Qatar – Gate: Η «ανατομία» του σκανδάλου – Τα πρόσωπα, οι μίζες και η επόμενη μέρα

Advertisement

Το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα. Η είδηση, που αναμένει η βελγική εφημερίδα Le Soir, είναι μια βόμβα: η έρευνα από την εισαγγελία των Βρυξελλών είναι για διαφθορά και εμπλέκει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έτσι ξεκίνησε το Qatar-gate , η έρευνα από τον ανακριτή Μισέλ Κλες, που κλονίζει τα κτίρια εξουσίας στην Ευρώπη. Και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα ένα ανησυχητικό σενάριο, στο οποίο οι κατάσκοποι και οι λομπίστες αποδεικνύονται ικανοί να χειραγωγήσουν διεφθαρμένους αξιωματούχους και ευρωβουλευτές προς όφελος χωρών όπως το Μαρόκο και το Κατάρ.

Ένας μηχανισμός που κατάφερε να διεισδύσει στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετακινώντας πιόνια στις στρατηγικές επιτροπές και επηρεάζοντας κάθε ευαίσθητη απόφαση που παίρνουν όσοι κάθονται στα έδρανα του ευρωπαϊκού οίκου. Όλα λαδωμένα με εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν πάντα σε μετρητά.

Οι πρωταγωνιστές

Το κέντρο της διαφθοράς βρίσκεται ανάμεσα στα έδρανα των Σοσιαλδημοκρατών. Στη φυλακή καταλήγει ο Αντόνιο Παντσέρι, Πρώην Ευρωβουλευτής, πρώην γενικός γραμματέας του Εργατικού Επιμελητηρίου του Μιλάνου, πρώην μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, ευρωβουλευτής έως το 2019. Θεωρείται από τους ανακριτές επικεφαλής της ομάδας. Ήταν αυτός που είχε κάνει συμφωνίες με τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες ήδη από την εποχή που ήταν επικεφαλής της επιτροπής για το Μαγκρέμπ και της κοινής επιτροπής Μαρόκου-ΕΕ. Και είναι πάντα αυτός που ανοίγει απευθείας κανάλι με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ.

Advertisement

Ο Παντσέρι, που βγήκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έγινε λομπίστας, μέσω της ΜΚΟ του «Fight Impunity» είχε ταυτόχρονα διατηρήσει ένα πυκνό δίκτυο επαφών σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το οργανόγραμμα της ΜΚΟ περιελάμβανε εξέχουσες προσωπικότητες: την πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο Παντσέρι τους αξιοποίησε για να διατηρήσει την επιρροή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, για τη σύζυγό του Μαρία Ντολόρες Κολεόνι και για την κόρη του Σίλβια, οι Βέλγοι δικαστές ζήτησαν τη σύλληψη τους.

18 Δεκεμβρίου 2022

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, επίσης συνελήφθη, ήταν το δεξί χέρι του Πάντζερι. Τριάντα πέντε ετών με καταγωγή από το Αμπιατεγκράσο, την επαρχία του Μιλάνου, που έφτασε στο Βέλγιο το 2009 για πρακτική άσκηση, έκανε την καριέρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολύ γερός δεσμός μεταξύ των δύο, σε σημείο που ο Τζιόρτζι είχε αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής των «μετρητών» της οργάνωσης, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος στα πρακτικά.

Advertisement

Ο Παντσέρι ήταν ο μέντοράς του και ο νεαρός δήλωσε ότι ένιωθε «μεγάλο ηθικό χρέος» απέναντί του, γι’ αυτό θα συνέχιζε να τον βοηθά και μετά την αποτυχημένη επανεκλογή του το 2019. Και στη συλλογή δωροδοκιών. «Ξέρω ότι έκανα παράνομα, έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν», είπε στον δικαστή στην ανάκριση.

Ένα άλλο από τα βασικά πρόσωπα είναι η Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ελληνίδα ευρωβουλευτής του Πασόκ. Είναι 44 ετών, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, είναι η σύζυγος του Τζιόρτζι με τον οποίο έχουν αποκτήσει μια κόρη που είναι σήμερα 22 μηνών.

Η Καϊλή είναι στη φυλακή (ο δικαστής απέρριψε το αίτημα κατ’ οίκον περιορισμού με το ηλεκτρονικό βραχιόλι που έκαναν οι δικηγόροι της) επειδή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω: έχοντας μάθει για τη σύλληψη του συζύγου της, η Καϊλή είχε στην πραγματικότητα πρώτα ειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο Βέλγους ευρωβουλευτές και στη συνέχεια είχε τηλεφωνήσει στον πατέρα της για να του πει να κρύψει τα μετρητά, μια βαλίτσα με 600 χιλιάδες ευρώ.

Advertisement

Είναι αυτή η αδέξια απόπειρα που επέτρεψε στους ανακριτές να προχωρήσουν στη σύλληψή της , χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν μπροστά στον τοίχο της βουλευτικής ασυλίας . Η Καϊλή παραδέχτηκε μόνο ότι γνώριζε για τα χρήματα και τις επιχειρήσεις του συζύγου της, λογομαχώντας ότι τα χρήματα όντως ανήκαν στον Παντσέρι και απορρίπτοντας την κατηγορία για διαφθορά.

Στη φυλακή κατέληξε και ο Νίκολο- Φίγκα Ταλαμάνκα, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «No peace without justice». Για αυτόν, η κατηγορία είναι ότι κυκλοφόρησε χρήματα στους λογαριασμούς του για ξέπλυμα εσόδων διαφθοράς: ειδικότερα, μέσω της «Sprl Nakaz Developement» του ο Ταλαμάνκα θα αγόραζε ένα σπίτι στη Σερβίνια που τώρα έχει κατασχεθεί με εντολή των Βρυξελλών. Τα χρήματα θα περνούσαν από τους λογαριασμούς της ΜΚΟ και των εταιρειών της, φτάνοντας «καθαρά» στην Ιταλία: πράξεις για τις οποίες ο Φίγκα Ταλαμάνκα θα λάμβανε τότε αποζημίωση μέσω των εταιρειών της. Πέντε μέρες μετά τη σύλληψή του, ο Φίγκα Ταλαμάνκα αποφυλακίστηκε με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, συνελήφθη επίσης (αλλά αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή μετά από 2 ημέρες). Ο Βισεντίνι παραδέχτηκε ότι είχε πάρει 50.000 ευρώ σε μετρητά από τη ΜΚΟ του Παντσέρι «Fight Impunity». Χρήματα χωρισμένα σε τρεις φακέλους με το πρόσωπο του Άγιου Βασίλη που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας στο σωματείο. Ωστόσο και ο ίδιος αρνείται την κατηγορία για διαφθορά.

Advertisement

Ο ευρωβουλευτής του Pd Φρατζέσκο Κοζολίνο (δεν συνελήφθη) φαίνεται επίσης να παίζει σημαντικό ρόλο στο Qatar-gate. Οι ερευνητές του υποστηρίζουν ότι έχει έναν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση για τις αμοιβές του Κατάρ και του Μαρόκου. Στην πραγματικότητα θα ήταν το βασικό πρόσωπο που τοποθετήθηκε σκοπίμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας στην πραγματικότητα «ανέλαβε» τη θέση στις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε ο Παντσέρι. Ο Κοζολίνο δήλωσε αθώος, αλλά έτοιμος να συνεργαστεί με το δικαστικό σώμα.

Η Καϊλή και ο Κοζολίνο δεν είναι οι μόνοι δύο ευρωβουλευτές που συμμετέχουν. Τα ονόματα δύο Βέλγων, του Μάρκ Ταμπαρέλλα και της Μαρί Αρίνα, και οι δύο σοσιαλιστές, εμφανίζονται επίσης στα έγγραφα της έρευνας. Ο πρώτος περιγράφεται από εκείνους που τον γνωρίζουν ως έναν εύθυμο αλλά σκληρό άνθρωπο: φαίνεται ότι σκόνταψε πάνω από κάποιους «caaux» που έλαβε από το Κατάρ και σε ένα ταξίδι στη Ντόχα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Παντσέρι στους δικαστές. Η Μαρί Αρίνα, από την άλλη, θεωρείται πολύ φίλη με τον πρώην συνδικαλιστή από το Μπέργκαμο και ένα από τα πιόνια που σίγουρα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη, ειδικά στο Κατάρ: ήταν στην πραγματικότητα η πρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν σίγουρα σεβόταν και ακολούθησε πολιτικά τη γραμμή του Παντσέρι, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό ήταν ενήμερη για τις υποθέσεις του.

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται – Κατάρ

Η διεθνής εικόνα του Κατάρ που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και μια σειρά από φλεγόμενους φακέλους υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Μαρόκο. Σύμφωνα με τον Κλες, αυτά είναι τα δύο μέτωπα για τα οποία οι υπουργοί του Κόλπου και οι μυστικές υπηρεσίες της βασιλείας του Μωάμεθ ΣΤ’ ήταν έτοιμοι να πληρώσουν σημαντικά ποσά. Και αυτοί ήταν οι τομείς στους οποίους θα είχαν κινηθεί ενεργά τα μέλη της οργάνωσης, με διάφορες ιδιότητες.

Advertisement

Γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα οι «περίεργες» θέσεις της ομάδας S&D εξηγούνται καθώς επαινούσαν τα «βήματα προς τα εμπρός» στις εργασιακές πολιτικές του Κατάρ ή στα οποία υποστήριζαν τα συμφέροντα του Μαρόκου.

Όσον αφορά τη χώρα του Κόλπου, το νούμερο ένα μέλημα ήταν να κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να ξεχάσουν τους εργάτες που πέθαναν για να κατασκευαστούν τα στάδια που φιλοξένησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Και ο Αλι Μπιν Σαμιχ Αλ-Μαρι, υπουργός Εργασίας του Κατάρ, ήταν αυτός που είχε συναντήσει την Καϊλή, τον Παντσέρι και τον Καζολίνο ακριβώς με σκοπό, πιστεύουν οι ερευνητές, να ενεργήσουν εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να «γλυκάνουν» αυτή τη φήμη. Ο Αλ-Μαρι ενεργούσε μέσω ενός βοηθού, του Μπουτζελάλ Μπεταχάρ, γνωστού ως «ο Αλγερινός», ο οποίος έκανε τη βρώμικη δουλειά: δηλαδή να ανακτήσει τα χρήματα και να τα πάρει στα χέρια του «ταμείου» Τζιόρτζι.

Ο στόχος που επιτεύχθηκε ήταν «η συνεργασία των ευρωβουλευτών, των βοηθών και των υπαλλήλων της ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) και εντός της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας συνομοσπονδίας συνδικάτων», σημειώνουν οι ερευνητές. Απόδειξη των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν θα ήταν επίσης ένα δελτίο τύπου υπογεγραμμένο από τη Μαρί Αρίνα (και retweet από τον Λούκα Βισεντίνι) ο οποίος στις 17 Μαΐου του τρέχοντος έτους επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις του Κατάρ.

Advertisement

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται – Μαρόκο

Η σχέση μεταξύ της ομάδας του Παντσέρι και του Μαρόκου είναι πιο παλιά. Στην κορυφή του σχεδίου με το οποίο οι ερευνητές απεικονίζουν το σύστημα που οδήγησε σε μαροκινή διείσδυση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βρίσκεται ο Γιασίν Μανσούρι, διευθυντής της DGED, της ισχυρής μυστικής υπηρεσίας που εργάζεται για το Ραμπάτ. Του αποδίδονται δύο άμεσες επαφές με εκφραστές της «κλίκας».

Ένα, επαληθευμένο, με τον ευρωβουλευτή του Pd Φρατζέσκο Κοζολίνο που θα τον είχε συναντήσει τουλάχιστον μία φορά. Ο άλλος με τον Παντσέρι που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να έχει δει τον Μανσούρι δύο φορές, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2021.

Στη δεύτερη θέση αυτής της πυραμίδας βρίσκεται ο Αμπεραχίμ Ατμούν, γνωστός ως «ο γίγαντας», ο Μαροκινός πρεσβευτής στη Βαρσοβία: συμπρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Μαρόκου-ΕΕ, ιππότης του εθνικού τάγματος της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, ιδιοκτήτης του παριζιάνικου ξενοδοχείου Le Beauvoir, θεωρείται βασικό πρόσωπο στην όλη υπόθεση. Μάλιστα, ήταν αυτός που είχε πολύ στενή σχέση με τον Παντσέρι , τόσο που γνώρισε τη σύζυγο και την κόρη του πρώην συνδικαλιστή από το Μπέργκαμο σε ένα ταξίδι στο Μαρόκο: οι υποκλοπές αποκάλυψαν ευνοϊκές μεταχειρίσεις και δώρα και για τους δύο γυναίκες.

Advertisement

Ο Αμπεραχίμ Ατμούν με τη σειρά του έλαβε εντολές από τον Μοχάμεντ Μπελαχράχ, έναν αξιωματικό του Dged: ήδη γνωστός στις βελγικές υπηρεσίες για παρεμβάσεις που χρονολογούνται από το 2008, δραστηριοποιήθηκε επίσης στη Γαλλία όπου δικάστηκε για διαφθορά μετά τη στρατολόγηση ενός αξιωματικού της συνοριακής αστυνομίας. Η παρέμβαση της DGED στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είχε οδηγήσει σε ορισμένα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές σημειώνουν: «ψηφίστηκαν πολυάριθμα ψηφίσματα· πολυάριθμες διακηρύξεις της Dmag (αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Μαγκρέμπ), ο διορισμός υποψηφίων για το βραβείο «Ζαχάρωφ – για την ελευθερία της σκέψης»· η τροποποίηση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας· επηρεάστηκαν αρκετές υποψηφιότητες βουλευτών ως μελών επιτροπών ή αντιπροέδρων». πολυάριθμες δηλώσεις του Dmag (αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Μαγκρέμπ ed)· ο διορισμός υποψηφίων για το βραβείο «Ζαχάρωφ – για την ελευθερία της σκέψης». την τροποποίηση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας· πολλές υποψηφιότητες βουλευτών του ΕΚ ως μέλη επιτροπών ή αναπληρωτές προέδρων».

Μεταξύ των αποτελεσμάτων που φέρεται να απέκτησαν οι μαροκινές υπηρεσίες μέσω διαφθοράς, είναι επίσης «η ένταξη του Κοζολίνο στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το πρόγραμμα Pegasus» που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2022 και η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές «αναμενόταν, δεδομένης της εμπλοκής του Μαρόκου σε αυτόν τον φάκελο». Το Pegasus είναι ισραηλινό λογισμικό που φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί από δεκάδες κυβερνήσεις για να κατασκοπεύει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο. Ο Βέλγος εισαγγελέας υποστηρίζει ότι ο έλεγχος του έργου της επιτροπής είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Μαρόκο θα είχε αποφασίσει να παρέμβει και να δωροδοκήσει την ομάδα Παντσέρι.

Advertisement

Τα χρήματα

Υπάρχουν «ποτάμια χρημάτων», πολλά σε μετρητά. Και για να καταλάβουμε την έκταση της διαφθοράς πρέπει να ξεκινήσουμε από τις βαλίτσες, τους φακέλους και τις τσάντες που γέμισαν με χαρτονομίσματα και βρέθηκαν στα διαμερίσματα μετά τις έρευνες. Η αστυνομία βρήκε 150.000 ευρώ στο σπίτι του αντιπροέδρου Καϊλή, ενώ άλλες 600.000 βρέθηκαν στη βαλίτσα που κουβαλούσε ο πεθερός του Τζιόρτζι, όταν έβγαινε βιαστικά από ξενοδοχείο στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών. Στο σπίτι του Αμπιατεγκράσο, η Guardia di Finanza του Μιλάνου, η οποία εκτέλεσε ευρωπαϊκή εντολή έρευνας, αντί αυτού βρήκε περίπου 20 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.

Άλλες 600 χιλιάδες ευρώ βρέθηκαν στην κατοικία του Παντσέρι. Και εδώ η ιστορία περιπλέκεται γιατί οι πράκτορες της βελγικής μυστικής υπηρεσίας, οι Vsse, γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των χρημάτων τουλάχιστον από την άνοιξη του τρέχοντος έτους: στην πραγματικότητα είναι από τις αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες τους και που διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από το ρεπορτάζ, δύο σελίδες γραμμένες στα φλαμανδικά που βρίσκονται στα αρχεία, τα μασούρια με τα χρήματα ήταν τοποθετημένα στο κρεβάτι και κάτω από την ντουλάπα: 700.000 των 50 ευρώ σε μετρητά χωρισμένα σε επτά δέματα μέσα σε μια κρυμμένη βαλίτσα κάτω από το κρεβάτι και σε χρηματοκιβώτιο στο σαλόνι, όλα μέσα στο σπίτι του Παντσέρι στο Βέλγιο. Οι πράκτορες μπήκαν στο διαμέρισμα, έψαχναν τα πράγματα του Παντσέρι, άνοιξαν ντουλάπες ακόμα και το μικρό χρηματοκιβώτιο. Τράβηξαν μερικές φωτογραφίες και στη συνέχεια τα διόρθωσαν όλα παραβιάζοντας το σπίτι. Για επτά μήνες τα χρήματα παρέμειναν εκεί, με τελικό έλλειμμα γύρω στις 100 χιλιάδες ευρώ.

Advertisement

Τα σενάρια

Τι συμβαίνει τώρα; Πού θα φτάσουν οι έρευνες του εισαγγελέα των Βρυξελλών; Εάν ο αριθμός των 60 εμπλεκόμενων ευρωβουλευτών, που δημοσίευσαν ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, είναι επί του παρόντος αβάσιμος, δεν φαίνεται να αποκλείεται η έρευνα που ξεκίνησε ο Κλες να επεκταθεί. Επίσης, γιατί εκτός από τις καταθέσεις των υπόπτων και τις πράξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μελετώνται εκατοντάδες συσκευές, μεταξύ των οποίων κινητά τηλέφωνα, Η/Υ και tablet, σε περίπου 20 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Βελγίου, Ιταλίας και Ελλάδας.

Και η Ιταλία θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να μετακινηθεί: ο εισαγγελέας του Μιλάνου Φάμπιο Ντε Πασκουάλε που πάγωσε τους τρεχούμενους λογαριασμούς του Παντσέρι και της κόρης του, ξεκίνησε τις πρώτες ανακριτικές δραστηριότητες μετά από αίτημα των Βρυξελλών.

Η ελληνική αρχή κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατέσχεσε μια βίλα 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που είχε αγοράσει το ζεύγος Τζιόρτζι-Καϊλή στο ελληνικό νησί της Πάρου καθώς και τον τραπεζικό λογαριασμό που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά του ακινήτου. Πλέον και ο οικονομικός εισαγγελέας Αθηνών θέλει να δει ξεκάθαρα την υπόθεση, η οποία έχει ήδη ανοίξει φάκελο έρευνας.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement