ΠΟΜΙΔΑ: Αυτός είναι ο λόγος που μειώνεται η προσφορά κατοικιών για ενοικίαση

Advertisement

Τους λόγους για τους οποίους μειώνεται η προσφορά των κατοικιών για ενοικίαση εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς κατά την παρέμβασή του σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο “Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους”.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ενώ η ζήτηση κατοικιών παρουσιάζει αυξητική τάση, η προσφορά μειώνεται καθώς τα παλιά μη ανακαινισμένα διαμερίσματα βγαίνουν εκτός αγοράς ενώ ταυτόχρονα δεν κατασκευάζονται νέα κτίρια προς μίσθωση κατοικίας. Παράλληλα η υψηλή φορολογία εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθιστούν άνευ αντικειμένου και ασύμφορη τη μίσθωση κατοικίας.

Επίσης  χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν υπέκυψε στις σειρήνες του λαϊκισμού που ζητούν «πλαφόν» στις αυξήσεις ενοικίων και αναγκαστική παράταση των υφισταμένων μισθώσεων, μέτρα που πρακτικά θα απέκλειαν πλήρως τη νέα γενιά από το να βρει σπίτι, όπως δεν υποκύπτει και στις πιέσεις να καταστρέψει τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Advertisement

Ο προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για αύξηση της προσφοράς κατοικιών

Επίσης την ίδια στιγμή ο κ.  Παραδιάς παρουσίασε τρεις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για αύξηση της προσφοράς κατοικιών .

Και συνέχισε λέγοντας πως  το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων “Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους” κινείται στη σωστή κατεύθυνση, γιατί δεν υιοθετεί ενοικιοστασιακά, αλλά ουσιαστικά μέτρα, αλλά ζήτησε επιπλέον:

1. Μείωση του φόρου εισοδήματος στα μισθώματα κύριας κατοικίας κατά δέκα μονάδες και στα τρία ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, ώστε η φορολογία να είναι όχι μόνον δικαιότερη αλλά και ακαταμάχητο κίνητρο για διάθεση των κατοικιών στην μόνιμη, αντί τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Advertisement

2. Επιδότηση στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» της ενεργειακής αναβάθμισης των ενοικιαζόμενων κατοικιών με τους ίδιους όρους όπως και των ιδιοκατοικούμενων.

3. Επιστροφή του 40% του κόστους των υλικών, και όχι μόνον των εργασιών, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υπαρχουσών κατοικιών, εφόσον διατεθούν αποκλειστικά για χρήση τους ως κύρια κατοικία ιδιοκτητών ή ενοικιαστών και όχι για βραχυχρόνια μίσθωση ή άλλες χρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε ότι ενώ η ζήτηση κατοικιών παρουσιάζει αυξητική τάση, η προσφορά μειώνεται καθώς τα παλιά μη ανακαινισμένα διαμερίσματα βγαίνουν εκτός αγοράς ενώ ταυτόχρονα δεν κατασκευάζονται νέα κτίρια προς μίσθωση κατοικίας. Παράλληλα η υψηλή φορολογία εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθιστούν άνευ αντικειμένου και ασύμφορη τη μίσθωση κατοικίας.

Advertisement

Τέλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν υπέκυψε στις σειρήνες του λαϊκισμού που ζητούν «πλαφόν» στις αυξήσεις ενοικίων και αναγκαστική παράταση των υφισταμένων μισθώσεων, μέτρα που πρακτικά θα απέκλειαν πλήρως τη νέα γενιά από το να βρει σπίτι, όπως δεν υποκύπτει και στις πιέσεις να καταστρέψει τη βραχυχρόνια μίσθωση.

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement