Ο Νεϊμάρ «διχάζει» την Βραζιλία

Advertisement

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο τραυματισμός του «αστέρα» μίας ποδοσφαιρικής ομάδας, αποτελεί δυσάρεστο νέο για τους φιλάθλους της. Ωστόσο, στην περίπτωση του Νεϊμάρ, αυτό δεν ισχύει, δεδομένου ότι ο αρχηγός της «σελεσάο», τοποθετήθηκε δημοσίως υπέρ του ακροδεξιού, τέως προέδρου της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπόλσονάρο.

Ενώ παρακολουθούσαν τον αγώνα της Βραζιλίας με την Ελβετία, σε ένα κατάμεστο μπαρ στο κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο, άπαντες περίμεναν νευρικά να σκοράρει η «σελεσάο», κάτι που τελικά έγινε, με το εντυπωσιακό γκολ του Κασεμίρο στο 83ο λεπτό, που έφερε και την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ.

«Ως παίκτης, ο Νεϊμάρ είναι καταπληκτικός. Είναι καλλιτέχνης. Ως άνθρωπος, αφήνει πολλά περιθώρια για να είναι ανεπιθύμητος», σχολίασε ο 23χρονος φοιτητής Νομικής, Ενρίκε Μέλο και εξήγησε: «Οχι μόνο λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, αλλά και λόγω αυτού που είναι. θα μπορούσε να επενδύσει στην εκπαίδευση και στα κοινωνικά έργα και να αποτελέσει παράδειγμα για τα παιδιά».

Advertisement

Ως λάτρης του ποδοσφαίρου, ο νεαρός φίλαθλος, ήθελε απεγνωσμένα να αναρρώσει ο Νεϊμάρ, από τον τραυματισμό στον αστράγαλο που υπέστη στον αγώνα με την Σερβία την περασμένη Πέμπτη (νίκη 2-0 της Βραζιλίας).

«Λείπει από την ομάδα», λέει φορώντας με υπερηφάνεια την φανέλα της εθνικής Βραζιλίας, ο Μέλο, ένθερμος υποστηρικτής του αριστερού εκλεγμένου προέδρου, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ο Νεϊμάρ, ένας από τους ακριβότερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο δεν έχει σκοράρει ακόμη στο τουρνουά, αποτελεί «το καλύτερο αποτέλεσμα που είχε η Βραζιλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο», επειδή «όλοι οι οπαδοί του Μπολσονάρο θα το γιόρταζαν», δεδομένου ότι ο έχει «τάξει» το πρώτο του γκολ στον τέως πρόεδρο της χώρας.

Στην διάσημη παραλία Κοπακαμπάνα του Ρίο Ντε Τζανέϊρο, όπου τεράστια πλήθη παρακολουθούν τον αγώνα σε μια γιγαντιαία οθόνη, η Ταϊνάρα Σαντάνα, μια 29χρονη πωλήτρια, νιώθει το ίδιο… δίλημμα. «Λατρεύω το ποδόσφαιρο, οπότε θέλω να παίζει ο Νεϊμάρ γιατί είναι καλός παίκτης. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι λυπημένη, που δεν σκόραρε. Είναι υπέροχο να βλέπεις τον Νεϊμάρ να αποτυγχάνει», λέει χαμογελώντας.

Advertisement

Με τους εκατομμύρια ακολούθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Νεϊμάρ είναι μια από τις μεγαλύτερες διασημότητες στον παγκόσμιο αθλητισμό. Αλλά η μαγεία του μερικές φορές έχει αμαυρωθεί από την συμπεριφορά του εκτός γηπέδου.

Στο γήπεδο, οι κριτικοί κατηγορούν τον 30χρονο επιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν ότι συχνά παίζει «θέατρο» και πως υστερεί όταν τον χρειάζεται η ομάδα. Εκτός γηπέδου, ο Νεϊμάρ έχει κατηγορηθεί ότι κάνει «οργιώδη» πάρτι, ότι φοροδιαφεύγει και ότι συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένος.

«Είναι βλάκας», υποστηρίζει η Σαντάνα και συνεχίζει: «Οχι μόνο για τις πολιτικές του απόψεις, αλλά για τον εγωισμό και την παντελή έλλειψη ταπεινοφροσύνης».

Advertisement

Διαφορετική άποψη, έχει ο 24χρονος πλανώδιος πωλητής στην Κοπακαμπάνα, Σαρλέο Λοϋϊς, υποστηρικτής του Λούλα: «Οσοι μισούν τον Νεϊμάρ, είναι ηλίθιοι που δεν ξέρουν τίποτε από ποδόσφαιρο. Ποιος νοιάζεται, εάν υποστηρίζει τον Μπολσονάρο; Είναι σπουδαίος παίκτης. Είμαι μεγάλος θαυμαστής του, τον αγαπώ. Και περιμένω να αναρρώσει. Το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι μια ευκαιρία για εμάς, να γιορτάσουμε και να πανηγυρίσουμε, σαν μια μεγάλη οικογένεια».

Η πορεία της «σελεσάο» προς την διεκδίκηση ενός έκτου Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα αποτελέσει και σχετικό ρεκόρ, έρχεται αρκετές εβδομάδες μετά τις… υπερπολωμένες προεδρικές εκλογές στην Βραζιλία. Ο Νεϊμάρ τάχθηκε στο πλευρό του Μπολσονάρο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ενδεικτικό, ότι στο Twitter, το hashtag «#fuckneymar» έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στην Βραζιλία, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Παρ΄όλα αυτά, ένας άλλος θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής, Ρονάλντο το «φαινόμενο», έσπευσε να υπερασπισθεί τον Νεϊμάρ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είσαι ένας γα..νος Νεϊμάρ! Γίγαντας! Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίσεις τόση ζήλια και αηδία, σε σημείο που ο κόσμος πανηγυρίζει τον τραυματισμό σου. Πού φθάσαμε; Χρησιμοποίησε αυτό το μίσος, ως καύσιμο». Στο «εσωτερικό» της εθνικής ομάδα της Βραζιλίας, ο Κασεμίρο και ο Ραφίνια έχουν υποστηρίξει τον Νεϊμάρ, λέγοντας ότι δεν του αξίζει όλη αυτή η διαδικτυακή κακομεταχείριση.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement