Εκλογικά ψηφοδέλτια φτιάχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Στο φουλ οι κομματικές μηχανές

Advertisement

Η δυναμική επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις είχε ως αποτέλεσμα να φουντώσουν και τα σενάρια για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι σε τίποτα δεν αλλάζει ο προγραμματισμός για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο την ίδια στιγμή στην αντιπολίτευση είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό ακόμα και μέσα στο χειμώνα.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία δουλεύουν στο φουλ για να καταρτιστούν τα εκλογικά ψηφοδέλτια και ήδη γνωστά ονόματα έχουν «κλειδώσει». Στόχος τόσο της Πειραιώς όσο και της Κουμουνδούρου είναι να υπάρξει άνοιγμα σε νέα πρόσωπα και μεταξύ άλλων γίνονται συζητήσεις για υποψηφιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση, τον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το μεγάλο βέβαια ζητούμενο για τους πολιτικούς μονομάχους είναι να βρουν και πρόσωπα που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και να μην περιοριστούν σε στενά κομματικές επιλογές. Άλλωστε οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που ευνοεί την χαλαρή ψήφο και επομένως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τρόπους για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.

Advertisement

Κρίσιμο βέβαια ζητούμενο είναι το πότε τελικά θα γίνουν εκλογές, καθώς αυτό θα επηρεάσει και την κατανομή των εδρών στις περιφέρειες (κάτι που απασχολεί ιδιαιτέρως τους υποψήφιους βουλευτές). Ειδικότερα σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν από τον Μάρτιο και μετά θα ληφθεί υπόψη η πρόσφατη απογραφή και έτσι αναμένεται περίπου 8 με 10 έδρες να «μεταφερθούν» από την περιφέρεια σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο αν τελικά επιλεγεί μια ταχύτερη προσφυγή στις κάλπες – δηλαδή μέσα στο χειμώνα – δεν θα υπάρξει αλλαγή στον αριθμό των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ανακοινώσεις. Μετά την υπόθεση Πάτση πάντως τα νέα πρόσωπα που θα μπουν στα ψηφοδέλτια περνάνε από … κόσκινο για να μην υπάρξουν ανάλογα περιστατικά. «Η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική. Στον βαθμό αυτό, αναλαμβάνω την ευθύνη η οποία μου αναλογεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «όταν επιλέγουμε εκατοντάδες υποψηφίους στα ψηφοδέλτια μας μπορεί να υπάρξουν και αστοχίες. Και σίγουρα την επόμενη φορά οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί στο φίλτρο το οποίο βάζουμε…».

Μια σειρά ονομάτων έχουν ήδη κλειδώσει, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αξιοποίηση και νέων προσώπων (στόχος μάλιστα είναι να υπάρξει και ένα άνοιγμα προς το κέντρο). Ανοιχτό βέβαια παραμένει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο είναι και το τελευταίο που θα οριστικοποιηθεί. Για παράδειγμα αν ο Γιάννης Οικονόμου είναι εκπρόσωπος κατά την προεκλογική περίοδο τότε θα «μετακομίσει» στο Επικρατείας από την Φθιώτιδα (περιφέρεια στην οποία εκλέγεται επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας).

Advertisement

Στο Νότιο τομέα της Αθήνας έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ αναμένεται να είναι επίσης υποψήφιος ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης. Στον δυτικό τομέα θα είναι υποψήφιοι ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. Επίσης στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής θα είναι υποψήφιοι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αλλά και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Στόχος είναι τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος να έχουν εντονότερο άρωμα γυναίκας και ήδη έχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις. Να σημειωθεί πως η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου θα είναι υποψήφια στην Α Πειραιώς, και η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου στην Εύβοια. Πληροφορίες ακόμα αναφέρουν πως η Μαρία Σπυράκη θα κατέβει στην Α Θεσσαλονίκης.

Τα νέα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ

Αέρα ανανέωσης θα έχουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και σταδιακά θα γίνονται και οι ανακοινώσεις για τα νέα πρόσωπα που θα ριχθούν στη μάχη του σταυρού. Ο βασικός πυρήνας των ψηφοδελτίων (εκτός βέβαια από το Επικρατείας) έχει σχεδόν κλείσει, ενώ να σημειωθεί πως το 50% των υποψηφίων θα είναι γυναίκες.

Advertisement

Δύο ισχυρές γυναικείες παρουσίες – η τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Εφη Αχτσιόγλου και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου- πρόκειται να δώσουν την μάχη στον Δυτικό τομέα. Στην Α Αθηνών αναμένεται να είναι υποψήφιος ο Νάσος Ηλιόπουλος, στο Βόρειο τομέα της Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο Πάνος Σκουρλέτης (ήταν στο Επικρατείας στις προηγούμενες εκλογές), ενώ στην Ανατολική Αττική θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος.

Στα ψηφοδέλτια θα είναι επίσης πρόσωπα από την νεότερη γενιά, όπως ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Στέργιος Καλπάκης. Στόχος επίσης της Κουμουνδούρου είναι να υπάρξει δυναμικό άνοιγμα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας και δυνατά παίζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Γιώργος Πετρόπουλος (ΑΔΕΔΥ) στη Μεσσηνία.

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει συμμετοχή στα ψηφοδέλτια προσώπων από το think tank του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα ο καθηγητής ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Φαραντούρης αναμένεται να είναι υποψήφιος στην Κεφαλονιά. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες και για πανεπιστημιακούς που θα είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος και δεν αποκλείεται να υπάρξει και συμμετοχή στο Επικρατείας.

Τέλος δυναμικό άνοιγμα έχει υπάρξει και σε πρόσωπα από το καλλιτεχνικό χώρο και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement