Πετρέλαιο θέρμανσης: Ντεμπούτο με τιμές «φωτιά» – Πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο

Advertisement

Πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο, συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης των 25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία, «βλέπουν» οι φορείς της αγοράς καυσίμων την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, βάσει των σημερινών δεδομένων, δηλαδή με το πετρέλαιο, διεθνώς, να ξεπερνά τα 97 δολάρια το βαρέλι.

Πιο συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για τιμή πώλησης περί το 1,52-1,55 ευρώ το λίτρο για την ερχόμενη Παρασκευή (14/10), που ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, όταν ένα χρόνο πριν (15.10.2021) η τιμή λιανικής ήταν 1,160 ευρώ το λίτρο. Με άλλα λόγια, οι εκτιμήσεις αφορούν σε μια αύξηση κόστους άνω του 30%.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης που δεν αφήνει περιθώρια για ασφαλείς προβλέψεις -ακόμη και όταν πρόκειται για λίγα 24ωρα-, δεν αποκλείεται η διάθεση του πετρελαίου κίνησης να ξεκινήσει από ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Advertisement

Παραγγελίες

Στο μεταξύ, σύμφωνα στελέχη του κλάδου, υπάρχουν, ήδη, παραγγελίες για μικρές ποσότητες, της τάξεως των 300-500 λίτρων. Κι αυτό διότι πέρυσι, αρχές Μαΐου που ολοκληρώθηκε η διάθεση του συγκεκριμένου καυσίμου, το κόστος ήταν αρκετά υψηλό, στο 1,59 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), με τον μέσο όρο, πανελλαδικώς, να κινείται στα 1,60 ευρώ το λίτρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές, που στο παρελθόν προμηθεύονταν πετρέλαιο θέρμανσης από την άνοιξη για το χειμώνα, να μην το κάνουν φέτος.

Την ίδια ώρα, το υψηλό κόστος που καταγράφεται για το πετρέλαιο κίνησης -σύμφωνα πάντα με φορείς της αγοράς- συμπαρασύρει και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Αξίζει να επισημανθεί πως η αύξηση στην τιμή της βενζίνης κυμαίνεται κοντά στα 10 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, όταν αυτή του πετρελαίου κίνησης είναι στα επίπεδα των 62 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

Από την 7η Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι -και στην αντλία- πιο ακριβή από αυτήν της απλής αμόλυβδης βενζίνης, λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται για το εν λόγω καύσιμο.

Advertisement

Ενδεικτικά αναφέρεται πως την Κυριακή (9/10), όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος για το πετρέλαιο κίνησης ήταν στα 2,024 ευρώ το λίτρο, όταν για τη βενζίνη ήταν στα 2,010 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική οι αντίστοιχες τιμές ήταν 2,015 ευρώ και 1,984 ευρώ το λίτρο και στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκαν σε 2,002 ευρώ και 1,970 ευρώ το λίτρο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement