Μπόνους 115.000 λιρών τον χρόνο δικαιούται η Λιζ Τρας

Advertisement

Μπορεί η Λιζ Τρας να παρέμεινε πρωθυπουργός της Βρετανίας μόλις 44+1 ημέρες, δικαιούται όμως ένα διόλου ευκαταφρόνητο μπόνους 115.000 λιρών ή αλλιώς 131.000 ευρώ για το υπόλοιπο της ζωής της, σύμφωνα με τον Guardian.

Πρόκειται για το Επίδομα Δαπάνης Δημοσίου Δασμού — ένα κυβερνητικό σχέδιο αποζημίωσης για το προσωπικό και τις μισθολογικές δαπάνες που επιβαρύνθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί «από την ειδική τους θέση στη δημόσια ζωή» μετά την αποχώρησή τους από τη θέση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Στον αγγλικό πολιτικό κόσμο, οι επικριτές είναι πολλοί: «Θα έπρεπε να το αρνηθεί. Νομίζω ότι είναι το σωστό. Έχει υπηρετήσει 44 ημέρες στην εξουσία, δεν το δικαιούται πραγματικά», εκτιμά ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Advertisement

Την άποψη συμμερίζονται πολλοί πολιτικοί εκπρόσωποι: «Τη στιγμή που ένας στους πέντε δημόσιους υπαλλήλους χρησιμοποιεί τράπεζες τροφίμων και όταν το 35% από αυτούς έχει παραλείψει γεύματα επειδή δεν είχε φαγητό, είναι πραγματικά αστείο ότι η Λιζ Τρας μπορεί να πάρει τέτοιο μπόνους», δήλωσε ο Μαρκ Σερβότκα, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών.

Αυτό το μπόνους, που δημιουργήθηκε μετά την παραίτηση της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1991, έχει ως στόχο να στηρίξει πολιτικά πρόσωπα μετά την πρωθυπουργία. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την πληρωμή εξόδων γραφείου και γραμματείας. Ορισμένοι πρώην πρωθυπουργοί έχουν κρατήσει ολόκληρο το μπόνους, όπως ο Τζον Μέιτζορ ή ο Τόνι Μπλερ. Άλλοι επέλεξαν να πάρουν μόνο μέρος του, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον (129.000 ευρώ) ή η Τερέζα Μέι (66.000 ευρώ). Η Λιζ Τρας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το ποσό που θα πάρει.

Πηγές: Guardian, New York Times

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement