Η μακρά προεκλογική περίοδος και ο «εφιάλτης» της ενέργειας

Advertisement

Η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται για το τελικό «sprint» πριν από τις εκλογές του 2023, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ του κυβερνώντος κόμματος το Σάββατο. Πρόκειται όμως για μία τελική ευθεία γεμάτη εμπόδια, με μεγαλύτερο αυτό της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Μετά όμως την αποτυχία των 27 υπουργών Ενέργειας να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ή σε κάποιο άλλο δραστικό μέτρο κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, η τελική μάχη θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου πρόκειται να γίνουν γνωστές οι νέες θέσεις της Κομισιόν για το ενεργειακό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα καμφθούν και οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών κυρίως του βορρά.

Advertisement

Ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες του νότου, θα επιμείνουν βέβαια μέχρι τέλους για κοινή ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση. Στην περίπτωση όμως που και πάλι η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη το plan B.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός απαντώντας την Παρασκευή στη Βουλη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την ακρίβεια, άφησε ανοιχτό το σενάριο επιστροφής της επιδότησης στην πηγή του ντίζελ κίνησης, όπως ίσχυε μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το σενάριο είναι μια νέα οριζόντια επιδότηση, με στόχο το πετρέλαιο κίνησης να πέσει ενδεχομένως και κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και πάντως σε κάθε περίπτωση κάτω από την τιμή της αμόλυβδης.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει επίσης ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση ώστε να κρατηθεί (σχετικά) χαμηλά το κόστος της θέρμανσης, καθώς και ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και 2023, που άλλωστε είναι εκλογικό έτος.

Advertisement

“Θα σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας τους επόμενους δύσκολους μήνες. Θα υλοποιήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβα στη Θεσσαλονίκη, όταν περιέγραψα τον οδικό χάρτη τον οποίον πρέπει να διαβούμε από τώρα μέχρι τις εθνικές εκλογές”, δήλωσε άλλωστε το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση επικαλείται βέβαια ότι καλείται να διαχειριστεί εναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, με πρωτοφανείς επιπτώσεις ως προς την έκρηξη του παγκόσμιου πληθωρισμού και μία μεγάλη κρίση ακρίβειας. Και υποστηρίζει ότι το κάνει όσο καλύτερα μπορεί, επειδή η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις.

“Μπορούμε και στηρίζουμε σήμερα την κοινωνία επειδή η ανάπτυξη είναι υψηλή, επειδή έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο μέσα από τις επενδύσεις, μέσα από τον τουρισμό, μέσα από τις εξαγωγές, να μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στους ασθενέστερους και να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι και σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα τον οποίο έχουμε μπροστά μας, θα σταθούμε κοντά τους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Advertisement

Στη γραμμή “το μη χείρον, βέλτιστον” όσον αφορά στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση επικαλείται επίσης ότι το πετρέλαιο θέρμανσης δεν άνοιξε στο 1,50 ή 1.60, όπως ήταν οι εκτιμήσεις, αλλά λίγο κάτω από το 1,30, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει χάρη στην επιδότηση.

Η κυβέρνηση προβάλλει επίσης το γεγονός ότι το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης αυξήθηκε κατά 300 εκ ευρώ, με έμφαση στη βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές με υψόμετρο, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Τα στελέχη της ΝΔ θα επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία και ότι θα δοθούν ξανά αυξήσεις στους συνταξιούχους από 1/1/2023, την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αλλά και τη νέα “επιταγή ακρίβειας” 250 ευρώ για τους πιο αδύναμους πολίτες τα Χριστούγεννα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement