Αυξήσεις 2023: Τα νέα πλαφόν για συντάξεις χηρείας και ανασφάλιστους

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Οι άνεργοι, επιδοτούμενοι και μη, καθώς και οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι αναδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι της νέας εισοδηματικής πολιτικής από το 2023.

Μετά από 13 χρόνια ονομαστικών και πραγματικών (διαθέσιμο εισόδημα) μειώσεων στις αποδοχές και εν μέσω ασύστολης ακρίβειας, από τις αρχές του νέου χρόνου θα αυξηθούν μόνο οι συντάξεις.

Ούτε οι μισθοί του ιδιωτικοί τομέα (τελευταία αναπροσαρμογή στον βασικό – εισαγωγικό μισθό έγινε τον περασμένο Μάιο στα 713 ευρώ μεικτά), ούτε του δημοσίου (όπου πολλοί νεοδιοριζόμενοι, π.χ. εκπαιδευτικοί, αναγκάζονται να… μεταναστεύσουν σε άλλη πόλη, χωριό ή νησί -με το τρέχον κόστος των ενοικίων- προκειμένου να λάβουν 780 ευρώ καθαρά, και μόνο για 7-8 μήνες οι αναπληρωτές…)

Advertisement

 Πληβείοι…

– Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι άνεργοι δεν θα λάβουν φέτος έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων («επιταγή ακρίβειας» 250 ευρώ), όπως θα συμβεί με τους συνταξιούχους που θα λάβουν 250 ευρώ για αποδοχές έως 800 ευρώ το μήνα.

– Της «επιταγής» εξαιρούνται και οι μακροχρόνια άνεργοι (220 ευρώ για 12 μήνεςπέραν του 12μήνου της τακτικής επιδότησης ανεργίας) οι οποίοι, επιπλέον, δεν δικαιούνται Δώρα…

– Όσοι λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας επίσης δεν θα πάρουν αύξηση ή «επιταγή ακρίβειας» (αν και θα πάρουν Δώρο). Η αύξηση θα έρθει κάποια στιγμή τον Μάιο, μετά την ανακοίνωση του νέου βασικού μισθού των εν ενεργεία…

Advertisement

Μέσω της νέας εισοδηματικής πολιτικής, αύξηση θα λάβουν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες (άνω των 67 και με εισοδηματικά κριτήρια) οι οποίοι λαμβάνουν 360 ευρώ μεικτά το μήνα και αναμένεται να φτάσουν τα 385 ευρώ (-6% υπέρ Υγείας).

Το ποσό αυτό είναι και το κατώφλι στις συντάξεις χηρείας, με τη εξαίρεση ανηλίκων τέκνων οπότε καθένα λαμβάνει αυτό το κατώτατο όριο…

…και πατρίκιοι

Αντιθέτως, θα δοθεί αύξηση σε όσους λαμβάνουν υψηλές συντάξεις (βουλευτικές και άλλες π.χ. σύνταξη προέδρου Δημοκρατίας, Αρείου Πάγου και των λοιπών ανωτάτων δικαστηρίων κ.α.).

Advertisement

– Το όριο στις κύριες συντάξεις θα αυξηθεί και αναμένεται να φτάσει τα 4.932 ευρώ.

– Το (νέο) όριο (σ.σ. θεσμοθετείται αυτές τις ημέρες) για τις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να φτάσει τα 1.311 ευρώ.

Νέοι συνταξιούχοι

Να σημειωθεί ότι λόγω της αναπροσαρμογής της εθνικής σύνταξης (411 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης αναδρομικά από 1/1/2023 και 369 για την 15ετία), θα λάβουν αύξηση και οι νέοι συνταξιούχοι (για αιτήσεις που θα κατατεθούν από το νέο χρόνο).

Advertisement

Πρόσθετα, το συνολικό ασφαλιστέο εισόδημα από το 2002 και μετά, ποσό που αποτελεί τον συντάξιμο μισθό επί του οποίου εφαρμόζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για την έκδοση της ανταποδοτικής σύνταξης, θα αναπροσαρμοστεί κατά περίπου 9% το 2023 (σ.σ. σε χρόνο που θα αποφασίσει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Στατιστική Υπηρεσία, αλλά πάντως αναδρομικά από τις αρχές του νέου χρόνου).

Κατά αυτόν τον τρόπο θα αναπροσαρμοστούν, έστω και κατά τι χαμηλότερα, και ο νέες συντάξεις για αιτήσεις το νέο χρόνο (αναδρομικά από 1/1/2023).

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement