Στα 409 ευρώ η εθνική σύνταξη – Ριγμένοι νέοι και παλιοί…

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Οριακές αυξήσεις 12 έως 25 ευρώ θα λάβουν οι νέοι συνταξιούχοι που θα καταθέσουν αίτηση από 1/1/2023 μετά.

Οι αναπροσαρμογές για το νέο χρόνο αναμένεται να φτάσουν το 6,5%, πολύ κάτω από τον τρέχοντα πληθωρισμός (12% τον Σεπτέμβριο), αλλά και τον μέσο πληθωρισμό 12μήνου ο οποίος θα κυμανθεί άνω του 8%.

Αλλά και πάλι οι αυξήσεις δεν αφορούν την συντριπτική πλειονότητα των παλαιών συνταξιούχων. Οι οποίοι έχουν (θετική) «προσωπική διαφορά». Δηλαδή με βάση τον νόμο 4387/16 (Νόμο Καρούγκαλου) λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές…

Advertisement

Στην κατηγορία των «ριγμένων» ωστόσο είναι και οι νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν αναμένεται να λάβουν ολόκληρο το ποσό των αυξήσεων για το νέο έτος. Ακόμη και αυτοί που θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης τον προσεχή Ιανουάριο. Καθώς υποτίθεται ότι ως εν ενεργεία, έστω και για μικρό διάστημα κατά το νέο χρόνο, θα λάβουν αυξήσεις και αναπροσαρμογές. Πλην όμως δεν προβλέπεται τέτοια αναπροσαρμογή αποδοχών ούτε για τον ιδιωτικό ούτε, πολύ περισσότερο, για τον δημόσιο τομέα κατά το νέο χρόνο. Για να μην μιλήσουμε για τους απελπιστικούς τζίρους στην αγορά, κάτι που ενδεχομένως θα βελτίωνε το διαθέσιμο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών…

Μόνη αναπροσαρμογή που θα λάβουν οι νέοι συνταξιούχοι είναι επί της εθνικής σύνταξης η οποία αναμένεται να φτάσει τα 409 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης (από 384 € τώρα) και τα 367 ευρώ για 15ετή ασφάλιση (345).

Κατά τα λοιπά η ανταποδοτική σύνταξη, που υπολογίζεται με το ποσοστό αναπλήρωσης αναλόγως των ετών ασφάλισης (π.χ. 50,5% για 40 έτη ασφάλισης) επί του μέσου όρου αποδοχών από το 2002 και μέχρι την ημέρα της αίτησης, δεν πρόκειται να αυξηθεί.

Advertisement

Παράδειγμα

Δηλαδή ένας ασφαλισμένος που θα καταθέσει αίτηση σύνταξης τον προσεχή Δεκέμβριο θα απολαύει αύξηση 6,5%, δηλαδή για αποδοχές 1.000 ευρώ θα λάβει 1.065 ευρώ.

Αντιθέτως, εάν η αίτηση κατατεθεί λίγες ημέρες πιο μετά, κατά τον πρώτο μήνα του 2023, θα περιοριστεί στα συν 25 ευρώ της εθνικής σύνταξης, άρα ο συνταξιούχος των 1.000 ευρώ θα πάρει συνολικά 1.025, ήτοι αύξηση μόλις 2,5%.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις του 2023, μετά από 10 ετών ονομαστικές περικοπές και 16 μηνών ασύστολης ακρίβειας στην αγορά με διψήφια ποσοστά πληθωρισμού, θα διαμορφωθούν κατά το ήμισυ από τον πληθωρισμό (για παράδειγμα θα δοθεί το 4% από το μέσο-ετήσιο πληθωρισμού του 8%) και το 50% της αύξησης του ΑΕΠ (ήτοι 2,5% από οικονομική μεγέθυνση της τάξης του 5%-5,3%).

Advertisement

Επειδή όμως τα στατιστικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2022 και τον πληθωρισμό αναμένεται να εκδοθούν (απολογιστικά) τον Μάρτιο του 2023, το τελικό ποσοστό των αυξήσεων θα δοθεί τον Απρίλιο (με τις συντάξεις του Μαΐου), αναδρομικά από 1/1/2023.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement