Λιβύη: Απόπειρα «παγίδευσης» του Δένδια – Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο

Advertisement

Σε διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη αλλά ο προορισμός ήταν η Βεγγάζη. Την παραμονή της επίσκεψης ωστόσο τροποιήθηκε το πρόγραμμα και μετά από αίτημα του επικεφαλής του τριμελούς μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος είναι εγκεκριμένος από τον ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας μετέβη στη Λιβύη προκειμένου να συναντήσει αποκλειστικά τον ίδιο.

Μόλις ο κ. Δένδιας έμαθε την παρουσία της στο αεροδόμιο αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και ζήτησε να αποχωρήσει με προορισμό τη Βεγγάζη για να συνεχίσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη.

Advertisement

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Νίκος Δένδιας δημοσίευσε μια φωτογραφία από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, όπου -όπως αναφέρει- το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη θα υλοποιηθεί κανονικά.

Νωίτερα είχε αναρτήσει τη ματαίωση της επίσκεψης στην Τρίπολη κάνοντας λόγο για αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά του υπ. Εξωτερικών της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί επισήμως όταν το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να απογειωθεί για τη Βεγγάζη η κυβέρνηση της Λιβύης δεν δέχθηκε να το εγκρίνει και έτσι η ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να πετάξει μέσω του FIR Μάλτας.

Advertisement

Σημειώνεται οτι ο Μοχάμεντ Μένφι τις προηγούμενες ημέρες είχε επαφές και με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους άλλων χωρών.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Advertisement

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Advertisement

Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement