Ερχεται βίαιη πτώση στην παγκόσμια αγορά στέγης

Advertisement

Στο τέλος του 2021 τα πράγματα έμοιαζαν ρόδινα για τον παγκόσμιο κλάδο κατοικιών. Στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ οι τιμές των κατοικιών αυξάνονταν με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, πριν από 50 χρόνια.

Η ανάλυση δεδομένων της εταιρείας συμβούλων Oxford Economics δείχνει μια παρόμοια τάση. Σε 41 χώρες, από τη Νορβηγία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, οι τιμές κατοικιών αυξάνονταν, ενισχυμένες από τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού και από τους αγοραστές που είχαν αποταμιεύσεις για να ξοδέψουν. Αναμφίβολα, ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη εποχή για να αποκτήσεις ένα σπίτι.

Δεν πέρασε ούτε χρόνος και η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικιών ανά τον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξανόμενα απρόσιτες πληρωμές στεγαστικών δανείων, οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών έρχονται αντιμέτωποι με τιμές κατοικιών που αυξάνονται ταχύτερα από τα εισοδήματα. Στο φόντο, βαθαίνει η παγκόσμια κρίση του  κόστους διαβίωσης.

Αυτό που έχει αλλάξει, βεβαίως, είναι το φάσμα των αυξανόμενων τιμών και το οικονομικό σοκ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό τροφοδότησε μια εκτίναξη του πληθωρισμού -που τώρα βρίσκεται σε υψηλά πολλών δεκαετιών σε πολλές χώρες- που ώθησε τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να προχωρήσουν σε σημαντική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επίσης πως οι μισθοί σε πραγματικούς όρους πιθανόν θα μειωθούν του χρόνου.

Advertisement

Η κατάληξη είναι πως την έκρηξη στην αγορά κατοικίας που προκλήθηκε από την πανδημία στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, πιθανόν θα ακολουθήσει η ευρύτερη επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω πιέσεις στις οικονομίες που χάνουν τις δυνάμεις τους.

Τώρα, σχεδόν όλες οι χώρες της βάσης δεδομένων της Oxford Economics αναμένεται να βιώσουν επιβράδυνση του χρόνου, κάτι που σηματοδοτεί την πιο ευρεία αποκλιμάκωση της ανάπτυξης των τιμών κατοικιών από το 2000 τουλάχιστον. Περισσότερο από το ήμισυ είναι πιθανόν να καταγράψουν ξεκάθαρη συρρίκνωση τιμών -κάτι που είδαμε τελευταία φορά το 2009.

«Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό outlook της αγοράς κατοικιών από το 2007-2008, με τις αγορές να βρίσκονται μεταξύ της προοπτικής μέτριων υποχωρήσεων και πολύ μεγαλύτερων πτώσεων» σημειώνει ο Adam Slater, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics. «Η συνεχιζόμενη εκτίναξη των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στις προηγμένες οικονομίες απειλεί να ωθήσει ορισμένες αγορές κατοικιών σε βαθιές πτώσεις».

Advertisement

Το ΔΝΤ συμφωνεί. Προειδοποιεί πως η παγκόσμια αγορά κατοικιών βρίσκεται σε «σημείο καμπής». «Καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σφίγγουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στις τιμές, η εκτίναξη του κόστους δανεισμού και τα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες αποτιμήσεις των κατοικιών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη πτώση των τιμών των κατοικιών», αναφέρει η έκθεση για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αυτή η «απότομη πτώση» θα είναι ευρέως διαδεδομένη. Ενώ η ανάλυση των FT που βασίζεται σε στοιχεία της Oxford Economics καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανεπτυγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ προβλέπει ότι σε ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο, οι πραγματικές τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 25% τα επόμενα τρία χρόνια στις αναδυόμενες αγορές, έναντι 10% στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Μια επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας είναι επίσης πιθανό να συμπιέσει την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, πλήττοντας τον κατασκευαστικό τομέα και τους προμηθευτές του.

Advertisement

Ο Slater προβλέπει ότι η ύφεση στην αγορά κατοικίας θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ως αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών και κατά άλλες 0,6 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της μείωσης των επενδύσεων σε κατοικίες. Η Τράπεζα του Καναδά εκτιμά ότι η ύφεση της αγοράς κατοικιών θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,9% το επόμενο έτος.

Η δυναμική αυτή εκδηλώνεται ήδη στην Κίνα, όπου η κρίση των ακινήτων έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες και η οικονομία της αναπτύχθηκε φέτος με τον βραδύτερο ρυθμό από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 1992, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας. Η πωλούμενη στεγαστική επιφάνεια είναι μειωμένη κατά 26% το έτος έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περυσινή περίοδο.

Επειδή η πώληση των ακινήτων που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τους κατασκευαστές, η απότομη μείωση καθώς η χώρα πιέζει για την πολιτική «μηδενικής Covid» έχει δημιουργήσει αυτοτροφοδοτούμενες πιέσεις ρευστότητας και έχει βλάψει την οικονομία.

Advertisement
Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement