Μουσείο της Ταϊβάν: Έσπασαν τρία κινεζικά αντικείμενα αξίας 77 εκατ. δολαρίων

Advertisement

Ένα μπολ, ένα φλιτζάνι τσαγιού και ένα πιάτο από τις περιόδους των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 77 εκατομμύρια δολάρια έσπασαν σε τρία ξεχωριστά περιστατικά στο Εθνικό Μουσείο Παλατιού της Ταϊβάν, τους τελευταίους 18 μήνες.

Τα περιστατικά δεν είχαν γίνει γνωστά και ήρθαν στο φως μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά από ερώτηση μέλους της Βουλής.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Chen I-shin ισχυρίστηκε πως πληροφορήθηκε ότι ο διευθυντής του Μουσείου Wu Mi-cha έδωσε εντολή στο προσωπικό να συγκαλύψει τις καταστροφές και να διατηρήσει όλα τα έγγραφα απόρρητα.

Advertisement

«Δεν έχουμε κρύψει απολύτως τίποτα για αυτό» είπε ο διευθυντής του Μουσείου σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τον Guardian και εξήγησε ότι τυχόν προφυλάξεις που ελήφθησαν είχαν στόχο να διασφαλιστεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν θα παραποιηθούν, όσο διεξαγόταν έρευνα.

Τα τρία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο και τον 17ο αιώνα, χαρακτηρίστηκαν από το Μουσείο «γενικές αρχαιότητες», χαρακτηρισμός για έργα πολιτιστικής κληρονομιάς χαμηλότερης αξίας. Ως εκ τούτου, δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Αν και οι αρμόδιοι του Μουσείου έλεγξαν βίντεο κλειστού κυκλώματος των τελευταίων 10 ετών, όπως φάνηκε δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιος ήταν υπεύθυνος για τα δύο από τα τρία περιστατικά.

Advertisement

Το ένα, ωστόσο, προκλήθηκε από ένα ανώτερο στέλεχος του πολιτιστικού οργανισμού, που τοποθέτησε το έργο σε ένα γραφείο ύψους 93 εκατοστών, από το οποίο έπεσε το αντικείμενο.

Το Μουσείο ανακοίνωσε ότι λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement