«Μπαλαντέρ» 1 δισ. ευρώ για καλάθι προεκλογικών παροχών

Advertisement

Στο διάστημα 13-17 Δεκεμβρίου, όταν θα συζητείται και θα ψηφιστεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2023, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με το εύρος και τα μέτρα της νέας παρέμβασης στήριξης των νοικοκυριών.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών το ταμείο δείχνει ότι διαμορφώνονται περιθώρια νέων ενισχύσεων, καθώς αφενός και το 2023 ισχύει η γενική ρήτρα διαφυγής και αφετέρου, το πρωτογενές έλλειμμα φέτος μπορεί να διαμορφωθεί αισθητά χαμηλότερα από τον στόχο του 1,7% του ΑΕΠ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης, στην περίπτωση όπου πιστοποιείται διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις και το αποτέλεσμα, «η διαφορά να πηγαίνει στην κοινωνία, στα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη», σημειώνοντας πως προς το τέλος του έτους, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καλύτερη εικόνα για τα όποια περιθώρια και «τότε θα επιλέξουμε είτε να έχουμε καλύτερο έλλειμμα το 2022 και να κάνουμε περισσότερα το 2023, είτε, κάτι το οποίο είναι λιγότερο πιθανό, να κάνουμε το ανάποδο…».

Από την τοποθέτηση αυτή προκύπτει πως η κυβερνητική ζυγαριά γέρνει προς την κατεύθυνση εμφάνισης καλύτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος φέτος (1,7% του ΑΕΠ αναφέρει το προσχέδιο), στέλνοντας προκαταβολικά ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και υλοποίησης των νέων παροχών το 2023.

Advertisement

Από τις δηλώσεις Σκυλακάκη άλλωστε προκύπτει ότι στην κορυφή της κυβερνητικής προσοχής είναι η ακρίβεια και η μάχη στο ράφι. «Τα νοικοκυριά επηρεάζονται κυρίως από τις τιμές σε βασικά είδη διαβίωσης», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναγνωρίζοντας πως και τα καύσιμα και η επιβάρυνση στις δόσεις των δανείων συνιστούν «θεμιτές» παρεμβάσεις. Ειδικά για τα καύσιμα, το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης ανά πάσα χρονική στιγμή, σε συνάρτηση με την πορεία των διεθνών τιμών.

Ξέχωρα από το νέο κύκλο παροχών, ο οποίος τροφοδοτείται από την υπεραπόδοση της οικονομίας (ανάπτυξη κοντά στο 6% φέτος, υπερβάσεις εσόδων, χαμηλότερο έλλειμμα), για το 2023 η κυβέρνηση κρατά έναν άσο 1 δισ. ευρώ στο μανίκι, τον οποίο για να τραβήξει πριν τις εκλογές θα πρέπει να έχει εκλείψει η ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δύο παράμετροι είναι καθοριστικής σημασίας. Η εξέλιξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου -τον τελευταίο μήνα δεν χρειάστηκε να συνδράμει ο κρατικός προϋπολογισμός για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος- και τα ποσά που θα αντληθούν συνολικά από τους διάφορους μηχανισμούς ανάκτησης υπερεσόδων και φορολόγησης παραγωγών και παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και διυλιστηρίων.

Advertisement

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού, 1 δισ. ευρώ είχε εγγραφεί ως αποθεματικό για τη στήριξη της κοινωνίας στη μάχη κατά της ενεργειακής κρίσης, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Στον προϋπολογισμό που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, το 1 δισ. ευρώ παραμένει, όχι όμως ως αποθεματικό αλλά στις γενικές κρατικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει πως μπορεί εύκολα να τροφοδοτήσει έναν ακόμα, προεκλογικό αυτή τη φορά, κύκλο παροχών, αν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί για επιδοτήσεις στην ενέργεια.

Αυτό όμως είναι ακόμα στη σφαίρα του σεναρίου…

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement