Στην Εισαγγελία Ανήλικων η σκυτάλη της έρευνας για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Advertisement
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τουλάχιστον τρία περιστατικά κακοποίησης •Η Εισαγγελέας Ανηλίκων θα χειριστεί πλέον την έρευνα •Εθελόντρια της ΜΚΟ εκθειάζει το έργο του πατέρα Αντώνιου ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου δηλώνει πως «είχε αρνηθεί την εποπτεία».

Καταιγιστικές οι εξελίξεις από τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Η Εισαγγελία Ανηλίκων αναλαμβάνει πλέον να φέρει εις πέρας την έρευνα για τις συγκλονιστικές καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών, η δικογραφία επιστρέφει από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής στις εισαγγελικές αρχές. Κατόπιν αυτού η Εσαγγγελία Ανηλίκων, αφού ολοκληρώσει τη σχετική έρευνα θα αποφανθεί για την απόδοση ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους που θα προκύψουν.

Η αστυνομία αναφέρει ότι έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Advertisement

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Τι λέει εθελόντρια της ΜΚΟ και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Για τις καταγγελίες, μίλησε εθελόντρια της δομής στον Alpha. «Ξέρω και τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και τον γιο τους. Το καλύτερο κλίμα. Αυτά που ακούγονται δεν ισχύουν. Αν αυτό το παιδί που είναι σήμερα 19 ετών, που του έκανε ό,τι του έκανε ο τάδε, ήταν 16 ετών. Αν τον κακοποιούσαν γιατί δεν πήγαινε στον πατέρα Αντώνιο κατ’ ιδίαν και να του πει ότι μου συμβαίνει αυτό κι αυτό. Δεν θα τον άκουγε; Γιατί δεν βγαίνει αυτός με τη φάτσα του;» ανέφερε αρχικά.

«Βοηθούσε όλον τον Βοτανικό, τα Σεπόλια, την Αττική. Παίρναμε καρότσια με πράγματα. Άρα είναι ψέματα. Δεν ξέρω ποιος θέλει να τον βλάψει τον πατέρα Αντώνιο που είναι τόσο καλή ψυχούλα. Αν συνέβαιναν αυτά 13 χρόνια, θα πήγαινα εγώ τις εγγονές μου; Αδύνατον! Δεν θα καταλάβαινε κανείς ότι συμβαίνουν τέρατα στην Κιβωτό» πρόσθεσε.

Advertisement
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Φθιώτιδος Σεραφείμ, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο του Alpha υποστήριξε πως η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είναι Ιδιωτική Δομή και δεν είναι υπό την εποπτεία της. Επίσης, δήλωσε πως κατά το παρελθόν όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιχείρησε να βοηθήσει τον πατέρα Αντώνιο με κάποιου είδους εποπτεία, ο τελευταίος αρνήθηκε.

Ο πατέρας Αντώνιος

Θλίψη και έκπληξη εκφράζει ο πατέρας Αντώνιος, στη σκιά των αποκαλύψεων και καταγγελιών για κακοποίηση, σεξουαλική και σωματική, παιδιών σε δομές της οργάνωσης.

Μεταξύ άλλων, ο πάτερ Αντώνιος σημείωσε ότι «όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, εμείς το μάθαμε από ένα δημοσίευμα. Τίποτε περαιτέρω δεν γνωρίζω. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι το εξής -και μάλιστα σε πολλές συνεντεύξεις μας το έχω αναφέρει-: εμείς φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, αλλά από παραβατικές οικογένειες, μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα τους, παιδιά τα οποία δεν ήξεραν από όρια, παιδιά τα οποία θέλουν να παραβατούν, και η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το επιστημονικό της προσωπικό, το εξειδικευμένο, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ειδικούς παιδαγωγούς, τους ψυχολόγους, τους ψυχιάτρους, πρωτίστως, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Και ποιο είναι αυτό το τραύμα; Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές, θα έλεγα, δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε, ότι πήραμε τη θέση αυτή».

Ερωτώμενος ξανά εάν η οργάνωση έχει εντοπίσει για ποιο παιδί πρόκειται, σχετικά με την αρχική καταγγελία, ο πατέρας Αντώνιος επανέλαβε ότι δεν γνωρίζουν τα στοιχεία του, ούτε κάλεσε κάποιος από την υποδιεύθυνση ανηλίκων την οργάνωση, αλλά και ούτε έχουν λάβει απάντηση στο αίτημά τους να λάβουν στοιχεία.

Ανάμεσα σε άλλες απαντήσεις στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» υπογράμμισε ότι «και εγώ πέφτω από τα σύννεφα. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι πολύ βαριά πράγματα. Δε μπορεί εμείς που μένουμε μέσα, εγώ με την οικογένεια μου, και τη σύζυγό μου, βρίσκομαι σε πλήρη επαγρύπνηση. Είναι η ζωή μου η κιβωτός», συμπληρώνοντας ότι προκειμένου να έχει εικόνα για την κατάσταση σε όλες τις δομές, ταξιδεύει «παντού και ακριβώς γι αυτό τον λόγο, να έχω τη δική μου άποψη, τη δική μου γνώμη, να μπορώ να ελέγξω διαφορετικά, όπως δεν μπορεί κάποιος άλλος»

Advertisement

«Με τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς που έχουμε κάνουμε πολύ μεγάλη εκπαίδευση» στους εθελοντές «για να μπορούν σωστά να υπηρετήσουν το παιδί γιατί εμείς έχουμε βαριά τραυματισμένα παιδιά» ανέφερε ο πατέρας Αντώνιος, ενώ τόνισε ότι ζητούν από όλους όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά το ποινικό τους μητρώο.

Η κυβέρνηση

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 σημείωσε πως «πρέπει όλα να βγουν στη φόρα» και σχολίασε πως «η καταγγελία, την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη για την Κιβωτό του Κόσμου, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια, αποϊδρυματοποίησης των παιδιών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB τόνισε πως «ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα.

Advertisement

Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και »γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου.

Γράφει επίσης, μεταξύ άλλων, πως «η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement