είναι τυχαίο ότι με άλλα λόγια ο καθένας, χαιρέτισαν με ενθουσιασμό τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία. Μόνον ο κ. Βελόπουλος, ο οποίος απευθύνεται από τα δεξιά της ΝΔ μέχρι τις παρυφές της ακροδεξιάς, ήταν πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του και επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από την κ. Μελόνι και τις απόψεις της.

Ο μεγάλος φόβος, ωστόσο, είναι ο βαρύς και δύσκολος χειμώνας που έρχεται και η λαίλαπα της ακρίβειας, να ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό και να καταστεί η λαϊκιστική ρητορική της ακροδεξιάς εύηχη σε ευρύτερα στρώματα, ιδιαίτερα στους νέους, τους οποίους η ΝΔ δεν έχει κατορθώσει να προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό. Είναι κάτι που το έχουμε δει ξανά στο παρελθόν, με τη Χρυσή Αυγή, η οποία για μεγάλο διάστημα «περνούσε κάτω από τα ραντάρ» των συστημικών μετρήσεων.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement