Πτώση F-4: Έρευνες με ελικόπτερα, δύτες και υποβρύχιο drone για τον εντοπισμό του κυβερνήτη

Advertisement

Εναέρια και πλωτά μέσα «χτενίζουν» τον Κυπαρισσιακό κόλπο για δεύτερο 24ωρο σήμερα, Τετάρτη (01/02), για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom, Στάθη Τσιτλακίδη, ενώ τις αγωνιώδεις προσπάθειες συνδράμουν και υποβρύχια ρομπότ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, τις έρευνες συνδράμει ομάδα βατραχανθρώπων με την βοήθεια ρομποτικού οχήματος, ενώ τρία ελικόπτερα και πλωτά μέσα δεν σταματούν τους ελέγχους για την εύρεση στοιχείων, ενώ χρησιμοποιείται και υποβρύχιο drone.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οκτώ ναυτικά μίλια στ’ ανοιχτά του Κατάκολου οι έρευνες για τον εντοπισμό του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του μοιραίου Phantom, δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό, την στιγμή που στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας οι γονείς του 30χρονου αεροπόρου περιμένουν να μάθουν για την τύχη του παιδιού τους.

Advertisement

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Κάτω Νευροκοπίου εδώ οι κάτοικοι έχουν τον Στάθη Τσιτλακίδη ως τον ήρωά τους, ελπίζουν ότι θα βρεθεί σώος.

Ο Γιάννης Κυριακίδης – Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου δήλωσε: «Όλο το Νευροκόπι από χθες δεν μπορεί να κοιμηθεί, όλοι είμαστε υπερήφανοι για αυτό το παιδί».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο σπίτι του συγκυβερνήτη

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκαν την οικογένεια του πιλότου Μάριου Τουρούτσικα στην Τρίπολη, προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους.

Advertisement

«Είναι μεγάλη η θλίψη, μεγάλη οδύνη, μεγάλη απώλεια», δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Οι γονείς του υποσμηναγού συγκυβερνήτη Μάριου Τουρούτσικα συγκλονισμένοι δέχτηκαν τα συλλυπητήρια και τα θερμά λόγια, που τους απηύθυναν.

Θλίψη για τον Μάριο Τουρούτσικα

Στην ΕΡΤ μίλησε ο πατέρας του αδικοχαμένου συγκυβερνήτη Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα για τη δίχως όρια αγάπη του υποσμηναγού για την πατρίδα και το λειτούργημα, στο οποίο είχε ταχθεί.

Advertisement

Ο Υποσμηναγός Τουρούτσικας το καλοκαίρι πέταξε με το F-4 πάνω από το χωριό του για να χαιρετίσει τον πατέρα του.

Παρέμενε στα Phantom και σχεδίαζε το μέλλον του σκεπτόμενος πως το εξελικτικό βήμα γι’ αυτόν ίσως ήταν το F-35, όπως είπε στην ΕΡΤ ο πατέρας του Κωνσταντίνος. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας συλλυπήθηκαν τους γονείς του 29χρονου Υποσμηναγού.

Ο Κωνσταντίνος Τουρούτσικας πατέρας του υποσμηναγού του F-4 Ρhantom δήλωσε: «Μπορούσε να μου πει ξέρεις πατέρα δεν είναι καλά τα Ρhantom, θα φύγω ή δεν μ’ αρέσει… ποτέ, ήταν φουλ ευχαριστημένος. Ο αρχηγός, ο κύριος Φλώρος και το επιτελείο ήρθαν πριν λίγο. Ο διοικητής του, τρία χρόνια διοικητής ήταν μαζί με τον κύριο Φλώρο. Μου είπε ότι θα λείψει από την αεροπορία ο Μάριος και μου το είπε με την καρδιά του και το πιστεύω».

Advertisement

Ψαράς που είδε το μοιραίο Phantom, ελάχιστα λεπτά πριν συντριβεί στη θάλασσα και που μετείχε στις έρευνες εντοπισμού καταθέτει τα όσα έζησε.

Ο Παναγιώτης Ρούσος, ψαράς που μετείχε στις έρευνες, αναφέρει: «Το αεροπλάνο πέρασε ακριβώς πάνω από το σκάφος και μου έκανε εντύπωση η πολύ χαμηλή πτήση + Ο.55 μου είπαν να πάω άμεσα στην περιοχή αυτή με το στίγμα που μου έδωσαν για έρευνα, ότι έπεσε το αεροσκάφος + 1:37 Το μόνο που είδαμε ήταν καύσιμα, τα καύσιμα του αεροσκάφους, ήταν γεμάτη η θάλασσα, τα συντρίμμια τα μαζέψανε».

Με στοιχεία ελάχιστα από τα συντρίμμια και την μαρτυρία του πληρώματος του δεύτερου Phantom οι επιτελείς προσπαθούν να ερευνήσουν, πως συνέβη το κακό.

Advertisement

Ο κυβερνήτης του δεύτερου F-4 Phantom, δήλωσε: «Πετούσαμε σε ύψος περίπου 300 ποδών. Είχαμε διαρκή οπτική επαφή, όπως προβλέπεται στην άσκηση. Γύρισα το κεφάλι, πάνω στην στροφή να δω τον No2, αλλά δεν τον είδα. Κοίταξα πιο χαμηλά και είδα να πέφτει στο νερό δημιουργώντας έκρηξη».

Όσο οι ώρες περνούν, εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μαχητικού. Παρ’ όλα αυτά η αεροπορία έστειλε δύτες, υποβρύχιο ρομπότ με δυνατότητα να φτάσει μέχρι τα 100 μέτρα βάθους ενώ επισημαίνεται ότι θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να βρεθεί ο Σμηναγός.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement