Σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο: Προφυλακιστέα η Εύα Καϊλή και άλλοι 3

Advertisement

Προφυλακιστέα κρίθηκε η Εύα Καϊλή μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο Σύμφωνα με την L’ echo η Εύα Καϊλή μαζί με άλλους τρεις που επίσης οδηγούνται στη φυλακή, αντιμετωπίζει κατηγορίες για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των βελγικών αρχών.

Στην ανακοίνωση του  Γραφείου του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα του Βελγίου, από την Παρασκευή έχουν προσαχθεί συνολικά έξι άτομα, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για τα αδικήματα της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης», της «διαφθοράς» και του «ξεπλύματος χρήματος».

Η έρευνα αφορά περιπτώσεις δωροδοκίας από αξιωματούχους του Κατάρ, είτε με την προσφορά χρημάτων είτε με την διάθεση ακριβών δώρων, με στόχο την άσκηση επιρροής σε πρόσωπα με σημαίνουσα θέση στις Βρυξέλλες.

Advertisement

Σύμφωνα με το Γραφείο του Εισαγγελέα, τα τέσσερα από τα παραπάνω πρόσωπα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας, ενώ δύο αφέθηκαν ελεύθερα μετά την εξέτασή τους. Δεν διευκρινίζεται αν αυτό έγινε με περιοριστικούς όρους ή όχι.

Σημειώνεται επίσης οτι οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν έφοδο και στο σπίτι δεύτερου ευρωβουλευτή, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες των Le Soir και Knack, που επιβεβαιώθηκαν με αξιόπιστες πηγές από την L’Echo πρόκεται για τον Marc Tarabella. από το σπίτι του οποίου κατασχέθηκε εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος και θα εξεταστεί ενώ ο ευρωβουλευτής δεν συνελήφθη.

Το χρονικό του σκανδάλου

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης το βράδυ της Παρασκευής. Το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε πως η -πρώην πια- Ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η σύλληψη σχετίζεται με έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει τη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Κατάρ, ενώ διαδέχτηκε τις συλλήψεις τεσσάρων ακόμη υπόπτων.

Advertisement

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα L’ Echo, η Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, που ήταν όπως αναφέρει και ο μόνος τρόπος για να αρθεί η βουλευτική της ασυλία.

Μάλιστα, σημειώνει πως σε έρευνες στο σπίτι της βρέθηκαν και σακούλες με μετρητά, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη αποκαλυφθεί το ποσό, με την ίδια την Εύα Καϊλή να περνά το βράδυ της Παρασκευής στο κρατητήριο, σύμφωνα πάντα με το βελγικό Μέσο.

Παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη του πατέρα της, ο οποίος φέρεται να βρέθηκε κρατώντας μία τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα και να σκόπευε να διαφύγει.

Advertisement

Μετά το σχετικό δημοσίευμα της βελγική εφημερίδας Le Soir, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη διαγραφή της Εύας Καϊλή από το κόμμα: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος.

Το βράδυ του Σαββάτου μάλιστα, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, με απόφασή της, ανέστειλε -με άμεση εφαρμογή- όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή, σημειώνοντας παράλληλα πως επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement