Εύα Καϊλή: Χαμός με το «Qatar Gate» – Σήμερα οι ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Advertisement

Αναστάτωση έχει προκαλέσει τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα η σύλληψη της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, στο πλαίσιο έρευνας των βελγικών Αρχών για υπόθεση διαφθοράς που αφορά στο Κατάρ – τη λεγόμενη υπόθεση «Qatar Gate».

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψαν βελγικά μέσα μαζικής ενημέρωσης το Σάββατο (10/12), σάκοι με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή, ωστόσο το ποσό που εντοπίστηκε, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα. Επίσης, η «L’Echo» ανέφερε ότι οι Αρχές συνέλαβαν και τον πατέρα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος επιχείρησε να διαφύγει όταν πιάστηκε με βαλίτσα που ήταν γεμάτη με χρήματα.

Ανεστάλησαν οι αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές Αρχές, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Ματσόλα, αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρoέδρο του θεσμού.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Παπαδημούλης, έγραψε το Σάββατο (10/12) στο Twitter: «Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, με απόφαση της, που μόλις μας κοινοποιήθηκε, αναστέλλει – με άμεση εφαρμογή – όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην αντιπρόεδρό του, Εύα Καϊλή. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Advertisement

Σήμερα οι ανακοινώσεις των βελγικών Αρχών

H Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, καθώς και τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση διαφθοράς αναφορικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο το οποίο διοργανώνεται στο Κατάρ, πρόκειται να παρουσιαστούν ενώπιον του Εισαγγελέα το πρωί της Κυριακής (11/12).

Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, το μεσημέρι της Κυριακής (11/12) θα δημοσιοποιηθούν πληροφορίες από τις βελγικές Αρχές, όχι μέσω συνέντευξης Τύπου, αλλά θα εκδοθεί ένα σχετικό δελτίο Τύπου για την υπόθεση. Ακόμα, οι εν λόγω πηγές αναφέρουν ότι η βελγική Αστυνομία χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Advertisement

Ποιοι έχουν συλληφθεί για την υπόθεση «Qatar Gate»

Υπενθυμίζεται ότι – πέρα από την Εύα Καϊλή – άλλα πέντε άτομα συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή (09/12), στο πλαίσιο έρευνας για τις πρακτικές παράνομου lobbying, δηλαδή αυτού που φέρεται να προωθούσε το Κατάρ στην προσπάθεια να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η βελγική εφημερίδα «Le Soir», ένας από τους συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ακόμα, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο 67χρονος πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, στέλεχος του κόμματος Articolo Uno και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας – ITUC, Λούκα Βιζεντίνι.

Σύμφωνα με τη «Le Soir», η Αστυνομία των Βρυξελλών φέρεται ότι βρήκε μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος μαζί με τον Λούκα Βιζεντίνι είναι γνωστοί στους κύκλους των Βρυξελλών, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Επισημαίνεται ότι ο Αντόνιο Παντσέρι είχε εκλεγεί ως ευρωβουλευτής για τρεις θητείες από το 2004 έως το 2019, αλλά συνεχίζει να έχει υψηλά ιστάμενη θέση εντός της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προτού ενταχθεί στην παράταξη Articolo Uno στην οποία πλέον ανήκει, ήταν επί σειρά ετών στέλεχος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), με το οποίο είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Advertisement

Ο 53χρονος Λούκα Βιζεντίνι ήταν ηγετική φυσιογνωμία στα ευρωπαϊκά συνδικάτα επί σειρά ετών και άρχισε την καριέρα του από το ιταλικό συνδικάτο UIL – Unione Italiana del Lavoro, προτού εκλεγεί γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Στη συνέχεια, ο ίδιος πέρασε στη θέση του γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC). Μεταξύ των συλληφθέντων είναι, επίσης, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, ένας άλλοτε βοηθός του Αντόνιο Παντσέρι στο ευρωκοινοβούλιο και ένας διευθυντής μη κυβερνητικής οργάνωσης. Όλοι τους είναι ιταλικής καταγωγής.

Η «Le Soir» σημειώνει ότι οι συλληφθέντες διατηρούσαν επαφές με ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Αντόνιο Παντσέρι, που είχε στο παρελθόν βρεθεί επικεφαλής της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι παράλληλα πρόεδρος και της οργάνωσης «Fight Impunity». Αυτή η οργάνωση προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας όταν πρόκειται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής (09/12), έγινε έφοδος από τις Αρχές μεταξύ άλλων και στα κεντρικά γραφεία της «Fight Impunity» στις Βρυξέλλες.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement